İŞ-KUR: İşsizliği 2001 öncesine çekmek istiyoruz

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Temmuz 2010 14:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye İş-Kur Genel Müdürü Mustafa Kemal İçerli, işsizliğin idarecilerin birinci önceliği olması gerektiğini söyledi. Yapacakları çalışmalarla Türkiye'deki işsizliği 2001 yılı öncesi rakamlarına çekmek istediklerini belirten İçli, 'Çünkü gazetelerin üçüncü sayfa haberlerine baktığınızda çok sık bir şeye şahit olabiliyorsunuz. Üçüncü sayfa haberleri işsiz kaldığı için cinnet geçiren, boşanan, cinayet işleyen hırsızlık yapan, fuhuşa batan kişilerin haberleriyle dolu.' dedi.

Van İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu toplantısı Vali Münir Karaloğlu başkanlığında yapıldı. Toplantıya katılan Türkiye İş-Kur Genel Müdürü Mustafa Biçerli, işsizliğin çok büyük bir problem olduğuna dikkat çekti. Türkiye'deki işsizlik oranının yüzde 13.7'ye indiğini kaydeden Biçerli, hedeflerinin de 2001 krizi öncesi olan yüzde 10'lara çekmek olduğunu belirtti. İçerli şöyle konuştu:

'Bütün gayretimiz bu noktada olacak. Bu açıdan işsizliğin önlenmesi noktasında İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulları'na ben büyük önem atfediyorum. İşsizlik bana göre idarecilerimizin birinci önceliği olmak durumunda, böyle olursa ancak biz mesafe kat edebiliriz diye düşünüyorum. İllerin bölgelerin, yerel ihtiyaçlarını en iyi tabi ki sizler bilmek durumundasınız. Biz Ankara'dan genel müdürlük olarak bazı şeyleri eksik biliyor olabiliriz. Hep öteden beri şikayet edile gelen bir mevzu vardır bu hususta. 'Efendim merkezileşme hantal bir yapı doğurur, dolayısıyla ademi merkezileşmeye gitmek lazım' diye. İşte buyurun size ademi merkezileşmenin en güzel tezahürü. Dolayısıyla İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulları'nın bu noktada da ilin ihtiyacının tespiti noktasında fevkalade müessir olabilecek kanaatini taşıyorum. İyi işlediği takdirde etkili olabilir. Bu hususlar çerçevesinde düşünebilirsek, bu kurul gerçekten mühim işler beceriyor. Tabi ki burada da sayın valilerimizin riyasetine çok ihtiyacımız var. Geçen yıl toplantılarımızın yüzde 43'üne sayın valilerimiz riyaset edebilmiş. Ben Van'da açıkçası şanslı olduğunuzu düşünüyorum. Sayın Valimiz istihdam konusuyla çok ilgili.'

Mesleki eğitime yönelik kurslar düzenlenirken ilin ihtiyaçlarının da nazara dikkate alınmasına dikkat çeken İçerli, 'Geçen yıllarda açıkçası Türkiye genelinde biz çok başarılı bir şekilde yapamadık. Ama bu yıldan itibaren her ilimizde o ilin ihtiyacına yönelik bilimsel araştırmalar yapılacak. Bu konuda bilimsel çalışmalar yapılacak.' şeklinde konuştu.

Toplantıda Van Valisi Münir Karaloğlu da bir konuşma yaptı. Karaloğlu, Van'ın bölge ve Türkiye'nin önemli merkezlerinden biri olduğunu anımsatarak, İş-Kur Genel Müdürü'nün göreve başladıktan sonra ilk İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu toplantısına Van da katılmasının bakanlığın ve hükümetin Van'a verdiği önemin bir göstergesi olduğun ifade etti. Dünyanın ve Türkiye'nin boğuştuğu en büyük sorunlardan bir tanesinin işsizlik olduğuna dikkat çeken Karaloğlu, 'Dünyada yaşanan büyük ekonomik kriz ve bunalımdan sonra, krizden en fazla etkilenenler çalışanlar oldu. İstihdam piyasası en fazla etkilendi, insanlar işlerini kaybetti. Türkiye de kısmen bu krizden etkilendi ve işsiz sayımız arttı. Ama dünyaya bakarsanız, dünya ortalamalarının çok altında olduğunu görürsünüz.' dedi.

Türkiye de 'Artık ne iş olsa yaparım abi' dönemi bittiğini anımsatan Karaloğlu, ' Bundan sonra nitelikli insanlara iş var. Ve niteliği olup da iş bulamayan yok gibi.' Diyerek işsizliğin mesleksizlikten kaynaklandığına dikkat çekti. Bu konuda mesleki eğitimin önemine işaret etti.

Yapılan açıklamaların ardından toplantı basına kapalı devam etti. Toplantıya Vali Yardımcısı Halil Berk, Belediye Başkan Yardımcısı Selim Bozyiğit, Van ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Zahir Kandaşoğlu, ilgili kurum müdürleri, işçi sendikaları ve sivil toplum kuruluş temsilcileri katıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber