4 ayda 25 şehit verdik - Video

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Mayıs 2010 14:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, 22 Ocak-14 Mayıs 2010 tarihleri arasında meydana gelen iç güvenlik olaylarında, 25 güvenlik görevlisinin şehit olduğunu, 39 güvenlik görevlisinin ise yaralandığını bildirdi. Dönem içerisinde, 10 bölücü terör örgütü mensubunun etkisiz hale getirildiğini ve 19 bölücü terör örgütü mensubunun yakalandığını vurgulayan Tuğgeneral Gürak, "Aynı dönem içerisinde, 45 bölücü terör örgütü mensubu kendiliğinden teslim olmuştur. Teslim olan teröristlerin 39'u serbest bırakılmış, 6'sı tutuklanmıştır" dedi.

Genelkurmay Başkanlığı, uzun bir aradan sonra basın bilgilendirme toplantısı yaptı. Tuğgeneral Gürak, Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'nda gerçekleştirilen toplantıda, 22 Ocak-14 Mayıs 2010 tarihleri arasında gerçekleşen iç güvenlik olayları hakkında bilgi verdi. Bu konuda doğru değerlendirme yapabilmek için bölücü terör örgütünün niyetini ve şu anda uygulamakta olduğu taktiği doğru anlamak gerektiğini belirten Tuğgeneral Gürak, "Bölücü terör örgütü, kendisinin veya sözde liderlerinin muhatap alınmasını sağlamak, bünyesindeki teröristleri bir arada tutabilmek, kaçışları önlemek ve varlığını hissettirmek maksadıyla, son dönemde eylemlerini arttırmıştır" dedi.



Tuğgeneral Gürak, bu kapsamda, bölücü terör örgütünün özellikle Karadeniz Bölgesinde yaptığı eylemlerin sebebinin; 'güvenlik güçlerinin Irak sınırında oluşturduğu sıklet merkezini zayıflatmak, Güneydoğu Anadolu bölgesinde teröristler üzerindeki baskıyı azaltmak ve güvenlik güçlerinin diğer bölgelere ilave kuvvet, istihbarat gayreti ve zaman ayırmasını sağlamak olduğunun düşünüldüğünü' vurguladı.

EL YAPIMI PATLAYICI İLE MÜCADELE

"Diğer taraftan, bölücü terör örgütünün bu eylemleriyle, yurt sathında etkin olduğu algısını yaratmayı amaçladığı da gözden uzak tutulmamalıdır" diyen Tuğgeneral Gürak, şunları kaydetti:

"Son dönemde terörist eylemlerin niteliği incelendiğinde ise, Sarıyayla Karakolu olayı hariç, eylemlerin genelde, mayın ve ey yapımı patlayıcı (EYP) ile yapılan eylemler olduğu görülmektedir. Bunun anlamı; bölücü terör örgütünün, güvenlik güçleriyle direkt çatışmadan ziyade, daha dolaylı bir yaklaşımla hareket ederek, kendisi açısından riski az ve kolay eylemleri seçtiğidir. TSK son yıllarda, bölücü terör örgütünün bu yaklaşımını etkisiz kılacak tedbirleri almak için yöntem ve uygulamalar üzerinde yoğun olarak çalışmaktadır ve bu çalışmalar sonucunda, özellikle el yapımı patlayıcılarla mücadele konusunda gerek eğitim ve gerekse teçhizat yönünden büyük mesafeler almıştır."

Tuğgeneral Gürak, 2006 yılında yüzde 46 olan el yapımı patlayıcıların etkisiz hale getirilme oranının, 2009 yılında yüzde 70'lere, bu yılın ilk 4 ayında ise yüzde 80'lere ulaştığını vurguladı. Tuğgeneral Gürak, dönem içinde el yapımı patlayıcı ile verilen şehit sayısının 12, yaralı sayısının ise 13 olduğunu bildirdi. Tuğgeneral Gürak, meydana gelen el yapımı patlayıcı olaylarının çoğunluğunun, terörle mücadele kapsamında, güvenlik güçlerinin bahar ve yaz tertiplenmesine geçişiyle birlikte, hududun üzerinde ve derinliğinde, daha önce tutulmamış bölgeleri de kapsayacak şekilde, yeni üs bölgelerinin açılışı esnasında olduğunun altını çizdi.

İÇ GÜVENLİK OLAYLARI

Tuğgeneral Gürak, dönem içinde meydana gelen olaylarda, 25 güvenlik görevlisinin şehit olduğunu, 39 güvenlik görevlisinin ise yaralandığını belirtti. Tuğgeneral Gürak, "Yaşanan tüm bu olaylarla şehit olan personelimize ve vatandaşlarımıza tekrar Allah'tan rahmet, aileleri başta olmak üzere Türk Milletine başsağlığı ve yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz" diye konuştu.

Bu dönemde ayrıca, 10 bölücü terör örgütü mensubunun etkisiz hale getirildiğini ve 19 bölücü terör örgütü mensubunun yakalandığına işaret eden Tuğgeneral Gürak, "Aynı dönem içerisinde, 45 bölücü terör örgütü mensubu kendiliğinden teslim olmuştur. Teslim olan teröristlerin 39'u serbest bırakılmış, 6'sı tutuklanmıştır" şeklinde konuştu.

Tuğgeneral Gürak, dönem içerisinde ele geçirilen silah ve teçhizatları ise şu şekilde sıraladı:

"76 adet el yapımı mayın, 1 adet havan, 1 adet 82 milimetre havan mühimmatı, 19 adet kaleşnikof piyade tüfeği, 1 adet M-16 piyade tüfeği, 2 adet law, 1 adet RPG-7 silahı, 25 adet RPG-7 mühimmatı, 26 adet el bombası, 12 adet anti personel mayını, 3 adet anti tank mayını, 11 adet basma düzeneği, 4 adet telsiz, 2 adet gece görüş dürbüsünü, 74 kilogram amonyum nitrat, 700 gram dinamit, 13 kilogram plastik patlayıcı madde ile bol miktarda yaşam malzemesi."

MUAMMER TAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber