Dijital takograf şoförün uyku saatini bile ölçecek

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 04 Haziran 2010 07:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ulaştırma Bakanlığı, yollarda güvenliği artırmak için 'dijital takograf' uygulamasına geçiyor. Yeni cihazlara müdahale edilmeyecek, aracın hızı, ne kadar yol aldığı ve şoförün ne kadar dinlendiği saptanabilecek

ANTALYA'da uykusuz otobüs şoförünün 15 turistin ölümüne neden olduğu kaza, gözleri, cihazlara takılan takograflara çevirdi. Ulaştırma Bakanlığı, AB'ye uyum kapsamında, yılbaşından itibaren dijital takograf uygulamasına geçecek. Bu süreçte ilk aşamada AB ülkelerine taşımacılık yapan TIR ve otobüslere, dijital takograf cihazları takılacak, sonraki aşamada ise uygulama şehirlerarası otobüslere de taşınacak. Aracı kullanan şoförler de ellerindeki dijital kimlik kartlarını bu cihaza takarak seyahate başlayacak. Ulaştırma Bakanlığı da bir merkezden söz konusu araçların, takibini gerçekleştirecek. Böylece, hangi araç şoförünün hızı, ne kadar yol aldığı ve ne kadar dinlendiği saptanacak. Aynı zamanda söz konusu kartlardan polislere de dağıtılacak. Böylece polisler de yol kenarında yaptıkları denetimlerde dijital takografdaki seyahat bilgilerini kontrol edebilecek.

EN FAZLA 5 SAAT

Dijital takografların, montaj, onarım, muayene, kalibrasyon ve ayarları da Sanayi Bakanlığı tarafından gerçekleştirilecek. Mevcut takograflara müdahale edilmesi çok kolay olurken, dijital takograflardaki bilgiler kesinlikle silinemiyor ve değiştirilemiyor. Standartlara göre, bir şoförün aracını hiç dinlenmeden 5 saat, dinlenerek de 9 saatten fazla kullanmaması gerekiyor.

Kartın basım ve dağıtımını TOBB üstlenecek

DİJİTAL takograf uygulaması, aday ülkeler için de zorunlu hale gelirken, uygulamanın 1 Haziran 2010'da başlaması planlanıyordu. Ancak ülkelerin sistemi yetiştirememesi nedeniyle, dijital takograflara 1 Ocak 2011'den itibaren başlanacak. Ulaştırma Bakanlığı da bu konudaki çalışmalarını hızlandırdı. Uygulamaya göre, TIR ve otobüs şoförlerine ehliyet benzeri fotoğraflı bir kart dağıtılacak. Bu kartın basım ve dağıtım görevini TOBB üstlenecek. Bu kartların dağıtımına 1 Eylül'den itibaren başlanacak.

Deniz ÇİÇEK/ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber