Güneydoğu'da 'çöl sıcakları' bunaltıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Temmuz 2010 13:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde son günlerde yaşanan çöl sıcakları yaşamı olumsuz etkiliyor.

A.A muhabirinin aldığı bilgiye göre, bölge genelinde özellikle son bir hafta içerisinde sıcaklıklarda 7-8 derece artış oldu.

Sıcaklıktaki artış günlük yaşamı olumsuz etkilerken, başta tarım arazileri olmak üzere açık alanlarda çalışanlar büyük sıkıntı yaşıyor.

Bu arada şehirler arası yük taşıyan kamyon ve tır sürücüleri de sıcaklık dolayısıyla gündüz yerine gün batımıyla birlikte seyahat etmeyi tercih ediyor.

Diyarbakır'da yüksek sıcaklıktan bunalan gençler havuzlarda serinlemeye çalışırken, yaşlılar tarihi Sur diplerinde ya da klimalı camilerde uyumayı tercih ediyor. Yüksek sıcaklık nedeniyle bölge genelinde klima satışlarında çok büyük artış oldu. Ev ve iş yerinde kliması olan vatandaşlar dışarı çıkmamaya çalışırken, kliması olmayanlar ise geceleri balkon ya da damlarda uyuyor.

Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Dr. Namık Kemal Kubat, AA muhabirine vatandaşların sıcaklığın yoğun olduğu saatlerde dışarı çıkmamasına özen göstermesini isteyerek, zorunlu olmadığı sürece hasta, yaşlı ve çocukların 11.00 ile 15.00 saatleri arasında dışarı çıkmaması gerektiğini söyledi.

Dışarı çıkmak zorunda olan bu kişilerin mutlaka şapka takmasını isteyen Kubat, şöyle konuştu:

''Özellikle sıcak çarpmalarına karşı dikkatli olunmalı. Sıcak çarpmalarında kişiler önce serin ve gölge bir yere alınmalı, vücudundaki sıkı giysiler çıkarılarak başı ve vücudu ıslatılmak sureti ile serinletilmelidir. Bilinç bulanıklığı olan hastalar hemen en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidirler. Aşırı sıcak havalarda hafif ve sulu gıdaların seçilmesi kızartma ve aşırı yağlı besinler yerine, taze sebze ve meyvelere ağırlık verilmesi gerekmektedir. Ayrıca tüm vatandaşların bol bol su tüketmesini tavsiye ediyoruz.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber