'Balyoz'lu kurtarma korumaya ders oldu

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 27 Haziran 2010 09:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ANKARA'DA 4 yıl önce baygınlık geçiren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, araçta kilitli kalıp balyoz yardımıyla kurtarılması, koruma ve makam şoförlerine ders oldu.

Soner ARIKANOĞLU / ANKARA

Balyozlu kurtarma, Emniyet amirleri Yalçın Kaplan ve Ali Öztürk'ün koruma eğitimi verilen polis ve siviller için kaleme aldığı, 'Kolluk Kuvvetleri ve Özel Güvenlik Görevlileri İçin Kişi Koruma' kitabına 'örnek olay' olarak girdi.

EMNİYET ÖNERİYOR

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından kaynak olarak tavsiye edilen kitabın sürücülere ayrılan bölümünde, 'Başbakan Erdoğan'ın makam sürücüsünün yaptığı hatayı, Koruma Amiri Halit Özgül balyoz ile düzeltmek zorunda kalmıştı' denildi. Kitapta, makam araçlarının yedek anahtarlarının nerede ve nasıl muhafaza edilmesi gerektiği de anlatıldı. Kitaba göre makam şoförlerinde aranacak özelliklerden bazıları şunlar:

KİLİT UYARISI

Araç sürücüsü, mutlaka gerekli yakın koruma eğitimi almış olan personel arasından seçilmelidir.

Koruma sürücülüğü ve ileri derecede sürücü eğitimi almış olmalıdır.

Sürücü, aracın bütün özelliklerini ve kullanım şekillerini çok iyi bilmelidir.

Aracını her durumda ve her an hareket edecek şekilde hazır bulundurmalıdır.

Korunan kişi gideceği yere ulaştığı yönünde bilgi gelinceye kadar kapıdan ayrılmamalı ve aracı çalışır vaziyette bulundurmalıdır.

Görev yaptığı şehirde ve özellikle günlük güzergahlar üzerinde bulunan tüm ana ve yan yolları, hastaneleri, kolluk kuvvetlerini ve önemli olan diğer mevki, kurum ve kuruluşları bilmelidir. Bunların giriş ve çıkış kapıları hakkında önceden bilgi sahibi olmalıdır.

Bilinen ve muhtemel güzergahlarda araba kullanmış olmalı ve yol üstündeki işaretleri, binaların geceleri değişik göründüklerini bilmelidir.

Acil durum teçhizatının yerinde bulunduğunun ve çalışır durumda olduğunun kontrolünü yapmış olmalıdır. Bütün kapıları kontrol etmeli ve otomatik kilitleri denetlemelidir.

Araçlar kullanılmadığı zaman güvenli bir garajda bulundurulmalı; anahtarları kilitli bir dolapta muhafaza edilmeli; bir yedeği harekat değerlendirme merkezinde bulundurulmalıdır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber