Türkçede yanlış söylenen sözcükler

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 15 Temmuz 2010 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Naylona 'laylon' diyorsanız bu kılavuzu okuyun

Çoğu zaman 'naylon' yerine 'laylon'; 'acente' yerine 'acenta'; 'vejetaryen' yerine 'vejeteryan' denir. Bunlar gibi daha birçok kelime yanlış yazılıyor ya da yanlış söyleniyor.

Bu yanlışı düzeltmek için çalışma yapan Türk Dil Kurumu (TDK), Türkçede yanlış söylenen sözcükleri bir kılavuzda topladı. Fikir babası Devlet Bakanı Mehmet Aydın olan 'Sıkça Yapılan Yanlışlara Doğrular Kılavuzu'na göre 'anlamazlık' yerine 'anlamamazlık'; 'acente' yerine 'acenta'; 'halüsinasyon' yerine halisünasyon kelimelerini kullanmak en sık yapılan yanlışlar arasında yer alıyor.

TDK, Sıkça Yapılan Yanlışlar Kılavuzu'nu sanal ortamda hizmete sundu. Sözlük, yanlış yazılan ve yanlış söylenen sözcüklerin belirlenerek, güzel Türkçe kullanımını artırmaya yardımcı olmak düşüncesiyle ortaya çıktı. Bu hafta hizmete sunulan kılavuzda; yanlış yazılan ve söylenen kelimeler ile doğruları yer alıyor. Kılavuzda yer alan sıkça yapılan yanlışlardan bazıları şöyle: Naturel (doğrusu natürel), laylon (doğrusu naylon), nülüfer (doğrusu nilüfer), nisbet (doğrusu nispet), netekim (doğrusu nitekim).

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber