Atık işleme tesisi olmayan belediye kalmayacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Haziran 2010 16:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çevre ve Orman Bakanlığı, Türkiye'nin en büyük çevre sorunlarının başında gelen katı atık problemini çözmede kararlı. Bakanlık, halen yüzde 65 düzeyinde olan küçük belediyelerin katı atık işleme tesis oranını yüzde 90'a çıkarmayı hedefliyor.

Çevre ve Orman Bakanlığı Atık Yönetimi Daire Başkanı Ahmet Mahir Erdem, 2010 yılı için daha önce yüzde 73 olarak belirledikleri hedefi, Bakan Veysel Eroğlu'nun talimatıyla yükselterek yüzde 90'a çıkarttıklarını söyledi.

Esnaf ve Sanatkarlar Derneği (ESDER) ile Çevre ve Orman Bakanlığı katkılarıyla, 18-20 Haziran tarihleri arasında Nevşehir'in Kozaklı ilçesinde gerçekleştirilen 'Esnaf ve Çevre' sempozyumunda konuşan Erdem, medeniyet ve çevre arasındaki ilişkiyi anlattı. Erdem, bugüne kadar sanayi kuruluşlarıyla beraber çok sayıda projenin altına imza attıklarını söyledi. Daire Başkanı Erdem, çevre kirliliğinin 21. yüzyılın en önemli sorunlarının başında geldiğini, ancak bunun çok daha eskilere dayandığını ifade etti.

Erdem, Hipokrat'ın M.Ö. 400'lü yıllarda mikroplar ve pis sular arasında ilişki tespit ettiğini, bunun İbn-i Sina ile zirveye çıktığını söyledi. Erdem, Avrupa'da özellikle Ortaçağ'da temizlik anlayışından örnekler verdi, sokakların pislikten geçilmediğini kaydetti. Erdem, Osmanlı'da ise çevre temizliğinin ileri düzeyde olduğunu, bu kapsamda atıkların işlenerek balık yemi olarak değerlendirildiğini hatırlattı.

Çevre ve Orman Bakanlığı Atık Yönetimi Daire Başkanı Ahmet Mahir Erdem, Türkiye'de çevre konusunda ilk kez 1983 yılında bu konuda çalışmalar başlatıldığını 1991'de Çevre ve Orman Bakanlığı kurulmasıyla bu işin daha düzenli yapıldığını kaydetti. Erdem, ülke genelinde halen yılda 28-29 milyon ton atık olduğunu, bunun yüzde 30'unun geri kazanıldığını, yüzde 55'inin de toprak iyileştirmede kullanıldığını bildirdi. Erdem, AB uyum direktifleri çerçevesinde kendi mevzuatlarını oluşturduklarını söyledi.

Bunun için özellikle belediyelerin atık sorununu çözmeyi planladıklarını anlatan Erdem, hedeflerinin yıl sonuna kadar yüzde 90'lar seviyesine çıkarmayı hedeflediklerini ifade etti. Erdem, "Türkiye'de halen katı atıkların yüzde 58'inin bertaraf ediliyor. Geçen sene yüzde 65 seviyesinde olan katı atık işleme tesislerinin oranını, önce 2010 hedefi olan yüzde 73 seviyesinde belirledik ancak Sayın Bakanım Veysel Eroğlu'nun talimatıyla bu oranı yüzde 90 olarak hedefledik. Sonraki birkaç yılda ise işleme tesisi olmayan belediye kalmayacak." şeklinde konuştu.

ESDER ÇEVRECİ

ESDER Başkanı Mahmut Çelikus ise dernek olarak sadece esnafın haklarını korumadıklarını çevre, sosyal ve kültürel konuları da ele aldıklarını söyledi.

Çelikus, esnaf ve çevre ilişkisini ele alan bu sempozyumun ülkede bir ilk olduğunu ifade etti. Çelikus, projelerini de anlattı. 16 ilde 'çocuk gözüyle esnaf' yarışması düzenlediklerini, bununla toplum hayatında esnaf ve sanatkarın ne kadar önemli olduğunu ortaya koyduklarını belirtti. ESDER Başkanı Çelikus, yine 147 üniversitede sosyal barışın sağlanmasında esnaf ve sanatkarların rolünü anlatan kısa film yarışması düzenlemeyi düşündüklerini aktardı.

Çevre bilincinin oluşması için en etkili ve hızlı kitle iletişim aracının başında esnaf ve sanatkarın geldiğini kaydeden Çelikus, şöyle dedi: "İnsanoğlu, hırslarıyla çevreyi tahrip ediyorlar. Meksika'daki petrol faciası bunun en yakın örneği. Bizim kültürümüzde çevrenin çok önemli bir yeri var. Osmanlı bir su medeniyetidir. Fatih yaş kesen ile baş keseni bir tutuyor. Bunu sadece geçmişimizle övünme değil, günümüzde de hayata geçirmemiz lazım. ESDER olarak bu bilinci yaşatmaya çalışıyoruz. Önce çevremizden başlayarak tüm ülke coğrafyasın yaymayı düşünüyoruz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber