Erdoğan'ın 3 farklı toplu konut planı

Haber Giriş : 24 Şubat 2005 18:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Erdoğan, kafasındaki toplu konut projesini anlattı. 3 farklı tipte konut yapılacağını açıklayan Erdoğan, bunların nasıl finanse edileceğini de ortaya koydu. Erdoğan'ın projesi...

Toplu konut, Başbakan Erdoğan'ın üzerinde durduğu en önemli konulardan birisi. İstanbul'u yönettiği dönemlerde uygulamaya koyduğu Halkalı ve Kağıthane'deki Başakşehir projeleri, son derece başarılı idi.

Başbakanlığı döneminde de Erdoğan'ın gündemindeki önemli konulardan birisi toplu konut. Erdoğan, "Biz konümist dönemdeki anlayışla yapılmadığı" vurgusuna özen gösteriyor. "Tam aksine" diyor Erdoğan, "Modern çağdaş dünyanın gereği ne ise, milletimizin kültürel yapılarına da uygun düşecek bir şekilde bunları ele alıyoruz" diyor.

Erdoğan, toplu konut konusundaki yaklaşımını geçtiğimiz günlerde İstanbul Sanayi Odası'nda ortaya koydu. Ayrıntılarıyla sunuyoruz.

"Burada faiz uygulaması yok. Demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletinin gereği olan sosyal anlayışı yerine getirmek var.

Ben zaman zaman, rastgele arabamı durdurup evlerin kapılarını çalarım. İnsanlarla konuşurum. Onların durumlarını görürüm.

Onun için bizim 45-55 metrekare evler yapmamız gerek. Bu evler onlar için çok önemli. Ankara'nın Altındağ'ında, Mamak'ta. Başkentimizin icinde.

Biz bunların hepsinin planlamasını yaptık. Yapılacak konutlara bu gecekondularda oturanlar yerleştirilecek.

Ankara'ya giren, 'Ben modern bir ülkenin başkentine geldim' demeli.

İstanbul'da da kaçak yerlerdeki yıkımlar durmayacak.

Ama biz önce onların ihtiyacı olan bu konutları yapacağız, sonra yıkacağız. Bizim adımız, yıkıcıya çıksın önemli değil. Bu konuda acırsak, milletçe acınacak duruma düşeriz diyorum.

BUNLAR NASIL FİNANSE EDİLECEK?

1- 45-55 metrekare daireler, peşinat olmadan, ayda 100 YTL taksitler ödenip sahip olunacak. 20 yıl vade koyacağız. Bedavacılık yok. Bedavacılığa alıştırırsanız, sonu gelmez. Kıymetini de bilmez. Bundan dolayı bedeli olacak.

Onu da ödeyemeyenlerse, vakıflarımız ne işe yarıyor. Hiçbir şey yoksa, valilikledeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma fonları devreye girecek. Bunları da bu şekildre çözeceğiz.

2- 65-72 metrekarelik daireler olacak. Bunlar da 15 yıl vade ile olacak. 1500 YTL peşinat alacağız. 200-300 YTL taksitle sahip olunacak. Faiz olmayacak. Enflasyon ne kadar gerçekleşiyorsa, bu 6 ayda bir fiyatlara yansıtılacak. En geç 12 ayda dairesini teslim alacak. Kira öder gibi değil, kiranın altında taksitle evinin sahibi olacak.

3- 140 metrenin üzerindeki daireler kar amaçlı yapılacak. Ama piyasa şartlarının altında, daha düşük karlarla satılacak. Kar amaçlı villalar yapılacak.

Yurt dışına çıkışta alınan harçların kaldırılmasına ben itiraz ettim. Rahmetli Özal, bunu toplu konutlar için koymuştu. Daha sonra gelen hükümetler, bunu açıklarını kapamak için kullanılar. Ben bu yanlışı düzelttim ve bunun toplu konutta kullanılmasını sağladım.

Bu inşaatlar hızla bitirelecek ve önümüzdeki yıldan itibaren sahiplerine teslim edilmeye başlanacak. Biz de bunun bahtiyarlığını yaşayacağız.


haber7

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber