Uludağ Üniversitesi'nden Mehmetçik için anti mayın bot projesi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Mayıs 2010 15:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uludağ Üniversitesi (UÜ), mehmetçikleri mayınlardan koruyacak askeri bir bot geliştirmek amacıyla Ar-Ge projesi başlattı.

UÜ'den yapılan yazılı açıklamaya göre, UÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu (MYO) Tekstil Programı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Karahan tarafından hazırlanan ve Yakupoğlu Deri Sanayi AŞ firması ile ortak olarak gerçekleştirilecek ''Mayın Patlamalarına Karşı Güçlendirilmiş Askeri Amaçlı Bot Geliştirilmesi Projesi-GÜÇBOT'' Milli Savunma Bakanlığı Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından da destekleniyor.

Yaklaşık 1 milyon liraya mal olacak ve 26 ay sürecek ''GÜÇBOT'' Projesi'yle, dünyada halen terörle mücadelede kullanılan dayanıklı botların, yerel koşullara uygun olarak ulusal imkanlarla nasıl üretilebileceği araştırılacak.

GÜÇBOT Projesi'ne ilişkin protokol, UÜ Rektörü Prof. Dr. Mete Cengiz, Milli Savunma Bakanlığı Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar ve Yakupoğlu Deri Sanayi AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Yakupoğlu tarafından, Milli Savunma Bakanlığı Savunma Sanayi Müsteşarlığında imzalandı.

UÜ Rektörü Prof. Dr. Mete Cengiz, terörle mücadelenin ulusal bir görev olduğunu, bu sorumluluk bilinciyle Üniversite olarak proje ürettiklerini belirterek, projenin toplum için hayırlı uğurlu olmasını diledi.

Projenin sosyal ve ekonomik açıdan da katkısının önemine dikkati çeken Cengiz, ''Kısalan tedavi süreleri, kazazedenin kısa bir süre sonra tekrar normal hayatına dönebilmesi, toplumsal refah açısından önemli değerler meydana getirecektir. Mayın patlamasına maruz kalmış bir kazazedenin ve ailesinin karşı karşıya kaldığı psikolojik yıkımın önlenmesi ise en büyük hedeftir'' dedi.

Proje yürütücüsü UÜ Teknik Bilimler MYO Tekstil Programı Başkanı Doç. Dr. Mehmet Karahan da anti personel mayınların global bir problem olduğunu, uluslararası düzeyde bu silahların yasaklanması konusundaki son girişimlere rağmen, dünyada hala çok büyük sayılarda mayın bulunduğunu vurguladı.

Mayınların savaşlardan sonra da bir tehdit unsuru olarak yıllarca toprak altında kalabildiklerini ifade eden Karahan, ''Projeyle, mevcut ileri malzeme ve teknolojiyi kullanarak benzerlerinden daha gelişmiş ve günlük kullanıma uygun bir bot yapmayı amaçlıyoruz'' dedi.

Mayın patlamasına maruz kalan bir kazazedelenin, kemik kırılmaları ve doku erozyonuna bağlı olarak alt bacak bölgesinde kopmalar meydana geldiğini belirten Karahan, GÜÇBOT Projesi'yle bunun önüne geçmeyi hedeflediklerini bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber