TOBB'dan iş garantili istihdam seferberliği

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Haziran 2010 10:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Beş yılda 1 milyon kişiyi mesleki eğitimle iş sahibi yapmayı amaçlayan UMEM projesi için start verildi. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ?Bu bir meslek edindirme, istihdam seferberliğidir' dedi.

Her yıl yaklaşık 200 bin işsize mesleki eğitim verilmesi ve böylece 5 yılda 1 milyon kişiye iş sağlanması amacını taşıyan ?Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi (UMEM) için düğmeye basıldı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, UMEM ile ilgili olarak, "Elimizi değil, tüm gövdemizi taşın altına koyuyoruz. Bu bir istihdam seferberliğidir" dedi.

Ekim ayında başlayacak olan UMEM kapsamında 2 ile 6 ay arasında eğitim görecek olan katılımcılara staj imkanı da verilecek. Eğitim süresince günlük 15 TL yevmiye ve staj süresinde de maaş verilecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nin (ETÜ) işbirliğiyle gerçekleştirilecek, "Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi"ne ilişkin protokol dün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda düzenlenen törende imzalandı. Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin en önemli sorununun hem işsizlik hem de mesleksizlik olduğunu söyledi. İş dünyası olarak işsizlik sorununun ülkenin geleceğini tehdit ettiğini bildiklerini ve üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını dile getiren Hisarcıklıoğlu, "Bu projeyle işsiz vatandaşlarımızın yanında olacağız, onlara hoca olacağız, usta olacağız, ekmek olacağız. Protokolle 1 milyon işsizin bu eğitimler sayesinde beceri kazanması ve çok büyük bölümünün istihdam edilmesi amaçlanmaktadır" diye konuştu. Hisarcıklıoğlu, eğitim sırasında günlük 15 TL yevmiye alınacağını vurguladı ve ekledi: "Bu projenin en önemli vurucu noktası burası. Hem ihtiyaç olan beceriyi öğrenecekler hem de kurs boyunca günlük 15 TL yevmiye alacaklar. Ayrıca iş kazasına karşı sigortalanacaklar. Her şeyleri garanti altında. Kursu başarıyla tamamlayanlar kurs aldıkları süre kadar da o işyerinde maaşlı olarak çalışacaklar. Bunlar eğitimlerini tamamladıktan sonra hem istihdam garantili hem maaş garantili işe kavuşacaklar. Türkiye'de şu ana kadar bundan daha büyük bir proje uygulanmadı."

Proje yeni değil

Bir gazetecinin yönelttiği "Başbakan'ın özel sektörün bir kişi istihdam etmesi halinde işsizlik sorunun çözüleceği yönündeki açıklaması vardı. Bu proje onun hayata geçtiği anlamına gelebilir mi?" sorusuna TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu şöyle yanıt verdi: "Bu proje TOBB ve TEPAV olarak yürütülüyordu. Başbakan'ın bize çağrısından önce zaten kurumsal olarak hepimizin ortak sorunuydu işsizlik. Kriz öncesinde Türkiye'de işsizlik seviyesi yüzde 10'lar seviyesindeydi. O zaman başlamıştı bu proje. Şu anda bunu neticelendirdik. Oda başkanlarıyla yaptığımız toplantıda ?siz hangi noktalarda elaman istihdam edersiniz' diye sordum. Yüzde 80'i ?mesleki eğitimlerini almışlarsa biz istihdam imkanı sağlarız' dediler."

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer ise yaptığı konuşmada, UMEM ile birlikte bir milyon gence altın bilezik vereceklerini söyledi.

UMEM'DE NELER PLANLANIYOR

Proje 5 yıl sürecek.

Projenin yatırım tutarı 120 milyon TL.

Her yıl yaklaşık 200 bin kişiye iş dünyasının ihtiyaçlarına göre mesleki eğitim verilecek.

5 yılda 1 milyon kişinin iş bulması hedefleniyor.

Proje 81 ilde 111 meslek okulunda uygulanacak.

Öğretmenler için hizmet içi eğitimler de düzenlenecek.

Programa, İŞKUR'a kayıtlı işsizler katılabilecek.

Katılımcılar okulda teorik, işyerlerinde staj yaparak da uygulamalı eğitim alacak.

Katılımcılara, staj süresince günlük 15 TL ücret ödenecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber