STK'lar: Açılımdan vazgeçilmesin

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Haziran 2010 23:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanı Gül ile bir araya gelen STK üyeleri demokratikleşme yolunda atılacak adımlardan geri durulmamasını istedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, son terör olaylarını değerlendirmek amacıyla çeşitli sivil toplum kuruluşları (STK) temsilcileriyle İstanbul'da bir araya geldi.

Tarabya'daki Huber Köşkü'nde başlayan görüşme, basına kapalı olarak yapıldı.

Toplantıya, TÜRK-İŞ Başkanı Mustafa Kumlu, KAMU-SEN Başkanı Bircan Akyıldız, DİSK Başkanı Süleyman Çelebi, MEMUR-SEN Başkanı Ahmet Gündoğdu, HAK-İŞ Başkanı Salim Uslu, TİSK Başkan Vekili Hakkı Matraş, KESK Başkan Vekili Adnan Gölpunar, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, TÜGİK Genel Başkanı Hazım Sesli, MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihat Vardan, TUSKON Başkanı Rızanur Meral, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, TESK Başkanı Bendevi Palandöken, Ziraat Odaları Birliği Başkan Vekili Nuri Sorman, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Başkanı Mehmet Soğancı ve Barolar Birliği Başkan Vekili Talay Şenol katıldı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle görüşmesinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, tespit ettikleri iki ortak noktayı paylaşmak istediklerini kaydetti.

Bu ortak noktalardan ilkini, ''teröre şiddetle karşı olmak'' diye açıklayan Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü;

''Terörün memleketin, hiçbir kurum ve kuruluşun, hiç kimsenin sorununu çözemeyeceği noktasında, şiddetin şiddetle çözülemeyeceği noktasında hemfikir olduğumuz ortaya çıktı. İkinci hemfikir olduğumuz nokta, 17 sivil toplum, meslek örgütü olarak Türkiye'nin demokratikleşme yönünde atacağı adımlardan kesinlikle vazgeçmemesi, insan hak ve hürriyetleri konusunda geride kalmaması noktasında mutabık kaldık. 17 sivil meslek örgütünün ortak söyleminde bu vardı.

Bir, 'Terörü şiddetle kınıyoruz. Terörü kabul edebilmemiz mümkün değil. Şiddeti kınıyoruz', ikincisi de Türkiye'nin demokratikleşme yönünde atacağı adımlardan terörden dolayı geri durmaması gerektiği konusunda mutabıkız.''

DİSK: BARIŞ İSTEYEN SİLAH BIRAKMALI

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle yaptığı görüşmeye ilişkin, ''Bütün bu örgütler aslında bir çağrı yapıyor; silahların konuştuğu bir ortamda barış olmaz. Barış isteyenler ilk önce silahı bırakmalılar. Silah tehdidi altında barış veya demokratikleşme olmaz. Bu konudaki zeminimizin çok net olduğunu söyleyebiliriz. Ama diğer örgütler, biraz önce ifade edildiği gibi ayrı ayrı taleplerini, dosyalarını, bütün bilgilerini verdiler. Onlar ayrı ayrı paylaşacaklardır'' diye konuştu.

Süleyman Çelebi, bugüne kadar Cumhurbaşkanı Gül'ün her yerde ifade ettiği iradenin dışında yeni bir yaklaşım, kamuoyunun bilmediği, gizlilik taşıyan yeni bir şey olmadığını kaydetti.

TÜRK-İŞ: SİYASİLER ORTAK TUTUM BELİRLEMELİ

Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, siyasi partilerin uzlaşarak teröre karşı ortak bir tutum belirlemesi gerektiğini ifade etti.

Kumlu, görüşmede Türkiye'nin yıllardan beri kimi zaman atak yapan, kimi zaman ise uğradığı bozgun nedeniyle dinlenme, güç toplama evresi içine giren bir terör tehdidi ile karşı karşıya olduğunu belirtti.

MEMUR-SEN: TÜRKİYE TANIMIYLA HAREKET EDİLMELİ

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, ''Teröre karşı milli takım ruhuyla, Türkiye tanımıyla, Türkiye yaklaşımıyla hareket edersek, sanırım terörün hem can kaybı hem mali kayıp gibi ülkeye yaşattığı olumsuzluklardan hep beraber kurtulmuş oluruz'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber