LYS-1'deki bu yanlış adayların hata yapmasına sebep oldu iddiası

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 23 Haziran 2010 13:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumartesi günü gerçekleşen LYS-1'deki optik sorunu adayların korkulu rüyası oldu...

"LYS-1'deki optik sorununu şu anda bir çok öğrenci yaşıyor. Bu sıkıntıyı duyanlar kendinden emin olmayıp, 'Acaba bende mi öyle yaptım?' deyip ağlıyor. ÖSYM'ye konu ile ilgili sıkıntısı olan öğrencilerin dilekçelerini hazırlayıp gönderiyoruz. Ancak bu sorunun çok daha karmaşık olduğunu düşünüyorum."

Bu sözler Bursa'da bir dershanenin rehber öğretmeni Serap Can'a ait...

Dün ntvmsnbc'ye ulaşan Can, sınava ilişkin bir kaç yanlışın olduğunu ve bunun da öğrencilerin başarılarını bir hayli etkilediğini iddia etti.

Bu yıl ilk kez uygulanan Lisans Yerleştirme Sınavlarının ilki olan LYS-1 (Matematik-Geometri), 19 Haziran 2010 Cumartesi günü gerçekleştirildi. Testin ilk bölümünde 50 soruluk Matematik, ikinci bölümünde ise 30 soruluk Geometri soruları bulunuyordu.

ÖĞRENCİLERİN HATA YAPMA OLASILIĞI FAZLAYDI ÇÜNKÜ...

"Ancak cevap kağıdında, Matematik bölümünde 90 soruluk cevap şıkkı olması öğrencilerin Geometri testini de buraya işaretleyerek hata yapma olasılığını yükseltti" diyen Can, öğrencilerin bu hataları sınav çıkışında farkedebildiklerini söyledi.

Can ayrıca öğrencilerinden, sınav gözetmenlerinden kaynaklanan uygulama problemlerinin yaşandığı konusunda şikayetler aldığını belirtti.

LYS CEVAP KAĞIDI ÖRNEĞİ YOK!

Can'ın altını çizdiği bir nokta ise; 2010 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Kılavuzunda, Nisan ayında gerçekleştirilen ve ÖSYS sisteminin ilk adımı olan YGS Cevap Kağıdı Örneği bulunmasına karşın, daha karmaşık bir uygulama ile gerçekleştirilen LYS ile ilgili bir örneğin bulunmaması...

Velilerinin ya da öğretmenlerin de bu konuda detaylı uyarılarda bulunmadığı dile getiren Can, sınav heyecanı yaşayan öğrencilerin hazırlıksız yakalandığını söyledi.

"Önceki yıllarla karşılaştırıldığında ne gibi eksiklikler söz konusu?" diye sorduğumuz Can; düşüncelerini şu sözlerle anlattı:

"Her yıl büyük çaplı gerçekleştirilen bu sınavlarda bir takım ufak tefek aksaklıkların yaşanması doğaldır.Bu yıl ilk kez uygulanan sınav sisteminde aksaklıkların en aza indirgenmesi için "ÖSYM sınav uygulamaları hakkında" ilk kez kendi sitesinde adaylar, bina sınav görevlileri , salon başkanları ve gözetmenleri ile sınav evrak koruma kuryeleri için ayrı ayrı "Uygulama Tanıtımı" videoları yayınladı. Buna rağmen yaşanan bazı olumsuzluklar önümüzdeki hafta gerçekleştirilecek diğer LYS oturumları öncesi öğrencileri ve velileri üzdü."

GÖZETMENLERLE İLGİLİ ŞİKAYETLER VAR!

Gözetmenlerin ilgisizliğinden bahsettiniz... Bu konuda size gelen şikayetler ne yönde?

LYS'de aynı oturumda birden çok test uygulanmaktadır. Dolayısıyla testlerin dağıtım sırası, testlerin çözümü için verilen sürelerin duyurulması ve optik formların doldurulması gibi önemli unsurlar ve genel olarak sınav kurallarının uygulanmasındaki en büyük rol sınav gözetmenlerine düşmektedir. Burada yapılan bir yanlış, sınavın hatalı değerlendirilmesine yol açar. Bu sınavlar bir sıralama sınavı olduğu için, karşılaşılan en küçük bir hata, yalnızca bir kişiyi değil zincirleme bir şekilde bir çok adayı etkiler. Ancak bu yıl ki sınavlarda bazı gözetmenlerin optiklerdeki kontrolleri yeterince yapmadığı, gerekli uyarılarda bulunmadığı şikayetleri var. Bu durumda ÖSYM'nin yayınladığı sınav uygulama videoları ve kitapçıklarının bazı gözetmenlerce çok da benimsenmediği anlaşılmaktadır.

Sınav sadece bir bilgi yarışı değil, bunun yanı sıra iyi zaman kullanımı ve dikkat yarışıdır. Dolayısıyla burada tabi ki öğrenciye de çok iş düşüyor. Ancak sınav stresi ve gelecek kaygısı telaşında ter döken öğrencilerin yükünü, iyi bir gözetmen uyarılarıyla hafifletebilir.

YGS'de de bu gibi şikayetler gelmiş miydi?

Nisan ayında yapılan YGS'de her zamanki kadar ufak tefek sıkıntılar yaşansa da, sınav genel itibariyle sorunsuz uygulanmıştı. Sanırım bunda YGS'nin, LYS'lere göre daha basit bir yapıda uygulanıyor olmasının ve geçmiş yılki ÖSS uygulanışlarına benzemesinin etkisi büyük.

ÖSYM'YE ŞİKAYET DİLEKÇELERİ GİDİYOR

Öğrencilerin beklentileri ve değerlendirmeleri ne yönde?

Öğrenciler ve aileleri bu konuyla ilgili yaşadıkları sıkıntılarını dilekçe yazarak ÖSYM'ye iletiyorlar. En büyük istekleri bu konudaki açıklamanın kısa bir süre içinde yapılarak, olumlu yönde kararlar alınması ve yıllardır verdikleri emeklerini bir yıl daha ertelemeksizin mağduriyetlerin bir an önce giderilmesi yönünde.

Siz bir eğitimci olarak, sınava ilişkin neler söyleyeceksiniz?

Sınav sisteminin bu yıl diğer yıllara göre ders başarısının daha ön planda tutulduğu ve daha iyi biri ölçme-değerlendirme yapacağı kanaatindeyim. Ancak sınava bu türden olumsuzluklar ne kadar az karışırsa, değerlendirme ve yerleştirme o ölçüde başarılı ve sağlıklı olur. 26 ve 27 Haziran'da yapılacak LYS-3 ve LYS-2 de temennim bunun en alt seviyede olması.

LYS-2 VE LYS-3'E GİRECEK ÖĞRENCİLER DİKKAT!

Hafta sonu sınava girecekler için önerileriniz neler olabilir? Hangi noktalara dikkat etmeleri gerekecek?

Son oturum sınavlara bir kaç gün kala öğrenciler gerekli hazırlıklarını zaten büyük ölçüde tamamlamış bulunuyorlar. Bu hafta ki uygulamalarda yaşanılan en büyük sorun, optikler konusundaydı. LYS-2 ve LYS-3'e girecek öğrencilere en önemli tavsiyem bu konuda dikkatli davranmaları konusunda olacak. Ayrıca LYS-1 de sorun yaşayan öğrencilerin, ilgili dilekçelerini hazırlayıp göndermeleri ve artık diğer oturumlara yoğunlaşıp, morallerini yüksek tutmaları gerekiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber