Kamu internet bankacılığına geçti, paranın adresi değişiyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 29 Haziran 2010 08:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Teknolojik altyapısını güçlendiren Maliye Bakanlığı yeni bir uygulamaya daha geçiyor. Nakde dayalı ödeme sistemi ile harcama taleplerini karşılayan Maliye şimdi de internet bankacılığı dönemini başlatıyor.

Kamu elektronik ödeme sistemi (KEÖS) ile banka şubeleri kullanılmadan kamu kuruluşlarının tüm harcama ve ödeme talepleri internet ortamından elektronik olarak gerçekleştirilecek. Muhasebat Genel Müdürlüğü, Hazine Müsteşarlığı ve Merkez Bankası'nın aylardır üzerinde çalıştığı KEÖS sistemi ile kamunun parasının tek patronu Merkez Bankası olacak. Hazine'nin onayının ardından, saymanlıkların taleplerine Ziraat Bankası yerine Merkez Bankası cevap verecek. KEÖS sayesinde hem Ziraat'e ödemeler sebebiyle komisyon ödenmeyecek hem de hesaplar haftalık görüldüğü için para bankada beklemek zorunda kalmayacak.

KEÖK kapsamında taşra ve merkez saymanlıklarda görev yapan yaklaşık bin kişi eğitimden geçirildi. Sistemin sağlıklı işleyebilmesi amacıyla her saymanlık Merkez Bankası'nda hesap açtıracak. Mevcut uygulamada il ve ilçelerdeki kamu kuruluşlarının talepleri saymanlıklara iletiliyor. Saymanlıklar ise bu talebi Hazine Müsteşarlığı'na bildiriyor. Talebin onaylanmasının ardından ödeme Ziraat Bankası şubeleri tarafından gerçekleştiriliyor. Ziraat, anlaşma gereği Hazine'nin parası olmasa dahi ödeme yapıyor. Fazla biriken mevduat için de haftalık mahsuplaşma yapılıyor. Yeni sistemde Ziraat ile herhangi bir organik bağ kalmazken Hazine de sürpriz ödemelerle karşı karşıya kalmayacak. Kamu Elektronik Ödeme Sistemi pilot uygulama olarak Ankara'da başlarken, yıl sonuna kadar Türkiye geneline yayılacak. Yılbaşından itibaren kamu tümüyle internet bankacılığına geçerken mal ve hizmet alımlarının yanı sıra personel ödemeleri de tek bir banka üzerinden gerçekleştirilmeyecek. KEÖS sistemini değerlendiren Maliye ve Hazine kaynakları kurumların nakit taleplerinin tamamıyla elektronik ortamda gerçekleştirileceğini belirterek kamunun ödemelerinin günlük anlık takip edilebileceğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber