TEB: İlaçtaki sorunlar ortak akılla çözülmeli

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Mayıs 2010 14:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TEB Genel Başkanı Çolak, İlaç Takip Sistemindeki aksaklıkların doğal olduğunu belirtti, ''Ancak sorunları ortak akılla, doğru ve rasyonel biçimde çözmek lazım'' dedi.

- Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Başkanı Erdoğan Çolak, ülkedeki İlaç Takip Sisteminde (İTS) birtakım aksaklıkların meydana gelmesinin gayet doğal olduğunu belirterek, ''Ancak var olan sorunları ortak akılla, doğru bir biçimde, rasyonel biçimde çözmek lazım'' dedi.

Anadolu Üniversitesi Salon Anadolu'da düzenlenen ''Her Yönüyle Eczacılık Sempozyumu''nun ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çolak, eczacılık sektöründen karekod uygulamasının yaygınlaşmasını istediklerini söyleyerek, İTS'nin kurulmasıyla eczacılık sektöründeki bazı uygulamaların daha sağlıklı hale geleceğini kaydetti.

Karekod uygulamasını deneyip başaramayan ülkelerin bulunduğuna dikkati çeken Çolak, şöyle konuştu:

''Karekod uygulamasını sürekli deneyen ülkeler de var. İlaç Takip Sisteminde birtakım aksaklıkların olması gayet doğal. Ancak var olan sorunları ortak akılla, doğru bir biçimde, rasyonel biçimde çözmek lazım. İlaç Takip Sisteminin, 1 Hazirandan itibaren yürürlükte olmasını istiyoruz. TEB olarak bugünden bir ödün verilmesini istemiyoruz. İlaçların üzerinde çeşitli etiketler var. İlaçların üzerinde bir barkodlar var, iki barkod ve kupürler var, üç barkod, kupür ve karekodlar var. Burada karekod dışındaki ürünleri sistem okumuyor. Eczanelerin elinde yüzde 60'ye yakın karekodsuz ürün var. Bunların iade edilmesi ya da ne olacağının meçhul olması doğru değil. Bunların ilaç firmaları tarafından karekodlanması gerekiyor. Ancak bugüne kadar böyle bir uygulama olmadı.''

''İLAÇLARI GERİ VERECEĞİZ''

''Ülkedeki 24 bin eczanedeki karekodsuz ilaçların 1 Hazirana kadar karekodlanması mümkün değil'' diye konuşan Çolak, şöyle devam etti:

''Buna yönelik bir tedbir alınmazsa biz bu ilaçları geri vereceğiz. İlaç Takip Sisteminin 1 Haziranda yürürlüğe girmesini, karekodlu olanların okutulmasını, karekodsuz ürünlerin yıl sonuna kadar kesilmesini istiyoruz. Karekod uygulamasının düzenlenmesi için Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu ile 24 Mayısta bir araya geleceğiz.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber