Kantinde süt, yoğurt ve yumurta da satılsın

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 21 Mayıs 2010 14:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ulusal Beslenme Platformu, okul kantinlerinde satılan yiyeceklerin yüzde 65'inin fast-food olduğunu belirtti, ihalelerde düzenleme istedi.

- Ulusal Beslenme Platformunca, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunulan raporda, kantinlerin ihale şartnamesinde nelerin satılabileceğinin yer alması istendi.

Ulusal Beslenme Platformu Başkanı, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Perihan Arslan, beslenme uzmanları, konuyla ilgili tıp camiasından kişiler, gıda mühendislerinin de içerisinde bulunduğu yaklaşık 70 bilim insanının kurduğu platformun amacının, beslenme, gıda ve sağlık alanlarında bilimsel verilere dayanıp, Türk toplumunun sağlığını koruyacak, yaşam kalitesini artıracak çalışmalar yapmak olduğunu söyledi, ''Biz Türkiye'de doğru beslenme kültürünü oluşturmaya çalışıyoruz'' dedi.

Ulusal Beslenme Platformunun yürütme kurulu üyeleriyle TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'i ziyaret ettiklerini kaydeden Arslan, ziyarette, okul kantinlerinin gündeme geldiğini bildirdi. Şahin'den okul kantinleri yönetmeliğinde değişiklik yapılmasını, kantinlerin ihale şartnamesinde nelerin satılabileceğinin yazılmasını istediklerini anlatan Arslan, TBMM Başkanlığı'na bir de rapor sunduklarını belirtti.

"DEVLETTEN ADIM BEKLİYORUZ"

Okul kantinlerinin ihale şartnamesinde kantinde nelerin satılabileceğine dair hiçbir hüküm bulunmadığına dikkati çeken Perihan Arslan, ''Bu konuda bir rapor hazırladık ve TBMM Başkanlığına sunduk. Bu konuda devletimizden adım bekliyoruz'' diye konuştu.

Çocukların bir toplumun geleceği olduğunu vurgulayan Perihan Arslan, çocukların iyi beslenmesinin sağlıklı nesiller yetiştirmede önemli olduğunu kaydetti. Okul kantinlerinde yüzde 65 oranında fast-food diye tabir edilen yiyeceklerin satıldığını ifade eden Perihan Arslan, ''Yaptığımız çalışmada çocukların çok fazla fast-food türü yiyecek yediğini belirledik. Bu yiyecekler yağ ve karbonhidrat oranı fazla yiyecekler. Bunların enerjisi yüksek. Hamburger, kolalı içecekler, cipsler... Bunlar çocuklara verilmemeli. Bunların çocuklara satılmaması ihale şartnamesinde yer almalı'' dedi.

"PATATES CİPSİ GİBİ YİYECEKLER SAĞLIĞA ZARARLI"

Kantinlerde yoğurt, süt, peynirli sandviç, taze yumurta, meyve türü gıdaların satılmasını öneren ve bunların satılmasının şartnamede yer almasını isteyen Prof. Dr. Perihan Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Biz çocuklarımızın zamanının çoğunu geçirdiği okulların kantinlerinde satılan sağlıksız besinlerin tüketilmesi ve sağlık sorunlarının meydana gelmesini önlemeyi amaçlıyoruz. Patatesin kızartmasında yağ yüzdesi binde 1-2 iken patates cipsinde yüzde 40. Bu tür yiyecekler sadece yağ içeriğiyle sağlığa zarar vermiyor. Çok tüketildiğinde kalsiyum, B grubu vitaminler, demir az tüketiliyor. Bu yiyeceklerin lif oranı çok düşük. Sağlıklı nesiller yetiştirmek istiyorsak, çocuklarımızı fast-food türü beslenme alışkanlığından uzaklaştıracağız.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber