TİM üyeleri 250 bin istihdam yaratacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Mayıs 2010 11:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından gerçekleştirilen ihracatçı eğilim araştırması 1. çeyrek sonuçlarına göre, firmaların yüzde 75,4;ü girdi maliyetlerinin, yüzde 50,8'i hammadde birim ithalat fiyatlarının arttığını, yüzde 50,2'si ise genel karlılık ve ihracatta karlılık düzeylerinin düştüğünü belirtti.

Araştırmaya katılan firmaların yaklaşık yüzde 56'sı 2010'un ilk çeyreğinde üretimlerinin, yüzde 55'i ihracatlarının, yüzde 52'si ise kapasite kullanım oranlarının arttığını ifade etti.

Araştırma sonuçları, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin düzenlediği basın toplantısıyla açıklandı.

İlk çeyrek sonuçları, firmaların yüzde 42'sinin yeni pazarlara girebildiklerini ortaya koyarken, ikinci çeyrekte girilmesi planlanan yeni pazarlar nezdinde Orta Doğu ülkelerinin giderek önem kazandığı, özellikle İran, Suriye ve Irak'ın hedeflendiği dikkat çekiyor.

2010 yılının ilk çeyreğindeki gelişmeler 2009'un aynı dönemi ile karşılaştırıldığında, gelişmeler yılın firmalar açısından olumlu başlamadığına işaret ederken, firmaların yüzde 75,4'ü girdi maliyetlerinin, yüzde 50,8'i hammadde birim ithalat fiyatlarının arttığını, yüzde 50,2'si ise genel karlılık ve ihracatta karlılık düzeylerinin düştüğünü dile getirdi.

Araştırmaya katılan firmaların yaklaşık yüzde 56'sı 2010'un ilk çeyreğinde üretimlerinin, yüzde 55'i ihracatlarının, yüzde 52'si ise kapasite kullanım oranlarının arttığını belirtti.

HER 4 FİRMADAN BİRİ YENİ ÇALIŞAN İSTİHDAM ETMEYİ HEDEFLEDİ

Firmaların istihdamla ilgili konulara yönelik düşünce ve beklentilerine de yer verilen araştırmada, Ocak-Mart 2010'da beyaz yakalı çalışan ortalama sayısı 25, mavi yakalı çalışan ortalama sayısı 130 ve Ar-Ge personeli ortalama sayısı ise 5 olarak hesaplandı.

Firmaların yarısı bu dönem içerisinde yeni çalışan istihdam ettiklerini belirtirken, işe yeni alınan çalışan sayısı 10 olarak gerçekleşti.

İstihdam bulguları geçen yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında, en yüksek artış yüzde 35 ile mavi yakalı çalışan sayısında görülürken, en yüksek düşüş yüzde 20,4 ile yine mavi yakalılarda oldu. Bu da mavi yakalıların, işçilerin sirkülasyonlarının yüksek olduğu ve firmaların yaşanan sıkıntılarda ilk önlem olarak işçileri işten çıkarttıklarının en temel göstergesi olduğuna dikkat çekildi.

Her 4 firmadan ancak biri bu çeyrekte yeni çalışan istihdam etmeyi hedeflediğini ifade etti. Yıl sonuna kadar yeni çalışan istihdam edeceklerini beyan eden firmalar genelin yüzde 46'sını temsil ederken, ortalama 20 kişinin işe alınacağı hesaplanıyor.

Yılın ilk çeyreği mevcut pazarlar açısından değerlendirildiğinde, firmaların yüzde 60'ı mevcut pazarlarda yeni müşterilerden sipariş aldıklarını, yüzde 47'sinin ise mevcut pazarlarda müşteri kaybettiklerinin altı çizilirken, bulgu, firmaların mutlak değer olarak bu çeyrekte daha çok sayıda firma ile çalıştıklarına işaret ediyor.

Büyükekşi, anket sonuçlarının değerlendirilmesiyle, TİM Üyelerinin 2010'a sonuna kadar 250 bin civarında yeni istihdam yaratacağının tahmin edildiğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber