Memuriyetten çıkarılma kolaylaştırılıyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 08 Haziran 2010 08:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memura ceza tasarısı

Özel sektöre kıyasla çoğu zaman daha düşük maaşlara karşın pek çok kişinin iş güvencesi nedeniyle hayallerini süsleyen devlet memurluğunun bu özelliğini de yitirebileceği belirtiliyor

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı'nın birkaç gün içinde söz konusu tasarıyla ilgili açıklama yapacağı belirtiliyor.

EBRU SUNGUR

Uzun yıllardır çok sayıda hükümetin ele aldığı kamuda çalışma şartlarının yeniden yapılanması konusu AK Parti hükümetinin de gündeminde. Mevzuat değişikliğini içeren tasarının Başbakanlık'ta olduğu kaydedilmekle birlikte tasarı henüz kamuoyu ya da memur sendikalarıyla paylaşılmış değil.

Sendikacılar, tüm girişimlerine karşın tasarıya ulaşamadıklarını, gayrıresmi yollardan elde ettikleri metinde memurlara verilen cezaların ağırlaştırıldığını, memuriyetten çıkarılmanın kolaylaştırıldığını gördüklerini, bu arada basına yansıyan ?1.3 milyon memur sözleşmeli oluyor? şeklindeki haberlerin ise başka bir tasarı daha olabileceği ihtimalini ortaya çıkardığını anlattı. Kamu-Sen Ar-Ge Uzmanı Ercan Han, konuyla ilgili birden çok tasarı olabileceğini belirterek şunları söyledi:

?Bir süre önce Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ile görüştüğümüzde 26 maddelik bir tasarı üzerine çalıştıklarını, bunun 10 maddesinin de toplu sözleşmelerde karar altına alınan düzenlemelerden oluştuğunu söylemişti. Bu sırada taslağı alamadık.?

Daha sonra ulaştıkları 26 maddelik taslakta memura verilen cezaların artırıldığını, memuriyetten çıkarılmanın ise kolaylaştırıldığını gördüklerini vurgulayan Han şöyle konuştu:

?Bizim ulaştığımız taslağın 17'nci maddesi 657 Sayılı Kanun'un Disiplin Cezalarının Çeşitleri ile Ceza Uygulanacak Fiil ve Haller başlıklı 125'inci maddesini değiştiriliyor. Buna göre aylıktan kesme cezasını gerektiren hallere hizmette gösterdiği yetersizlik sebebiyle kurumların stratejik plan ve performans hedeflerinin gerçekleşmemesine yol açmak, usulsüz şikayette bulunmak, görevine veya iş sahiplerine karşı kayıtsızlık göstermek veya ilgisiz kalmak, görevin işbirliği içerisinde yapılması ilkesine aykırı davranışta bulunmak ekleniyor.?

Kademe iki kez durursa...

Kademe ilerlemesinin durdurulması cezasını gerektiren hallerin de genişletildiğini belirten Han şöyle dedi:

?Buna kendini geliştirme, sorun çözme, planlama konularında yeterli gayret ve çaba göstermemek, verilen emirlere itiraz etmek, görevleri tam ve zamanında yapmamak, hizmetin yürütülmesinde kurumlarca belirlenen usul ve esaslara uymamak, görevle ilgili resmi belge, araç ve gereçlerin korunması, kullanılması ve bakımında kusurlu davranmak, görev sırasında amirlerine hal ve hareketleri ile saygısız davranmak, devlete ait resmi araç, gereç ve benzeri eşyayı özel işlerinde kullanmak, kurumların çalışma ortamını ve düzenini bozmak, yetkili olmadığı halde basına demeç vermek ekleniyor. Ayrıca kademe ilerlemesi bir yılda iki defa durdurulanların devlet memurluğundan çıkarılması öngörülüyor.?

Genel müdür, genel müdür yardımcısı ve şube müdürü dışındaki toplam 1.3 milyon memurun sözleşmeli statüsüne geçirileceğine ilişkin düzenlemenin ise ellerindeki metinde bulunmadığını ancak bunu basından okuduklarını belirten Ercan Han, ?Bu, Anayasa'nın 128'inci maddesine aykırı. Sözleşmenin yenilenmesinin siyasi iradenin elinde olması kaygı verici. Dedikoduyla sendikacılık yapamayız. Resmi açıklama bekliyoruz? dedi.

Olumlu maddeler de var

- Kamu kurumlarında özürlü çalıştırma oranı yüzde 3'ten yüzde 5'e çıkarılıyor.

- Son 10 yılda disiplin cezası almayan memura ilave bir kademe ilerleme öngörülüyor.

- Hamile kadınlara, hamileliklerinin yirmi dördüncü haftası ile doğumdan sonraki bir yıl arasında gece nöbeti ve gece vardiyası verilemeyeceği hükme bağlanıyor.

- Eşi doğum yapan memurun 3 gün olan doğum izni süresi 10 gün; evlilik ve ölümde 5 gün olan izin süresi 7 gün olarak belirleniyor.

- Günlük 1.5 saat olan süt izni 3 saate çıkarılıyor.

- Mevcut durumda hizmet süresine bağlı olarak belirlenen hastalık ve refakat izni süresi için hizmet sınırı kaldırılıyor. Kanser, verem ve akıl hastalığı gibi durumlarda 18 ay, diğer hallerde ise 12 aya kadar izin verilmesi öngörülüyor.

- Çocuk yardımında iki çocuk sınırı kaldırılıyor.

KESK, ILO gündemine taşıyor

KESK Başkanı Sami Evren, ILO toplantılarına katılmak amacıyla İsviçre'de olduğunu, resmi açıklama yapılmadığı için basından takip etmek zorunda kaldıkları tasarıyı ILO gündemine taşıyacaklarını, ILO'nun Türkiye'yi kara listeye alabileceğini bildirdi. Evren şöyle konuştu:

?1.3 milyon memur, sözleşmeli olursa Tekel işçisinin durumuna düşer. Bu, iş güvencesinin ortadan kalması demek. Ancak bu durumda, Tekel eyleminden çok daha büyük eylemler, grevin ötesinde direnişler olur. Hükümet bunu göze alamaz.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber