Kamu hastaneleri ortak kullanıma açıldı, devlet hastanelerine acil durumlar dışında doğum yapmak için gelen SSK'lı hastalar geri çevriliyor.

Haber Giriş : 19 Temmuz 2003 15:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kamu hastaneleri ortak kullanıma açıldı, devlet hastanelerine acil durumlar dışında doğum yapmak için gelen SSK'lı hastalar geri çevriliyor.

Kamu hastaneleri 1 Temmuz'da ortak kullanıma açıldı, ama SSK'lı hastaların doğum sancısına henüz çare bulunamadı. SSK ve Sağlık Bakanlığı'nın doğum vakaları ile ilgili uygulamaları uyuşmayınca olan SSK'lı anne adaylarına oldu. İki kurum arasındaki anlaşmazlığın, SSK mevzuatının doğum ücretini tedavi yardımı olarak değil, analık sigortası olarak düzenleyişinden kaynaklandığı öğrenildi.

SSK Kanunu'na göre doğum yapacak anne adayına "analık sigortası" adı altında 80 milyon liralık bir ödeme yapılıyor. Buna karşılık devlet hastanesinde bir doğumun maliyeti 150 milyon liradan başlıyor. Aradaki farkı SSK'nın ödememesi nedeniyle, devlet hastanesinde doğum yapmak isteyen SSK'lı hasta kapıdan çevriliyor. Devlet hastanelerinde sadece acil doğum vakaları kabul ediliyor.

Kanun değişikliği Meclis'te
Sorunun çözümü için SSK Kanunu'nda bir değişiklik yapılarak, analık sigortasının tedavi yardımı kapsamına alınmasını öngörüldü. Düzenleme, Meclis Genel Kurul'unda görüşülmeyi bekliyor. Yeni Şafak'a konuyla ilgili bilgi veren Zekai Tahir Burak Kadın ve Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekimi Leyla Mollamahmutoğlu, hastaneye gelen acil doğum vakalarını kabul ettiklerini söyledi. Başhekim Mollamahmutoğlu, "Eğer gelen bütün SSK'lıları kabul edersek ben mağdur oluyorum. Çünkü aradaki ücret farkını SSK ödemiyor" diye konuştu.

Hastaneler 'uyum sorunu' yaşıyor
Ankara İl Sağlık Müdürü Selahattin Şahin, kamu hastanelerinin ortak kullanımı uygulamasında yaşanan sorunları, kurumlararası kültür çatışmasına bağladı. Selahattin Şahin, kamu hastanelerinin ortak kullanıma açılması uygulamasıyla ile ilgili ilk verileri açıkladı. Sistemin birinci basamağını oluşturan sağlık ocaklarından hastanelere çok sayıda sevk yapıldığına dikkat çeken Şahin, "Sevk sayısı, hasta başvurularının yüzde 50'sini buluyor. Bu sayının aşağı çekilmesi için SSK'nın ilaç protokolünü bir an önce imzalaması gerekiyor" dedi.

SSK ile Sağlık Bakanlığı arasında bir kültür uyuşmazlığı olduğunu belirten Şahin, "SSK'lı hastalara, kurumun ilaç talimatnamesine uygun ilaçlar yazılıyor. Sağlık ocaklarındaki doktorlarımız da hangi ilaçları yazıp hangilerini yazamayacakları konusunda tereddüt yaşıyor. Biz ilaç listelerini gönderiyoruz, ama farklı işleyişi olan iki kurumun birlikte çalışması zorluklar getiriyor. Çünkü çok farklı bir kültürle, SSK kültürüyle karşı karşıyayız" diye konuştu.

Yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber