3 milyon 564 bin işsize iş aranacak!

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 07 Haziran 2010 21:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet, resmi verilere göre 3 milyon 564 bin işsize iş aramak için yarın ?İstihdam Zirvesi' yapacak. Yedi bakanlı toplantıda, işsizlik sorunun çözümü için kısa, orta ve uzun vadeli çözümler aranacak. İstihdam önündeki ?takozlar' masaya yatırılacak. Türkiye'nin ilk ?Ulusal İstihdam Stratejisi Resmi Belgesi?ne son şekli verilecek.

Küresel krizle birlikte artan işsizlik, Türkiye'nin en önemli sorunu olmaya devam ediyor. Gençler arasında yüzde 25'i geçen bir başka ifadeyle 4 gençten birinin işsiz olduğu Türkiye'de her yıl işgücüne 500 ila 800 bin civarında yeni katılım oluyor. 870 bin kişi ise iş arama ümidini kesmiş bulunuyor. Böylece Türkiye'de mevcut işsizlere iş bulunamazken ümidine kesenler ve yeni katılanlarla birlikte işsizlik sorunu ?kartopu' gibi büyüyor.

Babacan başkanlığında!

İşsizlik sorununa çözüm bulmak için uzun süredir çalışan ekonomi yönetimi, İstihdam Zirvesinde Ulusal İstihdam Strateji Belgesi'ne de son şeklini yarınki toplantıyla verecek. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başkanlığında yapılacak toplantıya konuyla ilgili 6 bakan ve 9 bürokrat katılacak. Ayrıca iş dünyasını temsilen TOBB, TÜSİAD, TİM, TİSK, TESK, TUSKON, MÜSİAD; çiftçileri temsilen Türkiye Ziraat Odaları Birliği; çalışanları temsilen Türk-iş, Hak-İş, DİSK, Memur-Sen, KESK, Türkiye Kamu Sen başkanları katılacak.

Kim ne diyecek?

Geniş katılımlı istihdam zirvesinde hem işçi hem de işveren örgütleri, istihdamın artması için işgücü üzerindeki maliyetlerin düşürülmesini önerecek. İşveren bu çerçevede ?kıdem tazminatı' yükünü masaya getirecek. Esnek çalışma modellerinin yaygınlaştırılmasını isteyecek. İşçi sendikaları ise kıdem tazminatının kendileri için ?kırmızı çizgi' yani ?dokunulmaz' olduğunu bir kez daha hatırlatacak.

Sanayi temsilcileri, Türkiye ekonomisinin sağlıklı büyümesi ve ?kalıcı istihdam' için imalat sanayinin desteklenmesini isteyecek. Ancak esnaf temsilcileri ise işsizliğe kısa vadeli çözüm için ?hizmetler' sektörüne destek arayacak.

Takozu kaldırın mesajı!

Dünya Bankası'nın ?vergi takozu' olarak nitelendirdiği istihdam üzerindeki kamusal yük, Türkiye'de işgücü maliyetinin yüzde 38'ini oluşturuyor. Hükümet, bu yöndeki eleştirilere maliyetleri 5 puan düşürdüğü savunmasıyla karşılık veriyor.

11 puan indirin!

Ancak Dünya Bankası, ortalama ücretli, evli ve çocuklu bir ücretli için vergi takozu oranının OECD ülkeleri içinde ortalama yüzde 27 iken, Türkiye'de 38 olduğuna dikkat çekiyor. Kayıt dışılığın önlenmesi ve istihdam artışı için bu oranın OECD ortalamasına çekilmesi gerektiğinin altını çiziyor.

Büyüme istihdam yaratmadı!

Dünya Bankası'nın Türkiye'ye ilişkin raporunda, 2001 krizinden sonra ekonominin yüzde 6.5 oranında büyüdüğü ancak güçlü büyümenin işsizliğe çare olmadığı vurgulanıyor. İşgücüne katılım oranın AB ortalamasının 20-25 puan altında kaldığına dikkat çekiliyor.

Dünya Bankası, Türkiye'de işletmelerle yaptığı anket sonucunda ekonominin büyüyebilmesi ve istihdam üretebilmesi için KOBİ'lerin büyümesinin sağlanması gerektiğinin altı çizildi. KOBİ'lerin büyümesi içinse banka kredilerine ulaşımın kolaylaştırılması, Kredi Garanti Fonu'nun etkinleştirilmesi gibi öneriler sıralandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber