Erdoğan: Medeniyetimizde kalem, kılıcın önünde olmuştur

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Haziran 2010 13:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Bizim medeniyetimizde, kalem kutsaldır, yazı kutsaldır, kalem erbabı yücedir. En önemlisi bizim köklü medeniyetimizde kalem, her zaman kılıcın önünde olmuştur ve bu da her zamanda, her zeminde güçlü şekilde vurgulanmıştır" dedi.

Erdoğan, İslam Tarih Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA), Başbakanlık Tanıtma Fonu ve İstanbul Büyükşehir Belediyesince Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda düzenlenen "Uluslararası Kadın Hattatlar Sempozyumu"nun açılışı ve icazet törenine katıldı.

Sempozyumun açılışında konuşan Erdoğan, başta IRCICA olmak üzere sempozyumun düzenlenmesine katkı sağlayan herkese şükranlarını sunduğunu belirterek, "Bu anlamlı sempozyuma Türkiye dışından katılan tüm misafirlerimize de Türkiye'ye ve yazının, hattın başkenti İstanbul'a hoş geldiniz diyorum" dedi.

Erdoğan, "Evet... Bu muhteşem şehir, bu kadim şehir, yazının başkentidir. Zira, 'Oku' emriyle başlayan, hemen ardından da 'Sana kalemle yazmayı öğretti' diyen, kalem üzerine yemin eden kutsal kitabımız, Mekke'de nazil olmuş, Kahire'de en güzel şekilde okunmuş, İstanbul'da da en güzel şekilde yazıya dökülmüştür" diye konuştu.

Hattın, en bilinen tarifiyle "cismani aletlerle meydana getirilen, ruhani bir hendese olduğunu" vurgulayan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bizler, hep birlikte, yazıyı kutsal gören, yazının ulviyetine ve ruhaniyetine inanan bir kültüre, böyle bir medeniyete sahibiz. 'Kul olayım kalem tutan ellere' der Pir Sultan Abdal. 'Ak elleri kalem tutar, yazar elif elif diye' der Karacoğlan. 'Elinde divit kalem, dertlere derman yazar' der Erzurum türküsü.

Bizim medeniyetimizde kalem kutsaldır, yazı kutsaldır, kalem erbabı yücedir. En önemlisi, bizim köklü medeniyetimizde kalem, her zaman kılıcın önünde olmuştur ve bu da her zamanda, her zeminde güçlü şekilde vurgulanmıştır. Zira biz, bir gönül yapmayı, bir gönlü fethetmeyi, bir gönüle ismimizi hiç silinmeyecek şekilde yazmayı, yazdırmayı en büyük zenginlik, en büyük bahtiyarlık olarak görürüz."

AŞKLA, SEVDAYLA YÜKSELDİ

Başbakan Erdoğan, Gırnata'da El Hamra Sarayı'ndan Agra'da Taç Mahal'e, Mekke'de Harem-i Şerif'ten Tunus'ta Kayrevan Mescidi'ne, Kudüs'te Mescid-i Aksa'dan Edirne'de Selimiye'ye kadar tüm eserlerin taşla, toprakla, tuğlayla, çimentoyla değil, aşkla, sevdayla, bilimle, sanatla ve yazıyla yükseldiklerini belirtti.

Erdoğan, "Süleymaniye, Sultanahmet, Fatih, Ayasofya, birer taş bina değil, yeryüzüne atılmış imzalardır, İstanbul'a vurulmuş tuğralardır, İstanbul siluetine yazılmış hatlardır. Söz uçar, yazı kalır. İşte ondandır ki, var olduğumuz her mekanda, her coğrafyada, biz tarihe iz bırakacak, belleklerden silinmeyecek en güzel hatları döşemenin gayreti içinde olduk" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber