Ortaöğretime yerleştirmede, yıl sonu başarı puanları yüzde 30 etkili olacak

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Haziran 2010 12:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ortaöğretime Geçiş Sistemi'nde yapılan değişiklikle yıl sonu başarı puanları yerleştirmede yüzde 30 etkili olacak.

Ortaöğretime Geçiş Sistemi ile ilgili yeni düzenleme 6, 7 ve 8. sınıflarda elde edilen yıl sonu başarı puanları ile 8. sınıfta yapılacak olan Seviye Belirleme Sınavı puanlarının belirli oranlarda değerlendirme esasına dayanıyor.

YENİ SİSTEMLE İLGİLİ MERAK EDİLEN SORU VE CEVAPLAR

-Uygulama ne zaman başlayacak ve yeni sisteme geçiş nasıl sağlanacak?

Yeni düzenleme, 2010-2011 öğretim yılında 6. sınıfa başlayan öğrenciler ile birlikte kademeli olarak uygulamaya konulacak. Yeni uygulamadaki bu öğrenciler, 2011-2012 yılında da 7. sınıf öğrencisi olarak sınava girmeyecek.

Bu yıl SBS'ye girmiş olan 6. sınıf öğrencileri eski sisteme uygun olarak 7. ve 8. sınıflarda SBS'ye girecekler. Bu yıl 7. sınıfta olup SBS'ye katılan öğrenciler, önümüzdeki yıl yine eski sisteme uygun olarak ortaöğretim kurumlarına yerleştirilecek.

-Yıl sonu başarı puanı nasıl hesaplanacak?

Yıl sonu başarı puanı, daha önce de olduğu gibi e-okul sistemi üzerinde, öğrencinin her dersten almış olduğu yıl sonu puanının haftalık ders sayısı ile çarpımlarının toplamının haftalık ders sayısına bölünmesiyle elde edilecek. 100 tam puan üzerinden hesaplanacak.

-Ortaöğretime yerleştirme puanı nasıl hesaplanacak?

Öğrencilerin 6, 7 ve 8. sınıf yıl sonu başarı puanları değerlendirmeye alınacak ve yerleştirmede yüzde 30 etki edecek. Öğrencinin SBS'den aldığı puan ise yüzde 70 oranında etkili olacak.

-Seviye Belirleme Sınavı'na katılmak zorunlu mu?

Seviye Belirleme Sınavı, zorunlu bir sınav değil. Ancak; merkezi sistemle öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına yerleştirmede kullanılacak puana etkisi bakımından öğrencilerin bu sınava girmesi tavsiye ediliyor. Bu sınava herhangi bir sebeple katılamayan öğrenciye o yılın en düşük puanı verilerek Ortaöğretime Yerleştirme Puanı hesaplanacak.

-Seviye Belirleme Sınavına katılamayanlar için telafi sınavı yapılacak mı?

Sınav, yılda bir kez yapılacak. Telafisi ya da not yükseltmesi gibi ek herhangi bir sınav olmayacak.

-Seviye Belirleme Sınavı, ne zaman yapılacak?

Sınav, her yıl Haziran ayında yapılacak.

-Seviye Belirleme Sınavında testlerin ağırlık katsayılarında değişiklik olacak mı?

Hayır. Seviye Belirleme Sınavı'nda Türkçe test ağırlık katsayısı 4, Matematik test ağırlık katsayısı 4, Fen Bilgisi test ağırlık katsayısı 3, Sosyal Bilgiler test ağırlık katsayısı 3, Yabancı Dil test ağırlık katsayısı 1 olacak.

-Seviye Belirleme Sınavı'nın soru yapısı nasıl olacak?

Soru içeriğinin 8. sınıf öğretim programı odaklı olması, okulda sunulan eğitim ve öğretime dayalı olarak hazırlanması esas olacak. Ancak soru ve sınav tekniğinin gereği olarak daha önce elde edilmiş kazanımlarda kullanılabilecek.

-Bu sistemle hangi okullara öğrenci alınacak?

Halen merkezi sınav sistemiyle öğrenci alan okullara yine bu sistemle öğrenci alınmaya devam edilecek. Bu okullar Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Anadolu Liseleri, Anadolu Öğretmen Liseleri, Anadolu İmam Hatip ve Anadolu Teknik ve Anadolu Meslek Liseleri, Sağlık Meslek Liseleri, Denizcilik, Tapu Kadastro, Adalet Meslek Liseleri gibi liseler.

-Ortaöğretim kurumlarına yerleştirme işlemleri nasıl yapılacak?

Ortaöğretim kurumlarına yerleştirme işlemi, ortaöğretime yerleştirme puanına göre yapılacak. Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından 8. sınıfın sonunda tercih başvuruları alınmak suretiyle, puan üstünlüğü esasına dayalı olarak önceden belirlenmiş kontenjanlara göre yerleştirme yapılacak. Yerleştirmeye ilişkin esaslar, yerleştirme kılavuzları ile duyurulacak.

-Yurt dışında okuyan öğrenciler, Seviye Belirleme Sınavı'na girebilecek mi?

Yırt dışında Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı olmayan herhangi bir eğitim kurumunda öğrenim gören öğrenciler isterse Seviye Belirleme Sınavı'na katılabilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber