YÖK Başkanı Özcan: Üniversiteler endüstriden uzak duruyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Mayıs 2010 18:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, ''Üniversiteler endüstriden uzak duruyor. Bu nedenle de hepimiz kaybediyoruz'' dedi.

Özcan, ziyaret ve açılışlarda bulunmak üzere geldiği Tekirdağ'da, Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Piramit salonda öğretim üyeleri ve öğrenciler ile bir araya geldi.

Özcan, burada yaptığı konuşmada, üniversitenin fonksiyonu dendiğinde üç unsurun akla geldiğini, bunların bilgiyi üretmek, araştırma yapmak, üretilen bilginin öğrencilere aktarılması olduğunu söyledi.

Trakya'nın tarımda ve sanayide Türkiye'nin önemli bölgelerinden biri olduğunu belirten Özcan, her iki sektörde de önemli kuruluşlar ve şirketler bulunduğunu belirtti.

Üniversite-sanayi ilişkisini önemsediklerini anlatan Özcan, şunları kaydetti:

''Mesela sağlık sektörü, ilaç yapımı, serum üretimi, tıbbi cihazlar üretimi gibi çok ciddi sorunları var. Yine ülkemizde tarım sektöründe ülkemizde tohumculuk sıkıntısı var. Tohumumuz yok. Tohum için özellikle İsrail ve ABD'ye oldukça büyük miktarlarda paralarımızı transfer ediyoruz. Bir kilo tohum altından daha pahalı.

Aşı meselesinde de domuz gribi çıktı, bunun için Sağlık Bakanlığı aşı ısmarladı. Ama biliyorsunuz ki o domuz gribi 6 ay sonra H1N1 olmayacak H1N2 olacak. Daha sonra da yine şekil değiştirecek. Her 6 ayda bu aşı için parayı dışarıya transfer edeceğiz. Bizim gibi bu virüs ataklarına maruz kalan ülkelerde üniversiteler bu kadar sakin mi kalmalı? Acaba üniversitelerimiz 'bu virüs nedir, bu kadar insanımız ölmesin, bir aşı geliştirelim' demiyorlar mı? Tohumculuk da öyle. Üniversiteler endüstriden uzak duruyor. Bu nedenle de hepimiz kaybediyoruz. Bu çalışma sistemini artık kurmalıyız. Kurmazsak bugünlerde bu dolgu zeminin, altımızın kayacağını hissediyorum. Türkiye her konuda iyiye gidiyor. Üniversiteler de derhal elinden geleni yapmalı ve insanlığın geleceği için endüstriye önem vermeli.''

NKÜ Rektörü Prof. Dr. Nizamettin Şenköylü de 21. yüzyılın yüksek öğretim anlayışının üniversitelerin, üretilen bilginin toplumsal paydaşlara aktarılması ve öğrencilere sosyal, kültürel alanlarda donanım kazandırılması yönünde geliştiğini bildirdi.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Özcan ve beraberindekiler, toplantının ardından NKÜ öğrenci ve akademik personel yemekhanesinin açılışını yaptı. Özcan, NKÜ Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'ni de ziyaret etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber