Merkez Bankasından enflasyon açıklaması

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Mayıs 2010 10:25, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

- Merkez Bankası, yıllık enflasyondaki artışta, geçen yıl yapılan vergi indirimlerinin oluşturduğu düşük bazın etkili olduğunu bildirdi.

Merkez Bankası tarafından açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından dün açıklanan Nisan ayı enflasyon rakamlarının değerlendirildi.

Açıklamada, vergi etkisinden arındırıldığında temel enflasyon eğiliminde bozulma olmadığının görüldüğü ifade edilerek, ''Bu çerçevede, geçici unsurların kademeli olarak ortadan kalkmasıyla enflasyonun tekrar düşüş sürecine girmesi beklenmektedir'' denildi.

GIDA FİYATI ARTIŞLARI ÖN PLANA ÇIKTI

- Merkez Bankası Nisan ayında işlenmemiş gıda fiyatları yıllık artış oranının 1,46 puan artarak yüzde 20,93 olduğunu bildirdi

Merkez Bankasından yapılan açıklamada, bu gelişmede, önceki aylarda olduğu gibi sebze ile kırmızı et fiyatlarındaki gelişmelerin ön plana çıktığı ifade edilerek ''özellikle işlenmemiş kırmızı et fiyatları bir önceki aya kıyasla yüzde 5,77 oranında yükselmiş, böylelikle bu gruptaki yıllık fiyat artışı yüzde 50,79?a ulaşmıştır'' dedi.

Açıklamaya göre, bu durumun süregelen yansımalarıyla işlenmiş et ürünleri fiyatları yüzde 2,63 oranında yükselse de, diğer işlenmiş gıda ürünlerinde fiyatların azalış göstermesiyle, işlenmiş gıda ürünleri fiyatları toplamda Mart ayındaki seviyesini korudu. Sonuç olarak, gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yıllık enflasyon yüzde 11,76?ya yükseldi.

Enerji, işlenmemiş gıda, alkollü içecekler ve tütün ürünlerini dışlayan çekirdek endeksinin yıllık artış oranı yüzde 5,17'ye, bu endeksten işlenmiş gıda ürünleri çıkarılarak elde edilen çekirdek göstergesinin artış oranı ise yüzde 5,65'e çıktı. Bu yükselişlerde geçen yıl yapılan vergi indirimlerinin etkisiyle ortaya çıkan düşük baz etkili olurken, bu etki dışlandığında çekirdek göstergelerin yıllık enflasyonlarının gerilediği görüldü

Hizmet fiyatları haberleşme grubu fiyatlarında gözlenen azalışların etkisiyle geriledi. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu?nun (BTK) aldığı kararlar uyarınca faturalı hatlarda indirime gidilmesi ve faturasız hatlarda Lira yükleme döneminin başlaması nedeniyle cep telefonu görüşme ücretlerinde yüksek oranlı azalışlar gözlendi.

Kira kaleminin yıllık artış oranındaki gerilemenin Nisan ayında da sürmesi hizmet grubu enflasyonunu sınırlayan bir diğer gelişme oldu.

Diğer taraftan, et fiyatlarında süregelen artışların yemek hizmetleri fiyatlarına yansımaları bu dönemde de devam etmiş, sağlık hizmetleri fiyatları da devlet hastanesi yatak ücretinde yapılan yüksek oranlı ayarlamanın etkisiyle yükseldi.

Nisan ayında katı yakıt fiyatları artarken, akaryakıt ve tüp gaz fiyatları gerilemiş ve enerji grubu fiyatlarında belirgin bir değişim gözlenmedi. Ancak, grup yıllık enflasyonu düşük bazın etkisiyle 1,49 puan yükselerek yüzde 11,75 oldu. Enerji grubu yıllık enflasyonunda baz etkisine bağlı artışların Mayıs ayında da sürmesi bekleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber