Öğrenci başarısı gelirle doğru orantılı

Haber Giriş : 25 Şubat 2005 14:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ÖSYM'nin 2002 yılı aday anketine göre, anne babası ücretli çalışan öğrenciler, dersaneye burslu gidenler ve kredi alanlar en başarılı öğrenciler arasında.

2002 ÖSS Aday anketi sonuçları, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanı Profesör Ünal Yarımağan tarafından açıklandı. Yapılan değerlendirmede başarıyı etkileyen en öncelikli nedenler belirlendi.

Buna göre anne babanın eğitim düzeyi ile dersane seçimi başarı oranını belirleyen en önemli etkenler. Yüksek öğrenim gören anne babanın çocuğu, okur yazar olmayan anne babanın çocuğuna göre yüzde 90 daha başarılı.

ÖSYM'nin anketine göre, anne-babası okur yazar olmayan öğrenciler en başarısız grubu oluşturuyor. Okur yazar olmayan ailenin çocuğu yüksek öğrenim gören ailenin çocuğuna göre yüzde 90 daha başarısız.

ANKET BİLGİLERİ
? Ankete 2002'de ÖSS'ye giren bir milyon 515 bin aday katıldı.

? 10 yıl önce düzenlenen ankette ise öğrenci sayısı 846 bin olarak belirlendi.
? Anne ve babanın eğitim düzeyi arttıkça başarı oranı artış gösteriyor.

Ücretli çalışan ailenin çocuğu daha başarılı

Ailelerin gelir düzeyi de başarıda etkili. Burada çarpıcı olan kendi işinde çalışan anne ve babanın çocuklarında başarı oranının düşmesi. En başarılı grup, ücretli çalışan ve gelir düzeyi 750 YTL ile bin YTL arasında olan ailelerin çocukları.

Gelir azaldıkça da arttıkça da başarı düşüyor. Ankete göre, kredi alan öğrenciler aile desteği ile üniversiteye gidenlerden daha başarılı. Kardeş sayısı da başarıyı etkiliyor. Çok çocuklu ailelerde üniversite sınavını kazanma oranı düşük.

Dersaneye gitme sıklığı değil ödenen ücret başarıda etkili oluyor. Dersaneye burslu gidenler ile 4 milyar ve üzeri ücret ödeyenler en başarılı grubu oluşturuyor.

KARŞILAŞTIRMA
1991 ile 2002 yılı karşılaştırması:
? 2002 anketine ilişkin sonuçlar, 1991 yılında yapılan anket ile karşılaştırıldığında, çalışmayan babaların oranının 2002 yılında 1991'e göre artış göstermesi dikkati çekiyor.
? Buna karşılık, düşük gelir grubuna giren ailelerin sayısında da aynı yıla göre artış görülüyor.
? Anket 1991'e göre iki çocuklu aile sayısının arttığını da ortaya koyuyor.
? Yine aynı dönem içinde nüfusu 500 binin üzerinde olan kentlerdeki aday sayısında da belirgin bir artış dikkati çekiyor.

Ve dersane faktörü

Ankete göre başarıda anne babadan sonra üçüncü önemli unsur dersane. Ancak başarı dersaneye gitme sıklığında değil, ödenen ücretle doğru orantılı.

Buna göre, dersanede burslu okuyan öğrenciler yüzde 85 daha başarılı. Bu grubu 4 milyardan fazla para verenler takip ediyor. Parasız kurs görenler ile dersaneye gitmeyenler ise en başarısız grubu oluşturuyor.

2002 ÖSS Aday Anketi 1991 yılı sonuçları ile karşılaştırıldığında annelerin öğrenim düzeyinde yükselme olduğu görülüyor. Ancak ekonomik kriz burada da etkisini gösteriyor.

Çalışmayan babaların sayısında 2002 yılında artış olduğu anketle ortaya çıkıyor. 91 yılında ortalama gelir düzeyi 400 YTL 800 YTL iken 2002'de düşük gelir grubunda artış var. Gelir düzeyi 2002'de 250 ile 750 YTL'ye iniyor.

Sınava giriş sayısı arttıkça başarı düşüyor

Ve anketten çıkan bir başka sonuç. ÖSS sınavına giriş sayısı arttıkça başarı düşüyor. En başarılı grup sınava ikinci kez girenler. Ama 91'den 2002 yılına kadar ÖSS'ye dört kez veya daha fazla girenlerin sayısında da artış var. Bu da başarı oranının düştüğünü gösteriyor.

cnntürk

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber