Üst kurullar yasa tasarısı Meclis komisyonlarında görüşülmeye başlandı

Haber Giriş : 23 Şubat 2005 00:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Düzenleyici ve Denetleyici Kurumlar Tasarısı üzerinde çalışmaya başlayan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu bünyesinde oluşturulan alt komisyon, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF) tasarı kapsamından çıkarılmasını kararlaştırdı.

AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Açıkalın başkanlığındaki, 4'ü AK Parti'li 2'si de CHP'li toplam 6 üyeden oluşan alt komisyon Düzenleyici ve Denetleyici Kurumlar Yasa Tasarısı üzerindeki çalışmalarına başladı.

Toplantıya katılan Rekabet Kurumu Başkanı Mustafa Parlak, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Fatih Karaca ile Telekomünikasyon Kurumu ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu yetkilileri, tasarıya değişik açılardan karşı çıktılar.

Rekabet Kurumu Başkanı Parlak, kurul üye sayısının 7 ile sınırlandırılmasının sağlıklı karar alma açısından sakıncalı olduğu görüşünü savundu.

Fatih Karaca, RTÜK'ün diğer üst kurullardan farklı bir alanı, düşünce özgürlüğü alanını düzenlediğine vurgu yaptı. Ekonomik nitelikli kararların bile düşünce özgürlüğünü düzenlemeye yönelik
olduğunu belirten Karaca, tasarı kapsamından çıkarılmaları gerektiğini söyledi. RTÜK üyelerinin TBMM tarafından seçildiğini anımsatan Karaca, Bakanlar Kurulu tarafından atanan bir üst kurulun aldığı kararların çok yoğun tartışma konusu olacağını, kurulun çalışmalarının zorlaşacağını anlattı.

CHP'li üyelerden İstanbul Milletvekili Ali Kemal Kumkumoğlu, işlevleri farklı olan değişik üst kurulların tek tip hale getirilmesinin doğru olmadığını savundu. Önemli alanları düzenleyen üst kurullara farklı kesimlerden üye belirlenmesinin düzenleme ve denetleme işlevi yapılırken bir otokontrolu da beraberinde getirdiğini anlatan Kumkumoğlu, atamayla tek tip hale getirilecek kurullarda otokontrolun ortadan kalkacağını belirtti.

CHP İstanbul Milletvekili Birgen Keleş de tasarının ''gayrı ciddi'' şekilde hazırlandığını ileri sürerek, RTÜK'ün diğer üst kurullarla aynı düzenlemeye tabi olamayacağını, İMKB'nin de tasarı içinde yer almasının, sadece bu kurumun gelir fazlasının Hazine'ye aktarılmasına yönelik olduğunu öne sürdü.

Alt Komisyon Başkanı Açıkalın, TMSF'nin düzenleyici ve denetleyici bir kurum olmadığını belirterek tasarıdan çıkarılması yönünde görüş belirtirken, ''RTÜK ekonomik faaliyet yapmıyor demenin çok kolay olmadığını'' söyledi. Açıkalın, üst kurullar için ortak hükümler getiren tasarıdan RTÜK'ün çıkarılmasını doğru bulmadığını, ancak üyelerinin belirlenmesi konusunda diğer üst kurullardan farklı bir düzenleme yapılabileceğini belirtti. Açıkalın, ''Ancak böyle bir düzenleme yapılacaksa bu üst komisyonun işi'' dedi.

Düzenleyici ve Denetleyici Kurumlar Tasarısı, alt komisyon çalışmalarının ardından Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülecek.

TNN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber