Yargıtay 'bireysel başvuru'ya karşı

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 08 Mayıs 2010 23:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ersan ATAR / ANKARA

Yargıtay, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yolunun açılmasının sakıncalarını 14 maddelik bir raporla özetledi

Yargıtay, "Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru" yapılabilmesinin sakıncalarını Meclis'e gönderdiği 14 maddeyle özetledi. Yargıtay, "süper temyiz" dediği uygulama için, "Kesinleşen bir kararın, hangi amaçla olursa olsun, başka bir yüksek mahkeme tarafından incelenmesi o karara güven duygusunu zedeler" dedi. Çekinceden bazıları şöyle:

Anayasa Mahkemesi, bireysel başvuru isteği ile yasaları uygulamayı, bunun doğal sonucu olarak da diğer yüksek mahkemeleri denetlemeyi istemektedir. Anayasa Mahkemesi'nin bu istemi, süper temyiz niteliğindedir. Aynı konuda iki kez temyiz yolu kabul edilemez.

Hiçbir yüksek mahkeme, diğerinin kararını ortadan kaldıramaz ve değiştiremez. Yüksek mahkemelerin denkliğinin bozulması yargıda kaos yaratır.

Kesinleşen bir yargı kararının hangi amaç ve gerekçe ile olursa olsun başka bir yüksek mahkeme tarafından incelenmesi kesinleşen kararlara karşı güven duygusunu ortadan kaldırır ve kararları tartışmalı hale getirir.

Adli yargı iki kademeli iken Bölge İdare Mahkemeleri Kanunu'nun yürürlüğe girmesiyle üç kademeli olmuştur. Anayasa Mahkemesi'ne bu şekilde yetki verilmesiyle dört kademeli olacaktır. Bu durumda da iç hukuk yolları ancak Anayasa Mahkemesi'ne yapılacak başvuru ile tükenecektir.

Anayasa Mahkemesi'ndeki çok sayıda başvurunun ne kadar sürede sonuca bağlanabileceğini düşünmek bile mümkün değildir.

Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkının tanınması, adli, idari ve askeri yargıda sonuç alamayanların çok büyük çoğunluğunun bu yola başvurması sonucu yoğun bir dava akımına neden olacağı gibi yargı sistemimizde de olumsuz etki yaratacağı kaçınılmazdır. Bu nedenlerle bireysel başvuru kabul edilemez.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber