Saldıray Berk duruşmaya katılmadı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Mayıs 2010 10:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İlhan Cihaner adliyeye getirildi

Erzincan'daki ''silahlı terör örgütü'' davası kapsamında Erzurum Kapalı Cezaevinde tutuklu bulunan Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in de aralarında bulunduğu tutuklu sanıklar adliyeye getirildi.

Saldıray Berk duruşmaya katılmadı

Erzincan'daki ?silahlı terör örgütü? davası kapsamında Erzurum Kapalı Cezaevinde tutuklu bulunan Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in de aralarında bulunduğu tutuklu sanıklar adliyeye getirildi. Duruşmaya 3´üncü Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk katılmıyor. Berk, mahkemeye görev yazısı ile mazeret bildirdi.

ERZİNCAN'da, ?İrtica ile mücadele eylem planı'nı uygulamaya koydukları iddiasıyla haklarında ?Ergenekon silahlı terör örgütüne üye olmaktan dava açılan 12'si tutuklu 15 sanıktan, iddianamede bir numarada yer alan 3'üncü Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk dişindeki 14 sanık ilk duruşmada yerlerini aldı.

Erzurum Özel Yetkili 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen toplam 15 sanıklı davanın ilk duruşması bugün yarım saatlik gecikmeyle 09.30'da başladı. Aralarında Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in de bulunduğu 12 tutuklu sanık bu sabah ceazevi araçlarıyla Erzurum Adliyesi'ne getirildi. Tutuksuz sanıklar Ali Tapan ve Yaşar Baş da duruşmaya geldi.

Davanın bir numaralı sanığı olan ve tutuksuz yargılanan 3'üncü Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk ise diğer sanıklar duruşma salonuna alındığı ana kadar adliyeye gelmedi.

Berk'in mahkemeye görev yazısı ile mazeret bildirdiği öğrenildi.

Orgeneral Berk'le birlikte 3´ü tutuksuz, 12´si tutuklu 15 sanık hakkında 5 yıldan 28 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Erzurum'da Görev ve Usule İtiraz

- Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada kimlik tespitlerinin yapılmasının ardından iddianameye ilişkin görev ve usule yönelik itirazlar yapıldı.

Duruşmaya tutuklu sanıklar Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner, Eskişehir İl Jandarma Alay Komutanı Kıdemli Albay Recep Gençoğlu, Erzincan İl Jandarma İstihbarat Şube Müdürü Nedim Ersan, Erzincan İl Jandarma İstihbarat Müdür Yardımcısı Üsteğmen Ersin Ergut, Yaylabaşı Karakol Komutanı Murat Yıldız, Astsubaylar Orhan Esirger ve Şenol Bozkurt, MİT Erzincan Şube Müdürü Şinasi Demir ile MİT mensupları Sadri Barkın İnce ve Kıvılcım Üstel ile tutuksuz sanıklar Erzincan İl Jandarma Alay Komutanı Albay Ali Tapan, 3. Ordu İstihbarat Başkanlığı Plan Eğitim Subayı Ahmet Saraçlar ve Erzincan'da av bayiliği yapan Yaşar Baş ile sanık avukatları ve yakınları katıldı.

Mahkeme Başkanı Mustafa Karatay'ın, iddianame kabul kararını okumasının ardından, kimlik tespit işlemleri yapıldı.

GÖREV VE USULE İLİŞKİN İTİRAZLAR

Daha sonra iddianamenin okunmasına geçilmeden önce Mahkeme Başkanı Karatay, avukatlara, görev ve usule ilişkin itirazlarının bulunup bulunmadığını sordu.

Bunun üzerine tutuklu sanık Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in avukatı Turgut Kazan söz aldı.

Mahkeme Başkanı Karatay, Kazan'dan mikrofonu eline alarak konuşmasını istemesi üzerine Kazan, Karatay'ın bu talebini reddederek, "Ben şarkıcı değilim. Mikrofonu elime alarak konuşamam. İki elimi de kullanmam gerek" dedi.

Bunun üzerine Kazan, mübaşirin mikrofonu tutmasıyla konuşmasını yaptı.

Müvekkili Cihaner'in görevi nedeniyle Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanamayacağını belirten Kazan, şunları kaydetti:

"İddianamede keyfi davranılmıştır. İddianamede Dursun Çiçek isminden bahsediliyor. Benim büromdaki avukat arkadaşlarımdan değil, sekreterim geçen cuma günü buraya gelmeden, internet üzerinden adı geçen Çiçek'in TC kimlik numarasını kullanarak, sosyal güvenlik numarasına, çalıştığı yere ve maaşına kadar bilgilere ulaştı. Farklı bir kişi olduğu görüldü. Ama ne hikmetse savcılık bu internetin bir tuşuna dokunmayı düşünemiyor. Müvekkilimin Yargıtay'da yargılanması gerek. Uzman bilirkişi olarak, biri Ankara biri de İstanbul'da olmak üzere 2 uzmandan aldığımız raporlar sunacağım dilekçenin ekinde mevcuttur. Ayrıca yetkisi elinden alınan savcı Osman Şanal ile ilgili HSYK'nın kararı da ekte mevcut. 47 yıllık avukatım. 12 Mart ve 12 Eylül'de de zor davalar aldım. Ancak aldığı ifade ve sorgudan dolayı bir savcının tutuklandığını ilk kez gördüm. Sonuç olarak mahkemede bir görev sorunu bulunuyor. Mahkemedeki 4 yargıçtan 2'si daha önce görevsizlik kararı verirken, 2 yargıç vermemiştir. Bu nedenle bu davada müvekkilimle ilgili görevsizlik kararı verilmesini talep ediyorum. Ayrıca buradaki dava sürecinde müvekkilimin de kimlik bilgileri dışında sorgu vereceğini düşünmüyorum."

Kazan ayrıca, müvekkilinin Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmasıyla ilgili olarak anayasaya aykırılık itirazında da bulundu.

3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk'in avukatı Zeynel Yüksel ise savcılığın müvekkilinin hakkında yeterli delil toplamadan hareket ettiğini ileri sürerek, "İddianamede bir darbe toplantısından bahsediliyor. Söz konusu toplantı 20 Ekim 2008 tarihinde Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın talimatıyla düzenlenen bir seminerdir. Seminerde bölücü terör örgütü PKK'yla mücadele konusu ele alınmıştır. Mahkeme görevsizdir. Müvekkilimin yargılaması askeri mahkemede yapılmalıdır" diye konuştu.

MİT Erzincan Şube Müdürü Şinasi Demir ile MİT mensupları Sadri Barkın İnce ve Kıvılcım Üstel'in avukatı Sadullah Kara da, müvekkillerinin görevleri gereği yargılamalarının Başbakan'ın iznine bağlı olduğuna dikkati çekerek, "Müvekkillerimin burada yargılamalarının usule uygun olmadığını düşünüyorum" dedi.

Eskişehir İl Jandarma Alay Komutanı Kıdemli Albay Recep Gençoğlu'nun avukatlarından Talat Saygılı ise müvekkiline isnat edilen suçların bir kısmının askeri suç ve bir kısmının ise mülki göreve ilişkin olduğunu belirterek, "Bu iddianame akla ve hukuka uygun değildir. Adli yönden dosyanın Yargıtay'da ve askeri yönden ise askeri mahkemeye gönderilmesi gerek" diye konuştu.

Gençoğlu'nun diğer avukatı Erol Halka da, savunmasında yetkisi alınan savcı Osman Şanal ile sorgu sırasında aralarında geçen diyaloglara değindi. Halka, şunları söyledi:

"Savcı Şanal sorguda parmağını sallayarak, (İlhan'ı da alacağım, Saldıray'ı da alacağım Recep seni de alacağım) dedi. Biz de kendisini saygılı ve sakin olmaya davet ettik. Biz bu süreçlerden geçerek bu günlere geldik. İddianamenin tanzimi sırasında ilgili delillerin yeterince toplanmadığı kanısındayım. Kör topal ve ağır aksak bir süreçten geçilerek buraya gelindi. Söz konusu yargılamanın Yargıtay ve ilgili askeri ceza mahkemesinde yapılmasını talep ediyoruz."

Bu arada, Erzincan İl Jandarma İstihbarat Şube Müdürü Nedim Ersan, Erzincan İl Jandarma İstihbarat Müdür Yardımcısı Üsteğmen Ersin Ergut, Yaylabaşı Karakol Komutanı Murat Yıldız, Astsubaylar Orhan Esirger ve Şenol Bozkurt'un avukatı Hüseyin Özarslan da, müvekkillerinin yargılanmalarıyla ilgili görevsizlik kararı verilmesi talebinde bulundu.

DAVAYA KATILMAK İSTEYEN MÜŞTEKİ

Öte yandan, müşteki İlyas Kılıçoğlu'nun avukatı Namık Kemal Hatipoğlu, müvekkilinin Eskişehir Jandarma Alay Komutanı Kıdemli Albay Recep Gençoğlu tarafından, 3.7 trilyonluk maddi zarara uğratıldığını ileri sürerek, davaya katılmak istedikleri belirtti.

Bunun üzerine Gençoğlu'nun avukatları Halka ve Saygılı bu talebe itiraz ettiler.

Daha sonra Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Taner Aksakal, "görev ve usule" ilişkin itirazların reddini talep etti.

Ardından Mahkeme Başkanı Mustafa Karatay, davanın ilk duruşmasına 14.00'a kadar ara verilmesine karar verdi.

DURUŞMA SALONUNDAN

Duruşmanın gerçekleştiği Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi salonunun bulunduğu Erzurum Adalet Sarayı'nın 5. katında alınan geniş güvenlik önlemi dikkat çekti.

Duruşma salonunun farklı bölgelerine yerleştirilen 3 kamerayla dava takip edilirken, duruşmaya AA'nın da aralarında bulunduğu 5 haber ajansının muhabirleri alındı.

Ayrıca, davayı izlemek için 2'şer sanık yakınının salona girmesine izin verilirken, sanık ve müştekilerin toplam 27 avukatının davayı takip ettiği görüldü.

AA - DHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber