Ağaç dikme, okul boyama gibi geçici işlerde, 100 bin kişi çalıştırılacak

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 08 Haziran 2010 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

100 bin kişiye iş kapısı açılacak

HAZAL ATEŞ ANKARA

Bugün toplanacak İstihdam Zirvesi'nde Ulusal İstihdam Stratejisi'ne son şekli verilecek. Ağaç dikme gibi geçici işlerde istihdam 1 yıl uzatılarak 100 bin kişiye iş sağlanacak

Hükümet, Türkiye'nin kanayan yarası işsizliğe çözüm ararken, 3.5 milyon işsizin gözü bugün yapılacak İstihdam Zirvesi'ne çevrildi. "Ulusal İstihdam Strateji Belgesi" ile 1.5 milyon işverenin yüzü gülecek. Daha önce yapılan prim indirimlerinden 5.2 milyon çalışan yararlanmıştı. İşverenin birden fazla istihdam teşvikinden yararlanması için yasal düzenleme yapılacak. İşe giren her kadın çalışanın primini kademeli olarak devlet ödeyecek. Geçen yıl başlatılan, kamunun ağaç dikme, okul boyama gibi geçici işlerinde doğrudan istihdam sağlayan düzenlemenin süresi 1 yıl daha uzatılacak. Türk İş Kurumu bu yolla ücret ve sigortaları ödenmek koşuluyla 100 bin kişiye ekmek kapısı açacak. Çalışma Bakanlığı Müsteşarı Birol Aydemir başkanlığındaki 200 kişilik heyetin üzerinde çalıştığı belge, sosyal taraflardan alınacak görüşlerle şekillenecek. İşsizler ordusunun yüzde 25'ini oluşturan gençler ve kadınların istihdamı için adeta seferberlik ilan ediliyor. Kadınların işgücüne katılım oranı 10 yıl içinde yüzde 26'dan yüzde 35'e çıkartılacak.

KIDEM TAZMİNATI MASADA

İşçi ve işveren örgütleri de masada kartlarını açacak. İşverenler, esnek çalışma modellerinin yaşama geçirilmesini ve "kıdem tazminatı" yükünün hafifletilmesini isteyecek. İşçi kesimi ise bu konuda taviz vermemekte kararlı. Her iki kesimin ortak olduğu görüş ise işgücü üzerindeki maliyetlerin düşürülmesi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber