Kırklareli Valisi: Dil devrimi ile hafızamızı kaybettik

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Haziran 2010 08:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kırklareli Valisi Cengiz Aydoğdu, Abant Platformu'nda dün, ?DP'nin 1950'de iktidara geldiğinde CHP'yi kapatıp, İnönü'yü de tarihteki huzurlu yere göndermemiş olması en büyük talihsizliktir? dedi.

Mezar taşını okuyabilmeli

Aydoğdu, ?Merkeziyetçilik aracı olarak idari vesayet? başlıklı konuşmasında, harf devrimini de işaret ederek, ?Türkiye 1920'li yıllarda hafızasını kaybetti. 1684'de kilise bir bildiri yayınlamış. Biz İngiltere'ye gittiğimizde bu bildiriyi okuduğumuzda anladık. Ama Merzifonlu Karamustafa Paşa'nın Viyana'dan merkeze gönderdiği arizayı (dilekçe, rapor) aramızda kaç kişi okuyabilir, okuyabilse kaç kişi anlayabilir? dedi. Aydoğdu, ?Eyüp Sultan'dan yayın yapan bir yorumcunun da Eyüp Sultan'ın mezar taşını okuyabilmesi gerekir? diye konuştu.

Konuşmam talihsizlikti

?DP'nin CHP'yi kapatmaması, İnönü'yü huzurlu bir yere göndermemesi talihsizliktir? diyen Kırklareli Valisi Aydoğdu sözlerini böyle düzeltti!

BELMA AKÇURA Abant

Abant Platformu'nun düzenlediği ?Vesayet ve Demokrasi? başlıklı toplantıya, önceki gün Kırklareli Valisi Cengiz Aydoğdu'nun ?DP'nin 1950'de iktidara geldiğinde CHP'yi kapatıp, İsmet İnönü'yü de tarihteki huzurlu yere göndermemiş olması en büyük talihsizliktir? şeklindeki sözleri damga vurdu. Milliyet'e konuşan Aydoğdu kendi konuşmasını da ?talihsizlik? olarak nitelendirerek ?CHP ile ilgili böyle birşey söylemem haddime mi? Yanlış ama vurucu bir örnek anlamında söylemiştim? dedi.

Toplantının ilk gün konuşan Aydoğdu, ?Merkeziyetçilik Aracı Olarak İdari Vesayet? başlıklı konuşmasında, harf devrimine de vurgu yaptı. ?Türkiye 1920'li yıllarda hafızasını kaybetti. 1684'de kilise bir bildiri yayınlamış. İngiltere'ye gittiğimizde bu bildiriyi okuduğumuzda anladık. Ama Merzifonlu Karamustafa Paşa'nın Viyana'dan merkeze gönderdiği arizayı (dilekçe, rapor) aramızda kaç kişi okuyabilir, okuyabilse kaç kişi anlayabilir? dedi. Abant'taki toplantının ikinci gününde Aydoğdu ?vesayet ve demokrasinin tartışıldığı bir yerde parti kapatılmasını istemenin çelişki olup olmadığı sorusunu, ?Benim haddime mi, hele CHP ile ilgili böyle bir şey söylemem? diye karşıladıktan sonra şu yanıtı verdi: ?Yanlış ama vurucu bir örnek anlamında söylemiştim. Hatırlarsanız çok rahatsızdım ve dağınık konuştuğum için de özür diledim. Ne demek istediğim konuşmamın içinde anlaşılır diye düşündüm ama demek ki anlaşılmamış. Elbette partilerin kapatılmasına karşıyım. Tek parti yönetiminin alışkanlıkları, yıpranmışlıkları vardı. Yeni yönetim için yeni siyaset anlayışı gereği CHP keşke kendini yenileyebilseydi anlamında o sözleri söyledim. Siyasi çekişmelerin yaşandığı bir süreçte devletin kurucusu, önemli bir devlet adamı olan İnönü'nün tarihte hakettiği yeri alması gerektiği düşüncesiyle öyle konuştum.?


Kılıçdaroğlu: O AKP'nin valisi

Kırklareli Valisi Cengiz Aydoğdu'nun CHP ile ilgili sözlerine, parti lideri Kemal Kılıçdaroğlu Antalya'dan yanıt verdi

Sorular üzerine ?Bürokratik kadrolar siyasallaştıkça bu tür demeçleri almak şaşırtmıyor? diyen Kılıçdaroğlu şöyle konuştu:

?AKP'nin valileri, kaymakamları ve devletin diğer birimleri siyasallaştırması maalesef bu tür söylemlerin medyaya yansımasına da yol açıyor. Vali valiğini yapmalı. Vali, hükümetin ve devletin temsilcisi. Tarihi sorgulamak valinin işi değil. Gerçekten bu tür bir konuşma yapma ihtiyacını hissediyorsa o görevi bırakmalı. AKP'nin kadrolarına katılır ve siyaset yaparsa biz de kendisine yanıt veririz. Şu anda ona yanıt verecek değerde görmüyorum. Recep Bey'in bir hedefi var, 'Acaba bir AKP devleti kurabilir miyiz?' diye...

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber