Babacan : Rusya ile karşılıklı olarak vizeleri kaldırıyoruz

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 11 Mayıs 2010 18:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

*( Yunanistan'daki Kriz ) Bu Cuma ve Cumartesi günü de Başbakan Erdoğan ile Atina'da olacağız. Geniş bir alanda işbirliğimizi arttırmak istiyoruz. Fazla bir bağımlılığı yok iki ülkenin. Ticaretimiz nispeten düşük. Sıkıntının doğrudan Türkiye'ye fazlaca bir etkisi yok"

*(Türkiye'nin Kredi Notu ) Bu son krizde kredi derecelendirme kuruşlarının neye göre not verdiği sorgulandı. Bütün bu noktalarda kredi notumuzun çok daha ötesinde olduğunu görüyoruz. Bu nihayetinde kendi tercihleridir. Onlara her şeyi anlatıyoruz. Ama şu kanaat de var. Türkiye'nin kredi notu hak ettiğinin bir miktar altında"

Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği ( TSPAKB ) tarafından düzenlenen Uluslararası Menkul Kıymetler Birlikleri Konseyinin Genel Kurul toplantısı İstanbul'da yapıldı. Kurulun açılış konuşmasını Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan yaptı.

" ERMENİSTAN İLE UYGULAMA TAKVİMİ ÜZERİNDE ÇALIŞAMAKTAYIZ "

Bakan Babacan, konuşmasında Türkiye'nin bölgedeki konumuna ve önemine değindi. Babacan, Türkiye'nin bölgedeki pek çok ülkenin yeniden yapılandırılmasında önemli bir faktör olduğunu vurgulayarak, İran ve nükleer enerji konusunda konuştu. Babacan, " İran ile ilgili nükleer araştırmalar konusunda beş ülkeyle İran arasında çözüm için çalışan ülke Türkiye'dir. Hem İran'ı iyi anlayan hem de batı dünyasını iyi anlayan bir ülke olarak bizlere çok büyük görevler düşmektedir.Türkiye Lübnan 'da Cumhurbaşkanlığı seçimi ve ardından hükümetin kurulmasında oldukça önemli bir ülkedir. Sırbistan ile Bosna Hersek arasındaki yakınlaşmayı başlatan ülke de Türkiye'dir. Ermenistan'a Türkiye el uzatmaktadır. İlk defa protokoller imzalanmaktadır. Bunun için uygulama takvimi üzerinde çalışmaktayız" dedi.

" KARŞILIKLI OLARAK VİZELERİ KALDIRIYORUZ "

Babacan, Rusya ile ilişkilere de değinerek, "Rusya Devlet Başkanı Medvedev akşam saatlerinde Türkiye'ye geliyor. Karşılıklı olarak vizeleri kaldırıyoruz . Rusya Federasyonu ile yoğun bir ticaret ve yatırım ilişkisi söz konusudur. Bu çerçeve ve Türkiye'nin siyasi açıdan bölgede oynadığı rol Türkiye'nin ekonomik büyüklüğüyle mukayese edildiğinden oldukça büyük bir roldür" şeklinde konuştu.

" 2010 BÜTÇESİ HEDEFLERİ TUTTURACAK BİR BÜTÇEDİR "

Babacan 2010 bütçesiyle ilgili olarak, krizden çıkış stratejisini erken açıkladıklarına dikkat çekerek,

"Şu anda 2010 bütçesi hedefleri tutturacak bir bütçedir. Türkiye'de serbest bir Merkez Bankası vardır.Geçen yılki bu çıkış stratejimiz pek çok ülkeden erken açıklanan bir stratejidir. Biz bugün sabah yeni mali kuralımızı da açıkladık. Bu uzun vadeli mali kuralın uygulanması açısından da önemlidir. Sadece 2010, sadece 2011 sadece 2012 değil bunun çok daha ötesine nasıl gideceğiz bunun açıklamasının biz bugün yaptık." diye konuştu.

BABACAN'DAN İNGİLTERE'YE UYARI

Yunanistan'ın yaşadığı ekonomik krizle ilgili olarak da konuşan Babacan, "Avrupa Merkez Bankasının açıkladığı tedbirler önemlidir. Daha net daha açık şekilde planların ve programların açık bir şekilde ortaya konulması gerekiyor. Eğer hemen acilen bu tedbirler açıklanmazsa siyasi sonuçları çok daha kötü olabilir. İspanya Portekiz İrlanda ve İngiltere'nin mutlaka planlarını açıklamaları gerekiyor. İngiltere için koalisyon hükümeti bir fırsattır. İngiltere'nin istikrarı önemlidir. Küresel etkileri olabilir orada yaşanacak sorunların. Yeni İngiliz hükümetinden açık ve seçik planlar duymak bizim istediğimiz şey. İşleri nasıl kontrol altında tutacaklarını açıklamaları gerekiyor. Bunları hızla yapmazlarsa cephane tükeniyor benim endişem var. Yapısal konular ve kamu açıkları, bunlara mutlaka değinilmesi gerekiyor" dedi.

"TÜRKİYE VERGİLERİN DÜŞÜK KALACAĞI BİR ÜLKE OLACAKTIR "

Küresel kriz esnasında Türkiye'deki bankalara bir cent kamu kaynağı aktarılmadığını kaydeden Babacan, " Garanti sistemimizi bile değiştirmedik. Türkiye yine vergilerin düşük olduğu ve düşük kalacağı bir ülke olacaktır. Pek çok ülke vergileri artıracaktır. " dedi.Babacan, yargı reformu ve anayasa paketiyle ilgili de konuşarak, " Türkiye siyasi istikrarını güçlendiren bir ülkedir. Yargı reformu hukuk alanındaki sorunlar bunların da farkındayız ve çözmek için çalışıyoruz. Bu paket referanduma gidecek Yargı kurumunun daha demokratik, açık, temsili bir yapıya kavuşması ve bunun da önünü bu anayasa değişikliğiyle aşmış oluyoruz." dedi.

"SIKINTININ TÜRKİYE'YE DOĞRUDAN ETKİSİ YOK "

Babacan daha sonra, katılımcıların sorularını yanıtladı. Yunanistan'daki krizin Türkiye'ye nasıl etkileri olacağı yönündeki bir soruya yanıt veren Babacan, " Bizim Yunanistan ile ilişkilerimizin genel seyri iyileşme yönünde . On gün önce Atina'daydım. Maliye Bakanlarıyla uzun görüşmeler yaptık. Kendi tecrübelerimizi aktardık.Bu Cuma ve Cumartesi günü de Başbakan Erdoğan ile Atina'da olacağız. Geniş bir alanda işbirliğimizi arttırmak istiyoruz. Fazla bir bağımlılığı yok iki ülkenin. Ticaretimiz nispeten düşük. Sıkıntının doğrudan Türkiye'ye fazlaca bir etkisi yok. Konu sadece Yunanistan ile ilgili değil. Avrupa geneline yayılan bir durum söz konusu. Avronun değeri önemli bizim için. İhracatımızın yarıdan fazlasının tahsilatını avro olarak yapıyoruz. Bağlantı daha çok Avrupa'nın tümüyle alakalı. Yunanistan her alanda ilişkilerimizi iyiye götürmek istiyoruz. Yunanistan ile Türkiye arasında üst düzey stratejik işbirliği konseyi adını verdiğimiz bir yapı kurduk. Üst düzey bakanlar biraraya gelecek. Her alanda ileriye gitmek istiyoruz " şeklinde konuştu.

" TÜRKİYE'NİN KREDİ NOTU HAKETTİĞİNİN BİR MİKTAR ALTINDA "

Babacan, kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'ye verdiği kredi notuna ilişkin bir soruya ise, "Bu son krizde kredi derecelendirme kuruşlarının neye göre not verdiği sorgulandı. Bütün bu noktalarda kredi notumuzun çok daha ötesinde olduğunu görüyoruz. Bu nihayetinde kendi tercihleridir. Onlara her şeyi anlatıyoruz. Ama şu kanaat de var. Türkiye'nin kredi notu hak ettiğinin bir miktar altında. Biz kendi ev ödevimizi yapacağız. Yolumuza devam edeceğiz. Kredi derecelendirme kuruluşları da bizi talip edecekler " dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber