BTK: Baz istasyonları güneşten daha az zararlı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Temmuz 2010 20:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) 11 ilde yaptığı denetimlerde baz istasyonlarının insan vücuduna zararlı dalga yaymadığı ortaya çıktı. BTK İzmir Bölge Müdürü Namık Aşıla, hiçbir istasyonun sınır değerleri aşmadığını belirtirken, "Güneşin yaydığı elektromanyetik dalga, baz istasyonlarından çok daha tehlikeli." dedi.

Kent merkezlerine kuruldukları için pek çok vatandaşın tepki gösterdiği baz istasyonlarındaki ortam ölçümleri belirlenen limitin altında çıktı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Türkiye genelindeki 45 bin 479 adet baz istasyonunun 32 bin 140'ını denetledi. Mayıs sonu itibarıyla BTK tarafından yüzde 89,23'ü denetlenen istasyonların hiçbirinin sınır değer olan 41 volt/metreyi aşmadığı bildirildi. Üstelik güneşin yaydığı insan vücuduna zararlı elektromanyetik dalganın baz istasyonlarından daha fazla olduğu öğrenildi.

İstasyon sayılarının devamlı değiştiğini aktaran BTK İzmir Bölge Müdürü Namık Aşıla, Bölge Müdürlüğü'ne bağlı 11 ilde, kurulum izni verilen ikinci nesil 6 bin 905 istasyondan 6 bin 581'inin faaliyette olduğuNU, kurulum izni verilen üçüncü nesil 2 bin 246 istasyondan ise bin 877'sinin kurulu durumda bulunduğunu anlattı. İnsan vücuduna zararlı olan dalganın 2000 v/m olduğunu ve bunun vücutta 1 derecelik ısınma meydana getirdiğini belirten Aşıla, bu konuda uluslararası çalışmalar sonucunda Dünya Sağlık Örgütü'nün 2000 v/m'nin ellide biri olan 41 v/m eşik değer aldığını ifade etti. Aşıla, "Bu tek bir cihaz için eşik değerini, bu değerin de altına, 10 v/m'ye çektik. Yaptığımız ölçümlerde de nadiren 5 v/m'lere rastlayabiliyoruz. Bir bölgedeki istasyonların hepsini kapatsanız bile yine ortamda 1,8 v/m'yi bulursunuz. Güneş de elektromanyetik bir ışınım yapıyor. Güneşin yaydığı elektromanyetik dalga, baz istasyonlarından çok daha tehlikeli." dedi.

Aşıla, telefonun şebekeye yakın ise kendi gücünü kıstığını, uzaktaysa daha fazla enerji, yani elektromanyetik dalga yaydığını vurguladı. Yurtdışında kilise ve okullarda dahi baz istasyonu bulunduğunu anlatan Aşıla, "Dünyada GSM'nin çıktığı 1990'lü yıllardan beri kesinleşmiş, sağlığa zararlı olduğu yönünde bir kanıta da ulaşılamadı." ifadelerini kullandı. Namık Aşıla, günlük yaşamda kullanılan wireless-ADSL'in yaydığı elektromanyetik dalganın çok daha yüksek olduğuna da dikkat çekti: "Laptopu dizin üstüne koyduğunuzda, 5-6 baz istasyonunu kucağınıza oturtmuş oluyorsunuz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber