TÜİK: Gıdada en ucuz 10 ülkeden biriyiz

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 29 Haziran 2010 07:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Gıda ve alkolsüz içecekler grubunda 2009'da en pahalı ülke Norveç, en ucuz ülke ise Makedonya oldu. 2008'de 37 ülke arasında 87 endeks değeriyle bu grupta en ucuz 14'üncü ülke olan Türkiye, geçen yıl 77 endeks düzeyinde 4 sıra birden yükselerek en ucuz 9'uncu ülke sıralamasını Bosna-Hersek'le paylaştı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Eurostat ve OECD işbirliğiyle yürütülen Satınalma Gücü Paritesi çalışmaları çerçevesinde 'Avrupa Karşılaştırma Programı'na katılan 37 ülke için 'gıda, içki, tütün' ve alt gruplarına ilişkin 2009 yılı karşılaştırmalı fiyat düzeyi endekslerini açıkladı. Karşılaştırmalarda 27 AB ülkesi, aday ülkeler Türkiye, Hırvatistan ve Makedonya, Avrupa Serbest Ticaret Birliği ülkeleri İsviçre, İzlanda ve Norveç ile Batı Balkan ülkeleri Arnavutluk, Bosna-Hersek, Karadağ ve Sırbistan kapsanıyor. Satınalma Gücü Paritesi kullanılarak elde edilen fiyat düzeyi endekslerinin temel alındığı çalışmada endeksler, AB'ye üye 27 ülkenin ortalaması 100 olacak şekilde hesaplanıyor.

Buna göre, gıda ve alkolsüz içecekler grubunda en pahalı ülke Norveç. Gıda ve alkolsüz içecek fiyatlarının AB ortalamasının yüzde 54 üzerinde olduğu Norveç'i yüzde 41 ile İsviçre ve yüzde 39 ile Danimarka izliyor. Türkiye'de ise gıda ve alkolsüz içecekler AB ortalamasına kıyasla yüzde 23 daha ucuz. Türkiye'yi yine AB'ye göre yüzde 23 daha ucuz olan Bosna-Hersek ve yüzde 25 daha ucuz olan Çek Cumhuriyeti takip ediyor. Fiyatların AB ortalamasının yüzde 48 altında olduğu hesaplanan Makedonya ise bu grupta en ucuz ülke konumunda bulunuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber