İlköğretimde, mesleki çalışmalar 21 Haziran -1 Temmuz tarihleri arasında

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 06 Haziran 2010 23:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İlköğretim Kurumlarında görev yapan tüm öğretmenler derslerin kesildiği tarihten 1 Temmuz'a kadar ve 1 Eylülden derslerin başladığı tarihe kadar olan sürede Mesleki Çalışmalar yapmaktadırlar.

Bu yıl 2009?2010 Eğitim-Öğretim yılının sonunda yapılacak mesleki çalışmalar, 21 Haziran -1 Temmuz 2010 tarihleri arasında gerçekleştirilecektir.

Millî Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin ? Mesleki Çalışmalar? başlıklı 98.maddesinde; ?İlköğretim okullarında görevli yönetici ve öğretmenlerin genel kültür, özel alan ve pedagojik formasyon alanlarında, bilgi ve görgülerini artırmak, yeni beceriler kazandırmak, eğitim-öğretimde karşılaşılan problemlere çözüm yolları bulmak, öğrencinin ve çevrenin ihtiyaçlarına göre plan ve programları hazırlamak ve uygulamak amacıyla derslerin kesiminden temmuz ayının ilk iş gününe, eylül ayının ilk iş gününden derslerin başlangıcına kadar; yıl içinde ise yıllık çalışma programında belirtilen sürelerde meslekî çalışma yapılır.

Yönetici ve öğretmenler meslekî çalışmalarda;

a) İlköğretim ders programlarında, mevzuatında ve uygulamalarında yapılan değişiklikleri inceler ve değerlendirir.

b) Birbiri ile ilişkili alanlarda zümre öğretmenleri iş birliği yapar.

c) Yeni öğretim yılında uygulayacakları yıllık çalışma programları, iş takvimini planlar ve iş bölümü gibi hazırlıkları yapar.

ç) Kayıt işlemleri ile ilgili olarak veli görüşmelerini gerçekleştirir.

Yönetici ve öğretmenlerin meslekî çalışmalarından azamî verim elde edilebilmesi amacıyla okulun ve çevrenin ihtiyaçlarına göre, bunların dışındaki konularda belirlenebilir.

Birleştirilmiş sınıflı ilköğretim okullarında görevli öğretmenler, derslerin kesiminden 1 temmuza kadar yapılacak meslekî çalışmalarını, okul yönetimi veya millî eğitim müdürlüğünün bilgisi dâhilinde yaz tatilini geçirecekleri yerdeki bir ilköğretim okulunda yapabilirler. Meslekî çalışmalarını tatil adreslerinde tamamlayan öğretmenler, çalışma yaptıkları okul müdüründen aldıkları bu çalışmalara katıldıklarını gösterir yazıyı, eylül ayının ilk iş gününde bağlı bulundukları millî eğitim müdürlüğüne teslim ederler. Bir örneği de okul müdürlüğünce saklanır.? belirtilen konuların yanı sıra;

1-Öğretim programlarındaki ölçme ve değerlendirme yöntem ve tekniklerinin incelenerek örnek bir uygulamanın hazırlanması,

2-Performans görevi ve projelere yönelik mevcut mevzuatın incelenmesi ve örnek performans görevi veya proje yönergesi ile değerlendirme ölçeğinin hazırlanması,

3-Öğrenme stillerinin araştırılması ve örnek bir uygulamanın hazırlanması,

4- Aşağıda belirtilen öğretim yöntem ve tekniklerinin araştırılması ve uygulama planlarının oluşturulması,

Tartışma yöntemi.

Rol oynama ve yaratıcı drama.

Probleme dayalı öğrenme.

Proje tabanlı öğrenme.

İşbirliğine dayalı öğrenme.

Kavram haritası tekniği.

Zihin haritası tekniği.

Analoji yöntemi.

Örnek olay yöntemi.

Beyin fırtınası tekniği.

5-Altı düşünme şapkası-altı uygulama ayakkabısı

6-Öğretmenlerin kendi branşlarına yönelik örnek materyal ve etkinlik hazırlaması,

7-Öğrenci tanıma tekniklerinin araştırılması,

8-Özel eğitime gereksinimi olan çocuklarda yönelik bireyselleştirilmiş eğitim programlarının hazırlanması

9-İletişim becerilerinin araştırılması

10-Dezavantajlı ve risk altındaki çocuklar kimlerdir? Bu çocuklar nasıl tespit edilir? Bu çocuklar ve ailelerine yönelik yapılması gereken çalışmalar nelerdir? konularının araştırılması.

Öğretmenlerin yukarıda belirtilen konu başlıklarından istedikleri biri veya birkaçını seçerek rapor hazırlamaları ve bunu zümre öğretmenler kurulu ile paylaşmaları sağlanmalıdır.

Ayrıca;

1-Sene sonu öğretmenler kurulu tarafından belirlenen, eğitim öğretimde kalitenin artırılmasına ve öğretmenlerin mesleki gelişimine yönelik diğer konu başlıkları da uygulamalı olarak paylaşılacaktır.

2-Mesleki çalışma sürecini verimli bir şekilde değerlendirmek için eğitim fakültelerinin öğretim görevlileri, ilköğretim müfettişleri, formatör öğretmenler ve ilgili konularda kendini geliştirmiş gönüllü öğretmenlerden eğitim görevlisi olarak yararlanılacaktır.

Ahmet Kandemir

Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu

Millî Eğitim Bakanlığı İlköğretim Gene Müdürlüğünün mesleki çalışmalar konulu yazısı için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber