Basın Konseyi Google engellemesini eleştirdi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Haziran 2010 11:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Basın Konseyi, Google'ın birçok hizmetine erişimin engellenmesinin, iletişim özgürlüğünün Türkiye'de hukuk güvencesinden yoksunluğunun örneği olarak görüldüğünü belirtti.

Basın Konseyi Genel Sekreterliği'nden yapılan açıklamada, Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu Telekomünikasyon İletişim Başkanlığının (TİB) Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi'nin Youtube adlı internet sitesine erişimin engellenmesi kararına dayanarak yaptığı engellemeler sonucu Türkiye'de Google'ın birçok hizmetinin kullanılamaz hale geldiği ve internette birçok sorunla karşılaşıldığı belirtildi.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi;

''Ülkemizde uygulanan Youtube'a erişim yasağı, gerek ulusal, gerekse uluslararası alanda ciddi tepkilere sebep olmuştur ve Türkiye'de iletişim özgürlüğüne getirilen en önemli sınırlandırmalardan biri olarak görülmektedir. Bu yasağın iletişim özgürlüğünü ihlal ettiği iddiasıyla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine yapılan başvuru da hala mahkeme önündedir.

TİB yaptığı basın açıklamasında, Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi'nin 5 Mayıs 2008 tarihli kararı uyarınca Youtube internet sitesine erişimin engellenmesi için tedbir kapsamındaki IP numaralarının güncellendiğini belirtmektedir.

Önemle vurgulamak gerekir ki söz konusu mahkeme kararında yalnızca alan adı ve 3 IP numarasına erişimin engellemesine kararı verilmiştir ve bu karar doğrultusunda, belirtilen 3 IP numarası dışındaki numaraların tedbir kapsamına alınması mümkün değildir. O nedenle TİB ya mahkeme kararını keyfi olarak yorumlamakta ya da yeni engellemeler konusunda toplumu yeterince bilgilendirmemektedir.''

Açıklamada, ''Basın Konseyi olarak TİB'in hukuki temelini tam olarak gösteremeden gerçekleştirdiği engellemeleri, iletişim özgürlüğünün ülkemizde hukuk güvencesinden yoksunluğunun örneği olarak görüyor ve yetkilileri en kısa sürede bu keyfiliğe son vermeye davet ediyoruz'' denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber