Dünya basınından ilk tepkiler

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 31 Mayıs 2010 10:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İsrail Gazze'ye yardım götüren gemilere sabaha karşı operasyon düzenledi. İsrail ordusu operasyonda en az 10 kişinin öldüğünü belirtirken, televizyon kanalları 16 kişinin yaşamını yitirdiğini belirtiyor. İşte dünya basınındaki ilk tepkiler.

DER SPIEGEL: Gazze yardım konvoyuna İsrail'den kanlı saldırı: Gazze'ye yardım götüren gemi konvoyuna İsrail komandaları sabaha karşı saldırdı. Televizyonların verdiği haberlere göre askeri operasyonda 16 kişi öldü. Türkiye İsrail'in operasyonunu kınarken, İsrailli bir bakan, "ölenler için üzgünüz" açıklaması yaptı.

BBC: İsrail, Gazze'ye yardım götüren gemi konvoyuna operasyon düzenledi. Saldırıda en az 2 kişi öldü. İsrail güçleri, 600 kişiyle birlikte yola çıkan gemileri sabaha doğru bastı.

CNN International: İsrail ordusu, Gazze'ye yardım malzemesi taşıyan Türk gemisine operasyon düzenledi. Sabaha karşı saat 04.30'da askeri helikopterlerle gelen İsrail komandoları, yardım malzemesi taşıyan Türk gemisine indi. CNN'de yer alan habere göre, gemide bulunan bir kişi Twitter'e şunları yazdı: Askeri helikopterlerden atlayan İsrail komandoları Türk gemisine indikten hemen sonra silahsız sivillere ateş etmeye başladı" dedi.

EL CEZİRE: Gazze'ye uygulanan ablukayı kırmak amacıyla bölgeye yardım malzemesi götüren gemilere İsrail güçleri saldırdı. İsrail ordu radyosu, Pazartesi sabah erken saatlerde yapılan operasyonda 16 kişinin öldüğünü ve onlarca kişinin yaralandığını açıkladı. Yardım taşıyan gemilere Gazze'ye 65 kilometre mesafede uluslararası sularda müdahale edildi.

DIE WELT: İsrail komandoları yardım konvoyuna askeri müdahalede bulundu. İsrail ordusu, Filistine yardım malzemesi götüren ve içinde yüzlerce kişinin bulunduğu bir gemiye askeri operasyon düzenledi. Olay sonrası ölü ve yaralılar var.

THE NEW YORK TIMES: Haber ajansları İsrail ordusunun Gazze'ye binlerce ton yardım taşıyan bir konvoya saldırması sonucu en az 14 kişini öldüğünü ve 30 kişinin de yaralandığını duyurdu.

Yardım konvoyundaki aktivistlere göre, Pazar gece yarasından kısa bir zaman sonra İsrail savaş gemileri uluslararası sularda seyreden yardım gemilerinin yolunu kesti. Bir İsrail televizyonu 10 kişini öldüğünü belirtirken, İsrail ordu radyosu ise 3 İsrail komandosunun hafif yaralandığını açıkladı.

THE WASHINGTON POST: İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne yardım ulaştırmak isteyen konvoya komandoların saldırı düzenlemesi sonucu Filistin'e yardım götüren gemideki en az 10 aktivistin öldürüldüğünü duyurdu. İsrail ordusu açıklamasında, askerlerin konvoydaki 6 geminin güvertesinde bıçak ve sopalı saldırıya uğradığını belirtti.

Açıklamada, bir aktivistin askerlere ait bir silahı ele geçirdiği ve silahın ateş aldığı belirtildi. Ancak silahın aktivist tarafından mı yoksa yanlışlıkla mı ateşlendiği konusunda bir açıklama yapılmadı.

SKY TV: İngiliz televizyon kanalı, görgü tanıklarına dayanarak gemidekilerin, İsrailli askerlere bıçak, sopa ve baltalarla saldırdığını, Türk Dışişleri Bakanlığı'nın saldırıları en ağır şekilde protesto ettiğini aktardı.

Sky ayrıca, saldırının Washington'da ABD Başkanı Barack Obama ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu arasında yapılacak görüşme öncesinde gerçekleştiğine dikkati çekti.

İSRAİL SALDIRISI ABD MEDYASINDA

WASHINGTON - İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısı ABD medyasında da geniş yer buldu.

CNN televizyonun "son dakika" ibaresiyle verdiği haberde, askerlerin halatla gemiye inmesi, bir sivilin sopayla İsrail askerine karşı koyması ve yaralı görüntülerine yer verildi.

İsrail ordusunun CNN'e yaptığı açıklamaya göre, 10'dan fazla ölünün bulunduğu, 10 askerin de yaralandığı belirtilen haberde, Dışişleri Bakanlığının İsrail'den acil açıklama beklediği ifade edildi.

Haberde, Mısır'daki CNN muhabirine bağlantı yapıldı ve muhabir, temas kurduğu Mısırlı bir yetkilinin saldırıya şaşırmadığını, bunu "kaçınılmaz" olarak nitelendirdiğini aktardı.

Türkiye'deki İsrail Konsolosluğu önündeki protesto gösterisine canlı bağlanan CNN'in bölge muhabiri, gösteriye ilişkin ayrıntı verdi ve "intikam yeminleri edildiğini" söyledi. Muhabir, "bir zamanlar bölgede yakın stratejik ilişki içindeki Türkiye ve İsrail arasındaki ilişkilerin son yıllarda büyük zarar gördüğü, bu olayın da iki ülkeyi daha fazla gerebileceği" yorumunda bulundu.

CNN'in internet sitesindeki haberde de İsrail askerlerinin, sabaha karşı, Gazze'ye yardım götüren bir Türk gemisine çıktığı belirtildi. Özgür Gazze Hareketi'nin Twitter sayfasına konulan, "Yerel saatle 04.30'da İsrail komandoları, helikopterden Türk gemisinin güvertesine indi ve hemen silahsız sivillere ateş açtı" ifadesine yer verildi.

Dışişleri Bakanlığının, İsrail'in Ankara Büyükelçisi Gaby Levy'i bakanlığa çağırdığı belirtilen ve TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Murat Mercan'ın açıklamasına değinilen haberde, Türkiye'deki protestolar anlatıldı. Haberde, İsrail ordusunun, "herhangi bir gemiye saldırılmadığı, sadece İsrail hükümetinin İsrail ile koordine edilmeden Gazze şeridine gidilmesini engelleme kararını yerine getirdiği" yönündeki açıklaması aktarıldı.

MSNBC'nin internet sitesindeki haberde de İsrail televizyonu ve "eylemci grubunun bir avukatına" atıf yapılarak, "İsrail donanma komandolarının, kuşatma altındaki Gazze'ye yardım ve Filistin yanlısı eylemcileri taşıyan 6 gemiden en az birine saldırdığı" belirtildi.

Saldırıda en az 10 ölü bulunduğu, çok sayıda kişinin yaralandığı belirtildi ve Kanal 10 televizyonunun "gemiye çıkan İsrail donanma komandolarının halen aramalarını sürdürdüğü, askerlerin Filistin yanlısı eylemcilerin şiddet içeren direnişiyle karşılaştığı ve kesin ölü sayısını daha fazla olabileceği" haberinden alıntı yapıldı. Haberde, İsrail Ordu Radyosu'nun "gemidekilerin, güverteye inen askerlerin silahlarını ele geçirmeye çalıştığı" iddiasına da yer verildi.

El Cezire televizyonunun "Türk gemisinden telefonla alınan bilgiye göre, İsrail donanma güçlerinin gemiye ateş açtığı ve kaptanı yaraladığı" ifadesine atıf yapılan MSNBC'nin haberinde, Türkiye'deki protesto gösterilerinden de bahsedildi.

ABC'nin internet sitesinde, konuyla ilgili Dışişleri Bakanlığının açıklamasına yer verilirken, CBS de bir İsrail ordu sözcüsünün, "gemilere binen askerlerin silah kullanımını da içeren şiddetle karşılaştığı ve bunun İsrail askerlerini güç kullanmaya zorladığı" yönündeki iddiası aktarıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber