Bakan Yıldız: Elektriğe zam yok

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Temmuz 2010 14:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Conrad Otel'de düzenlenen ?Tanker ile Petrol Taşımacılığının, Marmara ve Boğazlar Açısından Çvresel Riskleri ve Bu Risklerin Önlenmesi? konulu toplantıda konuştu. Bakan Yıldız elektrik fiyatlarıyla ilgili yöneltilen bir soruya "Elektrikte zam gündemizde değil" yanıtını verdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İstanbul ve Çanakkale boğazlarından geçen ham petrol ve türevi maddelerin toplamının 2 boru hattı kadar olduğunu, bu seviyede devam ettiği takdirde 3 boru hattından geçen kadar boğazların meşgul edileceğini belirterek, düzenleme yapılması gerektiğini söyledi.

İstanbul Conrad Otel'de gerçekleştirilen ?Tanker ile petrol taşımacılığının Marmara ve boğazlar açısından çevresel riskleri ve bu risklerin önlenmesi? konulu toplantıya katılan Yıldız, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti, tarihi ve kültürel miras olduğuna dikkati çekti.

Önemli bir buluşmanın arefesinde bulunulduğunu belirten Yıldız, ?Bu güzel İstanbul'da bir problem var. Bu boğazlarda bir problem var. Bu problemin çözülmesi lazım? dedi.

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun da bahsettiği gibi problemin, bir kısım rakamların sürdürülebilir olmamasından kaynaklandığını dile getiren Yıldız, ?Şu anda buradan yaklaşık 150 milyon tonu geçen bir yük var ve bunun 100 milyon tonu aşkın olan kısmının petrol ve ürünleriyle alakalı olduğunu biliyoruz. Bu rakam kendi haline bırakılması halinde daha da artıp gidecek. Konjunktürel olarak dünyada çevre değerlerinin haklı olarak ön plana çıktığı ve bizden daha masum, daha temiz olan nesillerimize geleceğimizde daha iyi bir dünya, daha iyi bir bölge ve daha iyi bir Türkiye bırakabilmek açısından son derece önemli bir değerler manzumesiyle karşı karşıyayız? diye konuştu.Yıldız, petrol ve doğal gazın son araştırmalarla gelecek 10 yılda, tartışmasız bütün enerji kaynaklarının en az yarısını oluşturacak olmasının, boğazlarda alınacak tedbirler için son derece yeterli bir gerekçe olduğunu belirtti. Hem Karadeniz'de hem Hazar'da hem de dünyadaki petrol ve doğal gaz aramalarının hızla devam ettiğine dikkati çeken Yıldız, ?Bu doğru bir iş. Aramaların arttırılması ve her ülkenin dünya pazarına sunulacak primer enerji kaynaklarını yani petrol ve doğal gaz aramaya çalışması kendi arz güvenlikleri için doğru bir iş. Ancak bunun sevkıyatıyla alakalı yapılacak çalışmaların da bir o kadar sıhhatli yapılması lazım ? dedi.

?BOĞAZLARI GENİŞLETEMEYİZ?

Meksika Körfezi'nde olan kazaya işaret eden Yıldız, 500 metrenin üzerindeki derin deniz aramalarıyla alakalı kuyu sayısının 14 bin adet olduğunu belirterek, 14 bin kuyunun mutlaka daha teknik, daha teknolojik ve daha dikkatli araştırılması gerektiğini dile getirdi.Türkiye'nin bölgesi için de aynı şeyin söz konusu olduğunu ifade eden Yıldız, şöyle konuştu:

?Bugün, Türkiye'nin önemli ham petrol boru hattı projelerinden bir tanesi Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattıdır. 50 milyon ton kapasitesi var. Kerkük-Yumurtalık ham petrol boru hattının kapasitesi de yaklaşık 70 milyon ton. Düşünün ki İstanbul ve Çanakkale boğazlarından geçen ham petrol ve türevi maddelerin toplamı iki boru hattı kadar. 1990'lı yıllarda hemen hemen tek boru hattından geçen petrol kadardı. Şimdi iki petrol boru hattından geçen kadar. Bu seviyede devam ettiği takdirde 3 boru hattından geçen kadar boğazlar meşgul edilecek. O yüzden bunun düzenlenmesinin mutlaka yapılması lazım.

Biz, boğazları genişletemeyiz, coğrafyasından kaynaklanan bir kısım zorluklar var. Dünyadaki en önemli su yollarından bir tanesi olan bu boğazın 90 derecelik 8 tane önemli virajı var. 7 mile kadar düşen hızla seyreden tankerlerin ve gemilerin burada tek taraflı tek yönlü trafiğini izliyoruz, ama önceden iki yönlü işliyordu bu trafik. Hepimiz 8 bin 500 yıllık İstanbul'un tarihi, kültürel ve tabii güzellikleriyle donatılı olduğunu biliyoruz. Tabi ki bunu söylemek için illaki de bir Türk vatandaşı olmaya gerek yok, her birimiz buna şahidiz. O yüzden yine hep beraber bunu koruyup kollamak durumundayız.?

PROBLEM ÇÖZÜLMEZSE TEDBİRLER PAKETİ

Taner Yıldız, bu problemi, toplantıya katılan 20'ye yakın petrol üreticisi veya petrol taşıyıcısı firmalar ve ülkelerle beraber çözmek istediklerini, çözüleceğine inandıklarını vurguladı.

Yıldız, ?Çözülmezse ne olur? Mutlaka yine bir tedbirler paketi konulmak durumunda kalınacak. Bu seyrin, bu haliyle sürdürülebilir olmadığını biliyoruz. Burada son derece profesyonel çalışan firmalarınızın bu çözümün parçası olacağına yürekten inanıyorum? şeklinde konuştu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, şunları kaydetti:

?Günde yaklaşık 2 milyon varil civarında geçen petrolün bölgenin arz güvenliği ile alakalı önemli bir parçası olduğunu düşünüyorum. Hem sektörü koruyup kollamak, dünyada daha stabil olmasına çalıştığımız petrol fiyatlarının o korunganlığını sağlamak ve aynı zamanda boğazları korumak. Hem ticari hem idari hem de iradi dediğimiz bütün gerekçelerin, sebeplerin toplandığını bir ortam oluşturmak. O açıdan ben bugün yaptığımız bu toplantının, alternatif çözüm yolları üreterek, iyi bir noktaya varacağımızı ve daha güzel bir İstanbul'u daha iyi bir geleceğe taşımak için önemli bir dönüm noktası olacağına inanıyorum.

Bunun için tabi ki ticari çalışan firmalarımızı biz çözümsüz bırakmamalıyız. İki by-pass boru hattı projesi var, bunlardan bir tanesi Burgaz-Dedeağaç, bir tanesi de Samsun-Ceyhan. 50 milyon tonluk bu tür projelerin aslında fizibilitelerinin de karşılaştırılarak, mutlaka gönüllülük ilkesinin esas olduğu ve yine beraberce çözüm bulacağımız uluslararası ilişkilerden arındırılmamış ve hatta destekleyen bir ortam oluşacaktır. Bu platform, bunun yeridir, bugün de uygun bir tarihtir. Burada sunulan tebliğler ve yapılan katkıların, çözümün bir parçası olacağına inanıyorum.?

?GÖNÜLLÜ İLKELER? KAĞIDI KALEME ALINDI"

Toplantıya 20 civarında batılı, Rus ve Kazak şirketinin temsilcileri davetli olarak katılıyor.

Öte yandan, 2000 yılında ABD ve İngiltere'nin yanı sıra bazı büyük petrol şirketleriyle sivil toplum kuruluşlarının kabul ettikleri güvenlik ve insan hakları ile ilgili Gönüllü İlkeler Kağıdı'ndan esinlenilerek, Dışişleri Bakanlığınca Türk boğazlarından petrol taşımacılığı hakkında bir ?Gönüllü İlkeler? kağıdı kaleme alındı.

Şirketlerden, Türk boğazları konusunda ?gönüllü? birtakım adımlar atmalarının beklendiğinin vurgulanması, diğer bir deyişle şirketlerin ?by-pass? projelerini ciddi şekilde değerlendirmelerinin sağlanması hedefleniyor.

Çevre Bakanlığının duyurusunda, katılacağı belirtilen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın, başka programları bulunduğu ve resmi gündeminde yer almadığı için toplantıya katılmadığı bildirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber