Eurodaki düşüş sürecek, dolarla eşitlenecek iddiası

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 20 Mayıs 2010 14:28, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Dünyanın önde gelen bankalarından BNP Paribas, eurodaki düşüşün önümüzdeki dönemde de devam etmesini ve 1 euronun 1 dolara eşitlenmesini beklediğini söyledi.

Bu yıl 9'uncusu düzenlenen Forum İstanbul toplantıları sırasında hurriyet.com.tr'nin sorularını yanıtlayan BNP Paribas Başekonomisti Paul Mortimer-Lee, ?Eurodaki düşüşün sürmesini bekliyoruz. Çünkü ABD ekonomisine ilişkin büyüme beklentileri daha olumlu. Dahası Avrupa bu kriz sürecinde kredibilite kaybına uğradı Önümüzdeki yılın başlarında euro/dolar paritesinin 1 seviyesine kadar gerileyeceğini tahmin ediyoruz? dedi.

Yunanistan'ın borç krizinin Avrupa geneline yayılacağı yönündeki kaygılar, euronun dolar karşısında hızla değer kaybetmesine ve son dört yılın en düşük seviyelerinde seyretmesine neden oldu. Avrupa Birliği'nin IMF desteğiyle birlikte hazırladığı rekor yardım paketi de euronun düşüşünü bir miktar yavaşlatmış olsa da tamamen engelleyemedi.

Bugün itibariyle euro, dolar karşısında 1.23 seviyelerinden işlem görüyor.

Mortimer-Lee, ?Euro/dolar paritesinde şu an adil olan seviye 1.15-1.20 aralığı. Biz öncelikle bu seviyelerin görüleceğini düşünüyoruz. Ancak euronun 1.15-1.20 seviyesinin de altında olması gerektiğini düşünenler var. Bir diğer açıdan bakıldığında eurodaki zayıflık, euro bölgesinin ekonomik büyümesine de katkıda bulunuyor? diye konuştu.

EURONUN DAĞILMA RİSKİ VAR

Bir soru üzerine BNP Paribas Başekonomisti, euro bölgesinin dağılma riskinin bulunduğunu ve böyle bir riskin gözardı edilebilmesinin mümkün olmadığını ifade etti.

Mortimer-Lee, ?Eğer bir ülke eurodan çıkarsa, o ülkenin gayrısafi yurtiçi hasılasında yüzde 15-20'lik bir düşüş görülür. Böyle bir karar birçok hukuki sorunu da beraberinde getirir. Bir ülkenin eurodan çıkması yalnızca o ülkeyi değil euro bölgesi için de tam bir felaket olur? dedi.

AB ülkelerinin bu felaketi önlemek için Yunanistan krizini kontrol altına almaya çalıştıklarını ifade eden Mortimer-Lee, buradaki esas kaygının AB projesinin de temel taşı olan euronun zarar görmesi neticesinde Birliğin de dağılma riskiyle karşı karşıya kalması olduğunu belirtti.

DİĞERLERİ NE KADAR KÖTÜYSE, TÜRKİYE O KADAR İYİ

Mortimer-Lee, 2001'deki krizden bu yana attığı adımlarla ekonomisini sağlamlaştıran Türkiye'nin diğer ülkeler kötüye gittikçe, onlara kıyasla daha iyi göründüğüne dikkat çekti.

Avrupa'nın Yunanistan krizinde attığı kararsız adımlarla kredibilite yitirdiğini anlatan Mortimer-Lee, Almanya'yı da popülist politikalar uygulamakla eleştirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber