Hükümet 4 önemli Reform paketini buzluktan çıkartıyor

Haber Giriş : 23 Şubat 2005 08:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanı'nın vetosu ve toplumsal gerginliğe yol açmamak gerekçesiyle en önemli reform paketlerini buzluğa kaldıran hükümet, 4 önemli dosyayı mart ayında yeniden gündeme getirmeye hazırlanıyor.

Orman vasfını kaybetmiş arazilerin satışı ile ilgili (2-B) anayasa değişikliği, YÖK Yasası ve Anayasa Mahkemesi'nin yapısını değiştirecek düzenleme Meclis'e geliyor. Hükümet, en büyük sürprizi ise iktidar ile muhalefet arasında polemik konusu olan milletvekili dokunulmazlığında yapacak. Değişikliğin ana çerçevesi, seçilmeden önce işlenen adi suçlarda vekillerin yargı önüne çıkmasına imkan tanıyor. Kürsü dokunulmazlığı ise korunuyor. Meclis kürsüsünde yapılacak konuşmaların kovuşturmaya tabi tutulmaması esas alınıyor.

AK Parti, 3 Kasım seçimleri öncesinde taahhütte bulunduğu bir kısım düzenlemeleri Avrupa Birliği'nin 17 Aralık zirvesine kadar rafa kaldırmıştı. AB'den müzakere tarihi alınmasının ardından iki ay bekleyen iktidar, 4 konuda adım atma kararı aldı. Hükümetin 17 Aralık'tan sonra durgunlaştığı yönündeki eleştiriler üzerine topluma proje sunma gerekliliğine inanan AK Parti kurmayları, reform niteliğindeki düzenlemelere yöneldi. Önümüzdeki günlerde son şekli verilecek çalışmada milletvekili dokunulmazlığı da yer alıyor. AK Parti kurmayları, CHP'nin ?sakız haline getirdiği' dokunulmazlıkların sınırlandırılması için anayasa değişikliğine yeşil ışık yaktı. Zaman'ın sorularını cevaplayan Grup Başkan Vekili Faruk Çelik, ?hiçbir şeyden çekinmediklerini göstereceklerini' söyledi. Çelik, ?AK Parti reformcu kimliğini gösterecek. AB standartlarında bir dokunulmazlık sınırlamasından rahatsız değiliz.? dedi.

AK Parti, milletvekili dokunulmazlığını düzenleyen Anayasa'nın 83. maddesiyle ilgili taslak hazırladı. Yasama, yürütme, yargı erkleri arasında denge esasını gözeterek hazırlanan taslağa göre, milletvekilleri kişisel başvuru yapmaları durumunda dokunulmazlık zırhından kurtulacak. Milletvekilleri seçimlerden önce işledikleri suçlarda dokunulmazlık zırhına bürünemeyecek. Milletvekili seçildikten sonra işlenen suçlarda ise dokunulmazlık devam edecek.

Milletvekilleri, görev yaptığı süre içinde tutuklanmayacak. Cezanın infazı milletvekilliği sonrasına ertelenecek. Dokunulmazlığın sınırlandırılması için Anayasanın 83. maddesinin değişmesi gerekiyor. Geçmişte bu yöndeki girişimlerden sonuç alınamamıştı. AK Parti, CHP'li vekillerin çoğunun da bu değişikliğin Meclis'ten geçmesini istemediğini düşünüyor.

İktidar, zaman zaman bazı kararlarla ?kendisini yasama organının yerine koyan' Anayasa Mahkemesi'nin yapısını da değiştirmek istiyor. Yüksek Mahkeme üyelerinin demokratik bir şekilde seçilmesinin daha uygun olduğunu düşünen AK Parti, mahkeme başkanı Mustafa Bumin'in bu yöndeki önerilerini esas alan bir taslak hazırladı. AK Parti'nin çalışmasında, mahkemenin üye sayısı 17'ye çıkarılıyor. Üyelerin üçte biri seçimle göreve gelecek. En az 4 üyeyi Meclis seçecek. Cumhurbaşkanı'nın atama yetkisi iki üye ile sınırlandırılacak. Üyelerin 5'ini Yargıtay, 4'ünü Danıştay, geri kalan iki üyeyi de Askerî Yargıtay ve Askerî Yüksek İdare Mahkemesi tayin edecek. Bumin'in teklifinde Yüksek Mahkeme'nin ?genel kurul ve iki daire' esasına göre yeniden yapılandırılması öngörülüyor.

Gündeme taşınacak dosyalardan biri de ?2-B' olarak bilinen anayasa değişikliği. Hükümet, orman vasfını yitirmiş arazilerin satışından yaklaşık 25 milyar dolar gelir bekliyordu. Borçların ödenmesi için önemli bir kaynak olarak gösterilen 2-B konusunda, geçen yasama döneminde iki anayasa değişikliği girişimi oldu. İkisi de Çankaya Köşkü'nden döndü. Ancak hükümet bu düzenlemede kararlı. Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, akademisyenlerden oluşan özel bir grupla çalışmasını sürdürüyor. Yüksek Yargı ile hukuki konuları ele alan Pepe'nin, Cumhurbaşkanı ile de görüşerek nabız yokladığı öğrenildi. Anayasa değişikliğine gerek duymayan yasal düzenleme yapılması seçenekler arasında. Bakan Pepe, ?2-B'leri süreyi uzatmadan mutlaka gündeme getireceğiz.? dedi. AK Parti Grup Başkan Vekili Salih Kapusuz da, anayasayı değiştirmeden sorunu çözebileceklerinin altını çizdi.

Hükümet ile Köşk arasında krize yol açan YÖK Yasası'na ilişkin düzenleme de martta Meclis'e geliyor. Köklü revizyon isteyen hükümet, ilk planda ilgili düzenlemelerin önünde engel olarak gördüğü Anayasa'nın 130. ve 131. maddelerini değiştirmek istiyor. Söz konusu maddeler YÖK'ün anayasal dayanağını oluşturuyor. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, 130 ve 131. maddeler değiştirilmeden üniversitelerde köklü reform yapılamayacağı düşüncesinde. Çelik, üniversitelerin idari, mali ve akademik özerkliğe ancak bu değişiklikten sonra kavuşabileceğini söyledi. Erzurum Milletvekili Muzaffer Gülyurt'un sorusu üzerine dün Meclis'te konuşan Çelik, YÖK Yasası'nın yeniden gündeme gelmesi gerektiğinin altını çizdi.

Bu arada, yerel yönetimlerin güçlendirilmesi amacıyla hükümetin özel önem verdiği İl Özel İdaresi Yasası dün ikinci kez Meclis'ten geçti. Cumhurbaşkanı Sezer'in 14 maddesini iade ettiği yasa bazı değişikliklerle kabul edildi. Sezer'in veto gerekçesi dikkate alınarak ?eğitim' il özel idaresinin görev ve yetkileri kapsamından çıkarıldı. Yasayla getirilen bazı düzenlemeler, Kamu Yönetimi Temel Kanunu'nun yürürlüğe girmesiyle işlerlik kazanacak. Bazı bakanlıkların taşra teşkilatları özel idarelere devredilecek.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber