Rahim ağzı kanseri doğuda artıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Mayıs 2010 11:42, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

- Son yıllarda görülme sıklığı artan ve kanser türleri arasında tehdit oluşturan rahim ağzı kanserinin Türkiye'de Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde artış gösterdiği belirtildi.

Uzmanlar, referans hastanesi olan ve Türkiye genelinde 5 bölgeden hastaların başvurduğu Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi kayıtlarına göre, altı yıl önce rahim ağzı kanserinin Türkiye'de en çok Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde, iller içinde de Şanlıurfa'da görüldüğü tespit edildi.

Türk Alman Jinekoloji Eğitim ve Araştırma Vakfı Başkanı, jinekolojik hastalıklar, meme kanseri ve gebelik konusunda farkındalığı artırmak ve anne bebek ölümlerinin önlenebilmesini sağlamak amacıyla yürütülen ''Sadece Benim İçin'' projesinin ikinci ayağının gerçekleştirildiği Şanlıurfa'da, rahim ağzı kanserinin Human Papilloma Virüs (HPV) adı verilen mikrop aracılığıyla genellikle erkekten kadınlara bulaştığını söyledi.

HPV mikrobunun erkeğin cinsel teması sonucu kadına taşınarak rahim ağzı kanserine yol açtığını vurgulayan Ünlü, hastalığın Türkiye'de en fazla Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki kadınlar açısından risk oluşturduğunu belirtti. Ünlü,''Kadınların erken yaşta evlendirilmesi, doğum oranının fazla olması ve erkeklerin birden fazla kadınla evlenmesi, bölge kadınının kansere yakalanmasındaki en büyük etkendir'' dedi.

Kadınların cinsel sağlığının da kanserle yakından ilişkili olduğunu ifade eden Ünlü, şunları kaydetti:

''Çok eşlilik, erken yaşta evlendirilme, stres, temizliğin önemsenmemesi, sosyo-ekonomik seviyelerin düşük olması, fazla doğum yapılması ve sağlıklı beslenilmemesi bölgede yaşayan kadınlar için büyük bir risk oluşturuyor. Tüm bunları göz önünde bulundurduğumuzda rahim ağzı kanserlerinin ülkemizde en fazla Doğu ve Güneydoğulu kadını tehdit ettiğini görüyoruz. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki bazı illerde de rahim ağzı kanserine çok sık rastlıyoruz.''

-''HER YIL İÇİN BİN 360 CİVARINDA YENİ RAHİM AĞZI KANSERİ VAKASI BEKLENİYOR''-

Etlik Zübeyde Hanım Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Jinekolojik Onkoloji Klinik Şefi Doç. Dr. Faruk Köse'nin verdiği bilgiye göre de ''Dünyada her iki dakikada bir kadın rahim ağzı kanserinden dolayı yaşamını yitiriyor. Hayatını kaybeden kadınların yüzde 80'i de gelişmekte olan ülkelerde yaşıyor.

Kadınlarda görülen kanser türleri içinde rahim kanseri dünyada 2. sırada bulunurken, Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre, rahim ağzı kanserleri Türkiye'de kadın kanserleri arasında 10. sırada yer alıyor. Buna rağmen, Türkiye'de hastalığın ciddi oranlarda artış gösteriyor. "

Görev yaptığı hastanede tüm hastaların kayıt altında tutulduğunu, Sosyal Sigortalar döneminde Akdeniz, Karadeniz, Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu ve İç Anadolu'nun referans hastanesi olduğunu ve tüm hastaların buraya müracaat ettiğini belirten Köse, "Hastaların içinde tedavi edilebilir erken evre hasta oranı yüzde 40, gerisi ise ileri evre hastaları" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber