Adana'da yeniden başkanvekili arayışı

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 29 Mayıs 2010 13:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ADANA Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak'ın İçişleri Bakanlığı'nca görevden alınma süresi yeniden uzatılırken, Durak, ?Uzatılıp uzatılmaması önemli değil. Aslında açığa alınmam yanlış uygulama. Bu durum yetki suiistimali? dedi. Durak'ın açığa alınmasıyla birlikte yapılan başkan vekilliği seçimiyle ilgili yürütmeyi durdurma kararı üzerine dikkatler, 3 Haziran'da yapılacak yeni başkan vekili seçimine odaklandı.

28 Mart'ta hakkındaki bazı iddialar nedeniyle Aytaç Durak'ın İçişleri Bakanlığı'nca açığa alınmasıyla başlayan belediye başkan vekilliği süreci, 13 Nisan'da merkez Yüreğir İlçe Belediye Başkanı AK Partili Mahmut Çelikcan'ın kurayla kazandığı seçimle ilgili yürütmeyi durdurma kararı sonrası, ikinci kez başladı. Çelikcan'ın merkez ilçe belediye başkanı olması nedeniyle avukat Yusuf Akıncı'nın başvurusuyla 2'nci İdare Mahkemesi'nin yürütmeyi durdurma kararı vermesi, Çelikcan'ın itirazının da Bölge İdare Mahkemesi'nce reddedilmesi üzerine, Valilik, 3 Haziran'da başkan vekilliği yapılması için meclisi toplantıya çağırdı.

Yeniden başkanvekili arayışının yapılacağı Adana'da, CHP ve AK Parti'nin önceki seçimde gösterdiği adayları, ilçe belediye başkanı oldukları için, mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı da dikkate alınarak değiştirmesi gerekiyor. Daha önce merkez Çukurova Belediye Başkanı Yıldıray Arıkan'ı aday gösteren CHP'de, 3 Haziran'daki seçimde Halil Tüm, Ak Parti'de de Abdullah Doğru'nın adları yeniden öne çıktı. MHP'nin adayının ise kura ile seçimi kaybeden Fethi Coşkuntuncel olacağı belirtildi.

SEÇİM YAPILACAK MI?

Dikkatler 3 Haziran'daki seçime çevrilmesine karşılık, seçim yapılıp, yapılmayacağı da konuşuluyor. Merkez Yüreğir İlçe Belediyesi'nin CHP'li Meclis üyesi Zeynel Mızrak'ın, 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 45'inci maddesinin son fıkrası hükmüne göre, Büyükşehir Belediye Meclisi'nin, 15 gün içinde yasal yeterliliğe sahip bir belediye başkanını seçmediği için geçersiz duruma düştüğünü ve meclisin feshedilmesi gerektiğini belirterek, valilik ve idare mahkemesine, meclisin feshedilmesi, merkez ilçe belediye başkanlarının başkanlıklarının da düşürülmesine, bu nedenle 3 Haziran'da yapılacak seçimin iptaline dair başvurusu da gündeme bomba gibi düştü. Mahkemenin, 3 Haziran'daki seçim öncesi yürütmeyi durdurma kararı verip vermeyeceği de merakla bekleniyor.

Öte yandan, açıkta bulunan Aytaç Durak, açığa alınma süresinin uzatıldığına dair kendisine tebligat yapılmadığını, ancak, açığa alınmasının da Anayasa'ya aykırı olduğunu söyledi. Açığa alınma gerekçesinin, kendisiyle ilgili müfettişlerin çalışmalarını engelleme ihtimali, onların bulmak istedikleri bilgi ve belgeleri gizleme iddiasından kaynaklandığını bildiren Durak, şunları söyledi:

?2 aydır inceleme yapıyorlar. Zaten kanun da 2 ay süre veriyor. Aslında bu yetki de Anayasa'ya aykırı. 5393 sayılı kanunun 47'nci maddesine belediye başkanları açığa alınıyor. Yasa, yetkiyi İçişleri Bakanlığı'na vermiş. Anayasa ilkelerine ve demokratik ilkelerin hiçbirinde olmayan bir yetki bu. Bu maddenin iptali gerekir. Parlamentoya bile verilmeyen bir yetkinin bakana verilmesi mantıklı değil. Tekrar göreve verilmezsem yetkinin suiistimali doğuyor. Daha önce 15 aydır belediyede 29 müfettiş görev yapmıştı, son 2 ayda çok daha yoğun müfettiş incelemeleri yapıldı. Bu süre içerisinde 2 kovuşturma açılabildi. Biri seçim yasalarına muhalefet, biri de sayın bakana hakaret suçu. Bunlar da basit, kişisel, görevle de ilgisi olmayan suçlardır. Sayın bakanın, 2 ayın devamında kamu yararı görülmüyorsa göreve iade etmesi gerekir. Bu yetkinin suistimalidir. Sürenin uzatılıp, uzatılmaması değil, açığa alınmam yanlış bir kara.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber