Osman Paksüt 'iptal' rekoru kırmış

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 10 Temmuz 2010 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasa Mahkeme-si, reform paketine ilişkin verdiği kararla ilgili açıklama yaptı. Kısa karara göre Başkan Vekili Osman Paksüt'ün CHP'nin taleplerinin haklılığı konusunda 40 kez oy kullandığı görüldü.

Anayasa Mahkemesi (AYM), referanduma gidecek anayasa değişiklikleriyle ilgili CHP'nin yaptığı iptal başvurusuna ilişkin kısa kararını açıkladı.

Yüksek Mahkeme'nin internet sitesinde yapılan açıklamada, en çok iptal yönünde oy kullananın Başkan Vekili Osman Paksüt olduğu görüldü. Paksüt bazı maddelerin kısmi iptaline giden süreçte 40 kez paketteki maddelerin iptali yönünde oy kullandı. Paksüt, paketin fıkralarına ilişkin 15 ayrı oylamada ise tek başına iptal isterken, diğer 10 üyeden ayrı düştü.

Anayasa Mahkemesi, kısa kararı yayınlanmak üzere Resmi Gazete'ye gönderdi. Kararda, paketin bazı maddelerinin Anayasa'nın değiştirilmesi teklif dahi edilemeyecek maddelerine aykırı olduğu iddiasıyla 4'e karşı 7 oyla esasa geçildiği belirtildi. Başkan Haşim Kılıç, üyeler Serruh Kaleli, Engin Yıldırım ve Nuri Necipoğlu ise esas denetimine karşı çıktı. Esas incelemesine geçilmesinden sonra üyeler, maddelerin fıkra ve cümlelerinin iptali görüşmelerinde farklı oy kullandı. AYM'nin üye sayısının 17'ye çıkarılması yönündeki düzenlemenin iptal talebi, Paksüt ve Zehra Perktaş'a karşı 9 üyenin oyuyla reddedildi. Yine AYM'ye cumhurbaşkanının raportörler, öğretim üyeleri arasından üye seçmesini öngören düzenleme de 3'e karşı 8 oyla reddedildi. Paksüt, Perktaş ve Şevket Apalak iptal oyu kullandı.

HSYK'ya iktisatçı, siyasal bilimci ve üst yöneticilerden kişilerin seçilmesi yönündeki düzenleme ise oybirliği ile iptal edildi. HSYK'nın yapısında geniş temsil esasına göre değişiklik öngören diğer düzenlemelere Osman Paksüt, Fulya Kantarcıoğlu, Mehmet Erten, Şevket Apalak ve Zehra Perktaş karşı oy kullandı. Başvuru 6 oyla reddedildi. HSYK'da boşalan üyeliklerin yerine 60 gün içinde seçim yapılması yönündeki düzenlemenin iptal istemi ise Paksüt'ün karşı oyuna karşı, 10 üyenin oyuyla reddedildi.

KANTARCIOĞLU'NDAN SÜRPRİZ OY

Hakkında ihsas-ı rey tartışmaları yapılan üye Fulya Kantarcıoğlu ise Meclis'in ve cumhurbaşkanının AYM'ye üye seçmesi gibi önemli maddelerde iptal yönünde oy kullanmadı. HSYK'nın 22 üyeden oluşmasına itiraz etmedi. Ancak Kantarcıoğlu, baroların AYM'ye üye seçmesine ise 5 üyeyle birlikte karşı çıktı. HSYK'ya Cumhurbaşkanı ile geniş tabanlı temsil esasına göre 12 bin hakim ve savcının üye seçmesine iptal istedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber