Yaz tatiliniz hırsızlar yüzünden kâbusa dönmesin

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Haziran 2010 14:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yaz aylarıyla birlikte hırsızlık vakaları artıyor. Tatilin kâbusa dönmemesi için uyaran emniyet yetkilileri, vatandaşlar için hırsızları caydıracak püf noktalarını hatırlattı.

İstatistiklere göre büyük şehirlerdeki hırsızlıklar yaz aylarında artış gösteriyor. Hırsızların özellikle yaz aylarında takip ettiği evlere ve iş yerlerine girdiği bildirildi. Birçok kişinin tatilden döndükten sonra hırsızlık olayının ortaya çıktığına işaret eden uzmanlar, ihmal edilmemesi gereken bazı önlemlere vurgu yaptı.

Konya Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü yetkilileri, vatandaşların tatil dönüşü bu tür olumsuzluklarla karşılaşmamaları için bazı tedbirlerin önceden alınmasının önemine işaret etti. Hırsızların tatil dönemlerini kolladığının altını çizen emniyet kaynakları, küçük tedbirlerle bu tür olayların önüne geçilebileceğine dikkat çekti.

Uzmanlar, güvenlik için çelik kapı taktırmanın, kamera sisteminin caydırıcı rolünün büyük olduğunu belirtirken, tatile çıkacaklardan şu önlemleri almalarını istedi:

"Tatile çıkarken mutlaka pencere ve kapıları kilitleyin.

Hırsızların eve giriş olarak kullandıkları noktalar incelendiğinde yaz aylarında açık bırakılan balkon kapısı ya da camları kullanıyor.

Kapı komşularınıza ya da apartman yöneticinize mutlaka tatile çıktığınızı söyleyin.

Evden gelecek seslerde komşuların 155 Polis imdat telefonunu araması olayın çözülmesi için kolaylık sağlar.

Ziynet eşyalarının ve diğer değerli eşyaların tatile çıkarken evde bırakmayın.

Hırsızların her türlü kasayı açabildiklerini göz önünde bulundurun.

Değerli eşya ve mücevherleri mutlaka yanınızda götürün veya banka kasasına koyun.

Komşunuzdan ya da kapıcıdan posta kutunuzu boşaltmasını rica edin.

Evinizin bir lambasını açık bırakın.

İkametinizde bulunmadığınız sürece oluşabilecek anormal durumlar için size ulaşılabilecek iletişim bilgilerinizi apartman görevlinize ya da komşunuza bırakın."


Sıcaklar bastırdı, açık bırakılan kapı ve pencere hırsızların işini kolaylaştırıyor

Yaz sıcaklarının bastırmasıyla birlikte serinlemek için açık bırakılan kapı ve pencereler hırsızlara davetiye çıkarıyor. Bursa Emniyet Müdürlüğü, sıcak havalarda meydana gelen hırsızlık olaylarının en önemli sebeplerinden birinin 'sıcaklarda açık bırakılan kapı ve pencereler' olduğunu açıkladı.

Hırsızların çok uğraşarak, gürültü çıkararak ve zaman harcayarak bir yere girmek istemeyeceğini belirten emniyet yetkilileri, hırsızların kapalı pencereleri tercih etmeyeceklerini, çünkü pencere kırmanın her zaman için dikkat çekici olduğuna işaret etti. Emniyet yetkilileri, sıcak nedeniyle balkon ve terasta yatan vatandaşların da değerli eşyalarını açıkta bırakmaması gerektiğini, vatandaşların evlerinde alabileceği bazı basit önlemlerin hırsızlık olaylarını önleyebileceğini kaydetti. Evlerin, zemin ile birinci ve ikinci kat balkon ve pencerelerin kilitlerinin sağlam, pencerelerin de demirli olmasına özen gösterilmesini isteyen emniyet yetkilileri, şu uyarılarda bulundu: "Teras ve balkonda uyuyan vatandaşların evlerinin ışıklarını açık bırakmaları hırsızları yanıltır. Tatilden döndüğünüzde bir sürprizle karşılaşmak istemiyorsanız tedbiri önceden alın. İstatistiklere göre büyük şehirlerdeki hırsızlıklar yaz aylarında artış gösteriyor. Pencereniz yüksekte ise yakınında tırmanılabilecek malzeme bırakmayınız."

GÜNE GİDERKEN EVİNİZ SOYULMASIN

Açık bırakılan pencerelerin gündüzleri de hırsızlara davetiye çıkardığını anlatan emniyet yetkilileri, evlerin havalandırılması için açılan pencerelerin evin kısa süreliğine de olsa terk edilmesi halinde kapatılması gerektiğini dile getirdi. Özellikle ev hanımlarının gündüz vakti komşularına günlere gitmek ve çay içmek için evden ayrıldığında açık bırakılan pencerelerden hırsızlık olaylarının meydana geldiğine dikkat çeken yetkililer; "Evin havalandırılması için açılan pencereler, evden ayrılma halinde kesinlikle kapatılması gerekir. Çünkü hırsızlar, vatandaşların dalgınlıklarından faydalanmasını çok iyi biliyor. Hırsızlar genellikle tedbirsiz yakalanan vatandaşları tercih ediyor." dedi.

HIRSIZLA EVDE KARŞILAŞIRSAM NE YAPAYIM?

Emniyet yetkilileri, vatandaşların ev içerisinde hırsızla karşı karşıya kalması halinde neler yapmaları gerektiğine dair emniyete çok sayıda müracaat yapıldığını söyledi. Yetkililer, muhtemel bir ev sahibi hırsız karşılaşmasında yapılacakları şöyle özetledi:

"Hırsızla karşı karşıya geldiğinizde hayatınızın her şeyden değerli olduğunu unutmayınız. Hırsızın cezasını vermeye yeltenmeyiniz. Aksi halde kanun önünde suçlu duruma düşebilirsiniz. Apartman dairenizin zilini çalan kimseye kapı merceğinden bakmadan açmayınız. Kapınıza mümkünse elektronik alarm sistemi monte ettirin. Yine mümkünse çelik kapı yaptırınız. Evinizden ayrılmadan önce bir lambayı açık bırakınız veya radyonuzu normal seste bırakarak ayrılınız. Ayrıca kapı girişinde bir ayakkabı bırakarak evde bir şahsın olduğu izlenimini verin. Ziynet eşyalarınızı kesinlikle yatak odası ve oturma odasında saklamayınız. Evinizden çıkmadan evvel önce kapı ve pencerelerinizin kilitli olup olmadığını kontrol ediniz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber