TCDD'de, makama takdir hakkı veren düzenlemeler iptal edildi

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 15 Temmuz 2010 07:11, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

TERFİEN ATAMALARDA Kİ ?DEĞERLENDİRME FORMUNUN? 6.-7. MADDELERİNE YÜRÜTMEYİ DURDURMA

Türk Ulaşım Sen tarafından TCDD Genel Müdürlüğü'ne karşı; 07.10.2009 tarihli 46976 sayılı ?Terfien Atamalar' konulu genel emrin içeriğinde olan ? Görev Değiştirme Değerlendirme Formu?nun 6. ve 7. bölümlerinin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle açılan ve Danıştay 5.Daire'nin 2010/952E.sayılı dosyası ile görülmekte olan iptal davasında 30.04.2010 tarihinde yürütmenin durdurulmasına karar verilmiştir.

Sayın mahkeme yapmış olduğu inceleme sonucunda; ??Söz konusu formun dava konusu edilen 6.bölümünün atamalar konusunda Bölge Müdürünün, 7.bölümün ise Daire Başkanının kanaatine yer verdiğini, her bir bölüm için 1 ile 10 puan arasında olmak üzere ilgili makama doğrudan puan takdir hakkı verdiğini, ?Terfien Atamalar' konulu genel yazının; TCDD Genel Müdürlüğü ve Bağlı Ortaklıkları Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği hükümleri uyarınca görevde yükselme eğitimi ve sınavına tabi olmaksızın atanılacak unvanların usul ve esaslarının belirlenmesine yönelik düzenlemelerden oluştuğunun açıkça görüldüğünü, dolayısıyla söz konusu genel yazıda belirlenen unvanlara atanmanın adı geçen yönetmelikte düzenlenmiş olan görevde yükselme eğitimi ve sonrasında yapılacak olan sınav kapsamından çıkartıldığını, ancak adı geçen yönetmeliğin incelenmesi sonucunda; ?Terfien Atamalar' konulu genel yazıda belirlenen unvanların tamamının görevde yükselme eğitimi ve sonrasında yapılacak olan sınavın başarılması ile elde edilebilecek unvanlardan olduğunun açık olduğunu, söz konusu unvanlara atanabilmeyi bu yöntemin dışında sınavsız hale getirmeyi olanaklı kılan herhangi bir düzenlemenin varlığının da tespit edilemediğini, kamu idareleri tarafından yürürlüğe konulan düzenleyici işlemlerin üst hukuk normlarına aykırı olamayacağının, üst hukuk normlarında belirlenen genel ilkeleri yok edebilecek veya tesirini azaltıcı nitelikte düzenlemeler içeremeyeceğinin idare hukukunun genel ilkelerinden olduğunu, bu ilkenin idari yargının süregelen yerleşik içtihatlarında da yerini koruduğunu bu sebeplerle 07.10.2009 tarihli 46976 sayılı ?Terfien Atamalar' konulu genel emrin içeriğinde olan ? Görev Değiştirme Değerlendirme Formu?nda üst hukuk normlarına ve hukuka uyarlık görülmediğinden söz konusu Formun 6. ve 7. bölümlerinin yürütülmesinin durdurulmasına?? karar vermiştir.

Mahkemenin bu kararı üzerine, Genel Müdürlük 13 Temmuz 2010 tarihinde teşkilata yayımladığı emirle, söz konusu hatalı uygulamanın durdurulduğunu resmiyete geçirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber