Milyar dolarlık saltanata son: Oda aidatı düşüyor

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 08 Mayıs 2010 07:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TOBB'un iştirakleri ile ATO hesaplarını mercek altına alan Sanayi Bakanlığı, esnaf odalarına da neşter vuracak. 3.200 odanın büyük kısmı tasfiye edilirken, esnafın aidatları da düşecek

HÜSEYİN ÖZAY ANKARA

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Ankara Ticaret Odası'nın (ATO) ardından esnaf odalarına da el koydu. Esnafların ?Ayakta İçiciler Odası' gibi ilginç isimler altında faaliyet gösteren toplam 3 bin 200 odanın bulunduğunu tespit eden Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, odaları tasfiye etmek için yasa tasarısı hazırlıklarına başladı.

HARCAMALARI 400 MİLYON LİRA

Yeni hazırlanan tasarı ile örneğin ?dolmuşçular odası, servisçiler odası, taksiciler odası' gibi odalar olmayacak. Bu sektörlerdeki odalar, tek bir oda çatısı altında toplanacak. Düzenleme ile esnafın odalara çeşitli adlar altında ödediği ücret ve aidatlar da azalacak. Esnaf odalarıyla ilgili bir araştırma yapan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, çok çarpıcı sonuçlara ulaştı. Araştırmaya göre, Türkiye genelinde toplam 3 bin 200 esnaf odası, 82 adet esnaf birliği ve 16 adet de esnaf federasyonu bulunuyor. Söz konusu esnaf odalarında yönetim ve denetim kurulu üyesi olarak toplam 37 bin kişi istihdam ediliyor. Bu kişilerin ücretleri ve harcamaları da esnaflardan alınan aidatlardan karşılanıyor. Esnaf odalarının yıllık harcamalarını karşılaması için de yaklaşık 400 milyon liralık kaynağa ihtiyaç duyuluyor. Araştırmada, kamuoyunda ismi duyulmayan meslek grupları için bile oda kurulduğu belirlendi.

Bakan düğmeye bastı

Araştırma sonucunda ortaya çıkan oda saltanatını yeniden düzenlemek için Sanayi Bakanlığı, düğmeye bastı. Esnaf odaları ile ilgili yeni bir tasarı hazırlanacak. Tasarı ile odaların büyük kısmı tasfiye edilecek. Aynı iş kollarındaki odalar birleştirilecek. Örneğin, taksiciler odası, dolmuşçular odası, servisçiler odası gibi odalar tek bir odanın çatısı altında toplanacak. Bu düzenleme esnafların, odalara çeşitli adlar altında ödediği ücret ve aidatların da azalmasını sağlayacak.

ETKİN BİR ÖRGÜTLENME OLACAK

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, esnaf ve sanatkar odalarının yıllık harcamalarını karşılamak için 400 milyon liralık kaynağa ihtiyaç duyulduğunu hatırlatarak, ?Bu para sadece çarkın çevrilmesi için gerekli olan kaynaktır. Bu döndürülebilir bir yapı değildir. Yeni yapacağımız düzenleme ile etkin güçlü sürdürülebilir bir örgütlenme modelini getireceğiz? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber