Torba Kanunun 2. bölümü kabul edildi

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 17 Temmuz 2010 11:18, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Ağırlıklı olarak vergi olmak üzere çeşitli kanunlarda değişiklik öngören ''Torba Tasarı''nın TBMM Genel kurulundaki görüşmeleri sürüyor.

Temel yasa olarak görüşülen tasarının birinci bölümünde yer alan 9 maddesi daha kabul edildi.

Kabul edilen maddelere göre, Maliye Bakanlığı vergi kanunları kapsamındaki yeminli mali müşavirlik tasdik işlemlerini elektronik ortamda gerçekleştirebilecek.

Vergi kanunlarına göre tutulan, saklanma ve ibraz mecburiyeti olan defter kayıtlarında muhasebe hileleri yapan ve tahrif suçlarını işleyenler hakkındaki denetim raporları Cumhuriyet Başsavcılığına bildirilecek.

Yetkili makamların mükellefin kendisine yazıyla yanlış izahat vermiş olmaları veya bir hükmün uygulanma tarzına ilişkin bir içtihadın değişmiş olması halinde vergi cezası kesilmeyecek ve gecikme faizi hesaplanmayacak. Bu konudaki hükümlerin uygulanma tarzı hususunda yetkili makamların genel tebliğ veya sirkülerde değişiklik yapmak suretiyle görüş ve kanaatini değiştirmesi durumunda oluşan yeni görüş ve kanaate ilişkin tebliğ veya sirküler yayımlandığı tarihten itibaren geçerli olacak. Bu tebliğ ve sirküler geriye dönük olarak uygulanamayacak.

Mükellefler, Gelir İdaresi Başkanlığından veya bu hususta yetkili kılınan makamlardan, vergi durumları ve vergi uygulaması bakımından müphem ve tereddütlü gördükleri hususlar hakkında yazıyla izahat isteyebilecek.

Finansman şirketlerince kullandırılacak kredilerle, ekici ve alıcı arasında düzenlenen tütün alım satımı sözleşmeleri de Damga Vergisi Kanunu kapsamına alınıyor. Tüketici kredilerinin temini ve geri ödenmesi amacıyla düzenlenen kağıtlar ile kırsal kalkınma programlarının desteklenmesi kapsamında yapılan hibe sözleşmelerinden damga vergisi alınmayacak. Ağırlıklı olarak vergi konusunda düzenlemeler içeren ve TBMM Genel Kurulunda ''temel yasa'' olarak görüşülen ''Torba

Tasarı''nın ilk bölümü kabul edildi.

Birinci bölümde yer alan ve tasarının ilk 25 maddesini oluşturan düzenlemelere göre, gelir vergisi dilimleri ve uygulanacak vergi oranları, Anayasa Mahkemesinin iptal kararı doğrultusunda yeniden düzenlenerek, ücretlilerin daha geç yüzde 35'lik dilime geçmesi sağlanıyor. Yüzde 27'lik dilimin üst sınırı 50 bin TL'den 76 bin 200 TL'ye çıkarılacak. Böylece üst gelir grubunda bulunan ücretlilere 2 bin 100 TL'ye kadar vergi iadesi yapılacak.

İade, tasarının yasalaşıp Resmi Gazete'de yayımını izleyen vergi döneminde beyan edilerek ödenecek. İade için faiz talebinde bulunulamayacak. Yatırım fonları dahil, sermaye şirketlerinde, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası kazançları için banka ve aracı kurumlarca yapılacak vergi indirimi yüzde 0 (sıfır) olarak yeniden belirleniyor. Böylece daha önce yerli yatırımcılar için aynı gelirlerde uygulanan yüzde 10 oranı, sıfırlanarak yerli ile yabancı arasındaki fark kaldırılıyor.

Kazancın yetersiz olması nedeniyle indirilemeyen ve sonraki dönemlere devreden yatırım indirimi istisnasından yıl sınırlaması olmaksızın yararlanılmaya devam edilecek. İndirim yapılacak tutar ise ilgili kazancın tutarının yüzde 25'ini aşamayacak.

Tebligat Kanununda sayılan usullere bağlı kalmaksızın tebliğe elverişli elektronik adres aracılığıyla elektronik ortamda da tebligat yapılabilecek.

Maliye Bakanlığı, elektronik ortamda yapılacak tebliğle ilgili olarak her türlü altyapıyı kurmaya ve kurulmuş olanı kullanmaya, tebliğe elverişli elektronik adres kullanma zorunluluğu getirmeye, ayrıca buna ilişkin usul ve esasları düzenlemeye yetkili olacak.

Vergi matrahı takdiri için takdir komisyonuna başvurulmasında zaman aşımının durmasına yönelik süre bir yılı geçemeyecek.

Maliye Bakanlığı vergi kanunları kapsamındaki yeminli mali müşavirlik tasdik işlemlerini de elektronik ortamda gerçekleştirebilecek.

Vergi kanunlarına göre tutulan, saklanma ve ibraz mecburiyeti olan defter kayıtlarında muhasebe hileleri yapan ve tahrif suçlarını işleyenler hakkındaki denetim raporları Cumhuriyet Başsavcılığına bildirilecek.

Yetkili makamların mükellefin kendisine yazıyla yanlış izahat vermiş olmaları veya bir hükmün uygulanma tarzına ilişkin bir içtihadın değişmiş olması halinde vergi cezası kesilmeyecek ve gecikme faizi hesaplanmayacak. Bu konudaki hükümlerin uygulanma tarzı hususunda yetkili makamların genel tebliğ veya sirkülerde değişiklik yapmak suretiyle görüş ve kanaatini değiştirmesi durumunda oluşan yeni görüş ve kanaate ilişkin tebliğ veya sirküler yayımlandığı tarihten itibaren geçerli olacak. Bu tebliğ ve sirküler geriye dönük olarak uygulanamayacak.

Mükellefler, Gelir İdaresi Başkanlığından veya bu hususta yetkili kılınan makamlardan, vergi durumları ve vergi uygulaması bakımından müphem ve tereddütlü gördükleri hususlar hakkında yazıyla izahat isteyebilecek.

Finansman şirketlerince kullandırılacak kredilerle, ekici ve alıcı arasında düzenlenen tütün alım satımı sözleşmeleri de Damga Vergisi Kanunu kapsamına alınıyor. Tüketici kredilerinin temini ve geri ödenmesi amacıyla düzenlenen kağıtlar ile kırsal kalkınma programlarının desteklenmesi kapsamında yapılan hibe sözleşmelerinden damga vergisi alınmayacak.

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkan Yardımcıları, Gelir İdaresi Daire Başkanları ve Vergi Dairesi Başkanları üçlü kararname ile atanacak.

Kamu yararına çalışan derneklere, Devlet İhale Kanunu'nun ilgili hükümleri uyarınca tahsis edilen taşınmazlar veriliş maksadı dışında kullanılamayacak ve satılamayacak. Ancak, satış tarihinden itibaren en az 20 yıl geçen ve veriliş maksadına uygun olarak kullanılan taşınmazların kısmen veya tamamen ticari amaçlarla değerlendirilmesinin kuruluş gayelerine daha fazla hizmet edeceği hallerde, elde edilecek gelirin yüzde 30'nun Hazineye verilmesi koşuluyla Maliye Bakanlığınca belirlenecek usul ve esaslara göre izin verilebilecek.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi denetiminin bağımsızlığının en azından yargı bağımsızlığı kadar önemli olduğunu söyledi.

Ağırlıklı olarak vergi konularında düzenlemeler içeren ve TBMM Genel Kurulunda ''temel yasa'' olarak görüşülen ''Torba Tasarı''nın ikinci bölümünün geneli üzerindeki görüşmeler tamamlandı.

Bölüm üzerinde CHP Grubu ve şahsı adına konuşan İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek, vergi denetiminin siyasallaştırıldığını öne sürdü.

Özyürek, ''Doğan Grubuna yönelik incelemede olduğu gibi yasaları hiçe sayan inceleme raporları da ortaya çıkıyor. 'Tasarıda öngörülen denetim sistemi bunu ortadan kaldıracak mı, diye sorduğumuzda' doyurucu bir cevap alamadık. Vergi denetimi, yargı bağımsızlığı kadar önemlidir. Eğer siz vergi denetimini siyasallaştırırsanız o ülkede artık teşebbüs özgürlüğünden, sermayenin güvencesinden bahsedemezsiniz'' diye konuştu.

Şahsı adına söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, Özyürek'in bahsettiği grupla ilgili basında birçok bilginin yer aldığını ifade etti. Bu bilgilere göre incelemenin o grupta daha önce çalışan bir kişinin ihbar
mektubu sonucu başlatıldığını ifade ederek, şöyle devam etti: ''Herhangi bir şikayet geldiği zaman ve içinde ciddi bilgiler varsa Maliye Bakanlığı incelemesini yapmak zorundadır. Bu bir yasal zorunluluktur. Sıkıntı şu: Geçmişten gelen bazı alışkanlıkların sürdürülmesi isteniyor. Güçlü mükellefler için ihbar geldiğinde uygulama yapılmaması isteniyor. Böyle birşeyin kabul edilmesi mümkün değil. İncelemeyi tetikleyenin ihbar mektubu olduğunu kendileri de kabul ettiler. Bunu görmezden gelemezsiniz, hasıraltı edemezsiniz. İnceleme elemanı ayrı bir konu. İnceleme elemanı bağımsızdır. Önemli olan şudur: Siyasi iradenin özellikle kasıtlı olarak böyle bir inceleme başlatmadığını vurgulamak istiyorum. İhbar mektubu da bunun açık ispatıdır, delilidir. Bir tane örnek verilemez, herhangi bir mükellef için AK Parti hükümetleri döneminde kasıtlı inceleme yapıldığına, üzerine gidildiğine dair. Ama geçmişte sayısız örneği var. AK Parti milletvekilleri bu dönemde incelemeye maruz kalmıştır ve birtakım tahriyatlarla karşı karşıya kalmıştır. Sizin söylediğiniz mantık doğru olsa böyle bir uygulama olabilir mi? Olamaz. Geçmişte olduğu gibi birileri de bazı büyük mükellefler için ayrıcalık istiyorsa, bu ayrıcalık yok. Hiçkimse dokunulmaz değil.''

MHP Grubu adına konuşan Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, vergi incelemelerinin siyasetin güdümüne girdiği yolunda kamuoyunda yaygın bir kanaatin olduğunu ileri sürdü.

Kalaycı, 70 maddelik tasarının içinde çiftçi, işçi, emekli, işsiz gencin beklentisine cevap verecek bir düzenlemenin yer almadığını söyledi.

Bölüm üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Maliye Bakanı Şimşek, vergi denetimi ile ilgili düzenlemelere büyük hassasiyet gösterdiğini belirterek, denetimde çok başlılığın azaltılmasına ihtiyaç olduğunu söyledi.

Denetim elemanlarının bağımsızlığının korunmasının çok kritik olduğunu ifade eden Şimşek, ''Denetimin bağımsızlığı en azından yargı bağımsızlığı kadar önemlidir'' dedi.

Kanunda, mükellefi idareye karşı koruyan ciddi düzenlemeler bulunduğunu anlatan Şimşek, ''Biz mükellefle minimum ihtilaf istiyoruz ama şu da bir gerçek, uygulamada sıkıntılar olabilir. Mükemmel olduğu iddiasında değilim'' diye konuştu.

Şimşek, kamuda ücret adaletsizliği bulunduğunu belirterek, bu durumu düzeltmek için ''denge tazminatı'' uygulaması getirdiklerini anımsattı.

Nisan ayında işsizlik oranının yüzde 12'ye düşmesinin Türkiye için önemli bir kazanım olduğunu ifade eden Şimşek, ''Bu, ülke için büyük bir başarıdır. Avrupa'da halen işsizlik oranı artan, halen resesyonda olan ülkeler var.
Türkiye'nin temelleri sağlam olduğu için gerek büyümede, gerek istihdam artışında gerekse diğer hususlarda gerçekten makro ekonomik performans olarak çok iyi bir noktada olduğunu söylemek lazım'' diye konuştu.

''Maliye Bakanlığı personelini sevmediği'' şeklinde bir iddia dile getirildiğini anımsatan Şimşek, personeli sevmekle kalmadığını ayrıca çalışmalarını ve çabalarını takdirle karşıladığını söyledi.

Şimşek, küçük esnafın SSK vergi borçlarının yapılandırılmasına, alacaklarının reel değerinin korunması koşuluyla, ''Hayır'' demeyeceğini söyledi. Bakan Şimşek, ''Ancak şunu da ifade etmek istiyorum, af niteliğindeki yapılandırmalar vergi uyumunu bozuyor, vergide çok ciddi adaletsizlikler yaratıyor. Bu nedenle de ben onlara karşıyım'' dedi.

Varlık barışına ilişkin son derece şeffaf davrandıklarını vurgulayan Şimşek, şöyle devam etti:

"Vergi mahremiyetine giren hususlar hariç ne gerekiyorsa tüm detaylarıyla idaremiz açık açık ortaya koydu. 7.1 milyar lira ile ilgili... Bu ayrı bir konu, 64 ton altın konusu ayrı bir konu. O konuda da gereken açıklamaları yaptım. Vergi mahremiyetine giren hususlar nedeniyle bunların kim olduğunu veya diğer konularda size bilgi veremem. Şunu bilmenizi isterim, bu türden beyanda bulunup, daha sonra beyanının gereğini yerine getirmeyenler hakkında takip ve inceleme yapılıyor.''


Soru cevabın ardından verilen aradan sonra Başkanvekili Sadık Yakut, komisyonun yerini almaması üzerine 20 Temmuz Salı günü saat 15.00'te toplanmak üzere birleşimi kapattı.

Çeşitli konularda düzenlemeler içeren, Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının 9 maddesi kabul edildi.

Kabul edilen maddelere göre, gelir vergisi dilimleri ve uygulanacak vergi oranları, Anayasa Mahkemesinin iptal kararı doğrultusunda yeniden düzenlenerek, ücretlilerin daha geç yüzde 35'lik dilime geçmesi sağlanıyor. Yüzde 27'lik dilimin üst sınırı 50 bin TL'den 76 bin 200 TL'ye çıkarılıyor. Böylece üste gelir grubunda bulunan ücretlilere 2 bin 100 TL'ye kadar vergi iadesi yapılacak.

Tasarının 6. maddesi üzerinde verilen önergenin kabulüyle vergi diliminin yükseltilmesinden doğacak alacakların ödemesine ilişkin bir düzenleme yapıldı. Buna göre, 2010 başından itibaren geçerli olması öngörülen bu düzenlemeden doğacak fark, yasanın Resmi Gazete'de yayımını izleyen vergi döneminde beyan edilerek ödenecek.

Yatırım fonları dahil, sermaye şirketlerinde, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası kazançları için banka ve aracı kurumlarca yapılacak vergi indirimi yüzde 0 (sıfır) olarak yeniden belirleniyor. Böylece daha önce yerli yatırımcılar için aynı gelirlerde uygulanan yüzde 10 oranı, sıfırlanarak yerli ile yabancı arasındaki fark kaldırılıyor.

Kazancın yetersiz olması nedeniyle indirilemeyen ve sonraki dönemlere devreden yatırım indirimi istisnasından yıl sınırlaması olmaksızın yararlanılmaya devam edilecek. İndirim yapılacak tutar ise ilgili kazancın tutarının yüzde 25'ini aşamayacak.

Tebligat Kanununda sayılan usullere bağlı kalmaksızın tebliğe elverişli elektronik adres aracılığıyla elektronik ortamda da tebligat yapılabilecek.

Maliye Bakanlığı, elektronik ortamda yapılacak tebliğle ilgili olarak her türlü altyapıyı kurmaya ve kurulmuş olanı kullanmaya, tebliğe elverişli elektronik adres kullanma zorunluluğu getirmeye, ayrıca buna ilişkin usul ve esasları düzenlemeye yetkili olacak.

Vergi matrahı takdiri için takdir komisyonuna başvurulmasında zaman aşımının durmasına yönelik süre bir yılı geçemeyecek.

TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, verilen kısa aradan sonra yaptığı açıklamada, Meclisin yoğun bir tempoyla çalıştığını belirterek, milletvekilleri ile TBMM'de çalışanlara teşekkür etti. Yakut, bugün saat 14.00'de toplanmak üzere birleşimi kapattı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber