Yurtdışına gönderilecek MEB personeli artık sınavla alınmayacak

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 21 Mayıs 2010 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Zaten formaliteydi

Yurtdışına gönderilecek MEB personeli artık sınavla alınmayacak. AKŞAM'da formalite sınav iddiasının yer almasından bir hafta sonra sınav kalktı. Bakanlar Kurulu, yurtdışına gidecek MEB personelinin sınavsız atanmasına vize verdi. Bu kararla, TSK, MİT, Dışişleri ve Emniyet'e tanınan ayrıcalıktan artık MEB de yararlanacak

Milli Eğitim Bakanlığı'nın yurtdışındaki eğitim müşavirlikleri için düzenlediği sınavın 'formalite olduğu' ve 'sınavı kazanan kişilerin önceden belirlendiği' iddiaları sürerken, hükümet ilginç bir karara imza attı. Eğitim müşavirlerinin atama yöntemini görüşen Bakanlar Kurulu, yurdışında görevlendirilen TSK, MİT, Emniyet ve Dışişleri Bakanlığı personeline tanınan sınavsız doğrudan atama sisteminin, MEB eğitim müşavirleri için de uygulanmasına karar verdi. Bakanlar Kurulu'nun bu kararına göre yurdışında görevlendirilecek eğitim müşavirleri, sınav yapılmaksızın Milli Eğitim Bakanı tarafından doğrudan atanabilecek. MEB'in yurtdışı eğitim müşavirliklerine atanacak personele ilişkin yaptığı 2 sınav ve görevlendirme kararlarının 'adresinin belli' olduğu iddia edilmişti. İlk sınavın iptal edilmesinin ardından MEB aynı isimleri 5 ülkede görevlendirmişti.

İkinci kez sınav açan MEB, Bakanlığa sunulan 'atanacak isimler belli sınav formalite' uyarılarında yer aldığı gibi yine 5 isimden 4'ünün yurtdışına atamasını gerçekleştirmişti. Sınav ilanları yapıldıktan sonra Bakanlık bürokratı Kazım Kılıç, MEB'e 4 dilekçe sunmuştu. Dilekçelerde özetle, 'Bu sınavda da sübjektif, taraflı ve kasıtlı, hatta ön yargılı işlemlerin yapılacağı kuşkusu vardır. Yurtdışı görevlendirmeleri iptal edilen kişilerin yapılacak sınavda da kazandırılacakları söylentisi yayılmaktadır. İdare bu konuda dikkatli ve titiz davranmalıdır' denilmişti. İkinci sınava da dava açma hazırlığı yapılmıştı. Bu iddialar 7 Mayıs tarihindeki AKŞAM Gazetesi'nde yayımlanmıştı.

Bu gelişmeler yaşanırken 14 Mayıs'ta Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararıyla MEB yurtdışı teşkilatı atamalarını yönetmelikten ayrı tuttu. 'Yurtdışında Sürekli Görevlendirilecek Personel Hakkında Yönetmeliği'nin 2'nci maddesinde değişiklik yapılarak, personeli hakkında yönetmelik hükümleri uygulanmayacak olan kamu kurum ve kuruluşları arasına 'Milli Eğitim Bakanlığı' da eklendi. Böylece, yurdışında görev yapacak TSK, MİT, Emniyet, Hazine Müsteşarlığı ve Dışişleri Bakanlığı personelinin yanı sıra MEB eğitim müşavirleri için de sınavsız atama uygulaması getirildi. Bu düzenleme ile eğitim müşavirliği ve ataşeliği kadrolarına MEB sınavsız ve koşulsuz personel atayabilecek.

Kıvanç EL/ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber