Matematik dersinde bile insan hakları

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 08 Haziran 2010 08:41, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Nuray BABACAN

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, ?Demokrasi, yurttaşlık, insan hakları ve ayrımcılık? konularını belli derslerle sınırlı tutmayacaklarını açıkladı.

Çubukçu, 9 milyon Euro'luk AB projesi kapsamında matematikten coğrafyaya kadar tüm derslerde bu konunun örneklerle işleneceğini söyledi. Bakan Çubukçu, proje kapsamında yaptıkları toplantılarda Avustralyalı bir bilim kadının anlattığı konuyla ilgili çarpıcı örneği de şöyle anlattı:

Sınıfta ?sarışın' deneyi

?Avustralya'da bir öğretmen, ?Sarışınlar daha zeki oluyorlarmış, onları ön sıralara oturtacağım' demiş ve onlara ayrıcalıklı davranmış. Bir süre sonra bu grubun diğerlerine çok kötü davrandığı gözlenmiş. 15 gün sonra öğretmen, ?Esmerler daha zeki oluyormuş. Yanlış biliyormuşum' diyerek bu kez esmerlere ayrıcalıklı davranmış. Daha önce baskı gören esmerlerin, diğerlerine iki kat kötü davrandığı saptanmış. Sonra öğretmen ?Aslında yanlış biliyormuşuz, rengin zekâyla ve üstün olmakla hiçbir ilgisi yokmuş' diyerek deneyi bitirmiş. Sınıfta hayat normale dönmüş. Bu öğrencilerin, hayatlarında ayrımcılık yapmadıkları ve insan hakları konusunda son derece duyarlı oldukları da saptanmış.?

?Yaşam biçimi olmalı'

?Bu çok önemli bir deney. Ders kitapları yerine, öğrencilerin doğrudan yaşam biçimine yönelik eğitim vermek istiyoruz. Örneklerle bizzat sınıfta yaşayarak... Demokrasi, yurttaşlık, insan hakları, cinsiyet ayrımcılığı ve özürlülere bakış konusunda öğrenciler nezdinde bir yaşam biçimi oluşturmayı amaçlıyoruz. Bu konuları bir ders adı altında değil tüm dersleri kapsayacak şekilde müfredata koyacağız. Her derse bu konuları serpiştireceğiz. Eğer ailede ayrımcılık yapılıyorsa, okulda bunu değiştirmek için çalışacağız. Etnik kimliklere saygılı olalım diye ant içerek değil bunu yaşam biçimine dönüştürerek yapmak istiyoruz.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber