Yaz yumurta fiyatını düşürdü

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Haziran 2010 10:31, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

- İhracatın ve yaz mevsimi nedeniyle tüketimin azalması sonucu üreticide, birim yumurta 9-10 kuruşa, koli fiyatları ise 3 liraya kadar geriledi.

Konya Yumurta Üreticileri Tarımsal Birliği Başkanı Ali Aydoğan, Konya'da yaklaşık 300 işletme bulunduğunu ve Konya'nın kapasite olarak Türkiye'de ilk sırada yer aldığını ifade etti.

Türkiye'den geçen yıl haftada 100, Konya'dan ise 33 TIR yumurta ihracatı yapıldığını bildiren Aydoğan, ''Şu günlerde ise Türkiye'den 70-80 TIR yumurta ihracat yapılıyor. Konya'dan ise bu hafta sadece 12 TIR yumurta ihracatı yapıldı'' dedi.

Yumurta üreticisinin ağırlıklı olarak Orta Doğu ülkelerine ihracat yaptığını ifade eden Aydoğan, son dönemde ihracata yapılan desteklerin düşmesi nedeniyle bir çok üreticinin ihracattan çekildiğini, bu gidişle de ihracat yapacak firma kalmayacağını bildirdi.

İhracatın azalmasının iç piyasada yumurta arzında anormal bir artışa neden olduğunu anlatan Aydoğan, şunları kaydetti:

''Küresel krizin etkileri nedeniyle girdi maliyetlerimiz hala yüksek. Girdi maliyetlerinin artmasından sonra birim yumurtanın üretim maliyeti 11-12 kuruşa kadar yükseldi. Üretici satış fiyatları ise 9-10 kuruş civarında gerçekleşiyor. Yani her yumurtada üretici, 2,5-3 kuruş zarar ediyor. Yumurtanın kolisi bize 3,75 liraya mal olurken biz 3 liraya satıyoruz. Yani her kolide 75 kuruş zarar ediyoruz. Üreticilerin bu duruma daha fazla dayanacak gücü kalmadı. Yumurta fiyatları daha da düşerse bir çok üreticinin işi bırakmak zorunda kalacağını söyleyebiliriz.''

-YAZ AYLARINDA TÜKETİM DÜŞÜYOR-

Fiyatların bu kadar düşmesinde ihracattaki düşüşün yanı sıra yaz mevsiminde tüketimin azalmasının da büyük etkisi olduğunu vurgulayan Aydoğan, yaz mevsimindeki azalmayı geçen yıllarda otellere satış yaparak aştıklarını ancak bu yıl arz fazlası nedeniyle bunun da işe yaramadığını belirtti.

İç piyasadaki durgunluğun devam ettiğini, insanların alım gücünün düştüğünü ifade eden Aydoğan, bütün bu nedenlerin yumurta fiyatlarındaki anormal düşüşü ortaya çıkardığını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber