Maliye'den Performans programlarının izleme ve değerlendirme duyurusu

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 02 Temmuz 2010 13:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

PERFORMANS PROGRAMLARININ İZLEME VE DEĞERLENDİRMESİNE İLİŞKİN DUYURU

Bilindiği üzere, performans esaslı bütçelemenin ana unsurlarından performans programları, Bakanlığımızca yürürlüğe konulan Kamu İdarelerince Hazırlanacak Performans Programları Hakkında Yönetmelik ve Performans Programı Hazırlama Rehberi çerçevesinde hazırlanmaktadır.

Bu kapsamda, performans programlarının izleme, değerlendirme ve raporlanması sürecine alt yapı sağlamak amacıyla e-bütçede Performans Bütçe Modülü altında Performans İzleme ve Değerlendirme Bölümü oluşturularak, idarelerin kullanımına açılmıştır. Söz konusu Bölümün işleyişine ilişkin hususlara aşağıda yer verilmektedir;

1- İzleme ve değerlendirme nihai performans programı üzerinden yapılacağından, idarelerce öncelikle performans programlarının son halinin e-bütçede ?Nihai Aşama?da yer alması sağlanacaktır.

2- Performans programlarının izleme ve değerlendirmesi; Performans Göstergesi Gerçekleşme, Performans Göstergesi Değerlendirme ve Performans Hedefi Değerlendirme bölümlerine yapılacak veri girişleri ve değerlendirmeler üzerinden yürütülecektir. Söz konusu bölümlere yapılacak veri girişleri esas alınarak, sistem tarafından Performans Göstergesi İzleme ve Değerlendirme Formu ve Performans Hedefi İzleme ve Değerlendirme Formu oluşturulacaktır. Yapılacak veri girişleri ve değerlendirmeler söz konusu Formlar üzerinden kontrol edilecek ve izlenecektir.

3- Performans göstergelerinin izlenmesi ve değerlendirilmesi, üçer aylık dönemler itibariyle yapılacaktır. Bu nedenle, her bir üçer aylık dönemi takip eden ay sonuna kadar, Performans Göstergesi Gerçekleşme bölümüne performans göstergesi bazında veri girişi yapılacaktır.

4- Söz konusu Forma veri girişleri üçer aylık dönemler itibariyle yapılacak olmakla birlikte, aylık olarak da yapılabilecektir. Üçer aylık giriş yapılması halinde, gerçekleşme değerleri ilgili dönemin üçüncü ayına toplam olarak girilebilecektir. Ancak, önceki üç aylık döneme ilişkin gerçekleşmeler, sonraki üç aylık döneme ilişkin gerçekleşme değerine dahil edilmeyecek, diğer dönemlerden bağımsız olarak hesaplanarak veri girişi yapılacaktır. Aylık olarak giriş yapılması halinde de aynı yöntem izlenecek, sadece ilgili aydaki gerçekleşmelere yer verilecektir.

5- Performans Göstergesi Gerçekleşme bölümünde performans göstergesinin yıl sonunda ulaşacağı değere ilişkin tahmin yapılarak, bu tahmin ?Yılsonu Gerçekleşme Tahmini? sütununa girilecektir. Tahminin yapılmasında; yıl içindeki gelişmeler, ilave olarak sağlanan kaynaklar, hizmet ve faaliyetlerdeki performans dikkate alınacaktır. Gelişmelere bağlı olarak gerçekleşme tahmininde değişiklik yapılması ihtiyacı ortaya çıkması halinde, izleyen üç aylık döneme ilişkin veri girişlerinin yapıldığı dönemde yıl sonu gerçekleşme tahmini revize edilebilecektir.

6- Performans Göstergesi Değerlendirme bölümü, performans göstergelerinin izlenmesi ve değerlendirilmesi amacıyla geliştirilmiştir. Bu Formun ?Değerlendirme? kısmında gösterge değerlerinin beklenenin altında/üzerinde gerçekleşme nedenleri belirtilerek, gerçekleşmenin performans hedefine ulaşma düzeyine katkısı ile ilgili açıklamalara yer verilecektir. Henüz gerçekleşmesi bulunmayan ya da ulaşılamayan gösterge değerleriyle ilgili açıklamalarda da bulunulacaktır. Ayrıca, Formda yer alan performans göstergelerinin niteliğini ve kalitesini sorgulayan sorular ile ölçüme ilişkin bazı standart sorular cevaplandırılacaktır.

7- Performans hedeflerinin değerlendirme işlemi, üçer aylık dönemler itibariyle ve her bir hedef için ayrıca yapılacaktır. Performans Hedefi Değerlendirme bölümüne gösterge gerçekleşme ve değerlendirmeleri çerçevesinde giriş yapılacağından, performans göstergelerine ilişkin veri girişlerinin önceden tamamlanmış olması gerekmektedir. Performans Hedefi Değerlendirme bölümünde yer alan ?Değerlendirme? kısmında, performans hedefinin başarılma düzeyine ilişkin değerlendirmeler yapılarak, performansın yüksek/düşük çıkmasında içsel ve dışsal nedenler irdelenecektir. Ayrıca, hedef kapsamında belirlenen faaliyetlerin hedefin gerçekleştirilmesine katkısı analiz edilecektir. Yapılan değerlendirmeler neticesinde performans hedefinin idarenin görev ve yetkileriyle gerçekleştirilip gerçekleştirilemeyeceği, izleyen yıllarda performans programlarında yer alıp almayacağı hususlarına da değinilecektir.

8- Performans Göstergesi Gerçekleşme, Performans Göstergesi Değerlendirme ve Performans Hedefi Değerlendirme bölümlerine veri girişlerinin tamamlanması ve gerekli kontrollerin yapılmasını müteakip, kurum kullanıcısı tarafından ?Onay? bölümünden veri ve değerlendirme girişleri onaylanacaktır. Onaylanan veri ve değerlendirmelerle ilgili değişiklik yapılması zorunluluğu ortaya çıkarsa, ilgili Devlet Bütçe Uzmanı ile görüşülerek, gerekli görülmesi halinde Uzman tarafından onay kaldırma işlemi yapılabilecektir.

9- Performans programlarının uygulama ve gerçekleşme düzeyi, Performans İzleme ve Değerlendirme Bölümü üzerinden Bakanlığımızca da takip edilerek, gerek yıl içi uygulamalara gerek izleyen yıllara ilişkin performans programı hazırlıklarına katkı sağlamak amacıyla Bakanlığımız görüşü, gerekli görülmesi halinde idarelere bildirilecektir.

Bilgi edinilmesi ve gereği ilgililere önemle duyurulur.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber