LGS'de Anadolu Liselerinde İl ve ilçe tercih sınırlaması kaldırıldı

Haber Giriş : 03 Mart 2005 17:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ÇELİK, 5 MİLYON ADAYA HİZMET VEREN SINAV TESİSLERİNİ DENETLEDİ

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, bakanlığa bağlı Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü'nün Ölçme Değerlendirme Sınav Hizmet birimlerini denetledi. 6 ay önceki denetlemelerde bakımsızlık ve ilgisizlik yüzünden örümcek ağlarıyla karşılaşan Çelik, bugünkü denetlemeden memnun ayrıldı.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Liselere Giriş Sınavı, Devlet Parasız ve Bursluluk Sınavı, Polis Koleji Aday Tespit Sınavı ve Sürücü Belgesi sınavları ile kamu kurumlarının personel içi sınavlarının yapıldığı MEB Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü Sınav Hizmetleri tesislerini denetledi.

Gölbaşı-Haymana yolu üzerinde bulunan ve yaklaşık 5 milyon kişinin girdiği sınavları gerçekleştiren tesisleri gezen Bakan Çelik'e mini bir brifing verildi. Brifingin ardından konuşan Çelik, Milli Eğitim Bakanlığı'nın tüm birimlerinde ciddi bir değişim ve dönüşüm yaşanmakta olduğunu belirterek, e-devlet uygulamalarına sözde değil özde önem vererek, çalışmaların yapıldığını söyledi.

Türkiye'de Ölçme ve Değerlendirme ile ilgili iki önemli sınav merkezinin bulunduğunu, birinin Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) diğerinin ise MEB Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü (EĞİTEK) olduğunu kaydeden Çelik, Türkiye'nin sınav merkezi yönünden dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olduğunu kaydetti. En ufak bir şaibeye yer vermeden sınavların yapılarak sonuçlandırıldığına ve bununla övünülmesi gerektiğine dikkat çeken Çelik, geçtiğimiz aylarda sürücü sınavlarıyla ilgili ortaya çıkan iddiaların değerlendirilerek sonuçlandırıldığını da bildirdi. Çelik, ayrıca zaman zaman sınav sorularının sızdığı ve küçük aksaklıkların meydana geldiğini belirterek, yapılan tahkikat sonucunda 4 kişinin tutuklandığını, bu kişilerden birinin cezaevine girdiğini söyledi. Çelik, sürücü kursu sınavlarında yaşanan bu olayın teşebbüs aşamasında tespit edilerek sonuçlandırıldığını kaydetti.

SORULARI HAZIRLAYANLARIN TECRİT ODALARI

Çelik, e-devlet uygulaması çerçevesinde sınavla başvuruların ve sonuçlarının internetle yapıldığını belirterek, bakanlığın bundan 3 trilyonluk tasarruf sağladığını dile getirdi. Çelik bu konuda şunları kaydetti:

"Eskiden bilirsiniz sınava başvuru için evrak alınır, doldurulur, tekrar kuyruğa geçilip teslim edilirdi. Sınav sonuçları da yerleştirme işlemleri de adaylara posta yoluyla bildirilirdi. Artık posta işlemi tarihe karışmıştır. E-devlet uygulaması ile daha önce bir kaç ay süren işlemlerde 1.5 aylık zaman tasarrufu da sağlandı. Bu sistem öğrenci ve veliler açısından da tasarruf sağladı. Eski sistemde sınav için 17 milyon ödüyorlardı, şimdi ise 11 milyon alındı. Yüzde 35'lik bir tasarruf bu." Çelik, Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme Sınavı, Devlet Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı, Özel Orta Öğretim Kurumlarına Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı, Özel İlköğretim Okullarının Ara Sınıflarına Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavları, Sürücü Kursu Sınavları ile kamu kurumlarına yapılan personellere yönelik sınavlara soru hazırlayan ve Sınav Hizmetleri Şubesi'nde çalışan personelin tecrit edilip kaldıkları mekanları denetledi. Geçtiğimiz yıl Haziran ayında tesisleri gezen ve gördükleri karşısında şok alan Çelik, Sınav Merkezi'nde yapılan revizyon çalışmalarından memnun kaldı. 5 yıldızlı otel odalarını artmayacak şekilde düzenlenen yemekhaneleri, mutfak banyo ve dinlenme odalarını gezen Çelik, "Geçen yıl buraları örümcekten göremezdiniz" diyerek, gazetecilere sınav merkezinin önceki halini hatırlattı.

MEB Eğitim Teknolojileri Genel Müdürü Doç. Dr. Nizami Aktürk, Bakan Çelik ile gazetecilere verdiği brifingde, sınavlarla ilgili yenilikler hakkında bilgi verdi. Aktürk, 28 Şubat'ta başvuruların sona erdiği Liselere Giriş Sınavı'yla ilgili olarak, sınavı kazanan adayların sınav sonrasında tercihlerinin de internetten alınacağını söyledi. Aktürk, yenilikler konusunda şu bilgileri verdi: "Adaylara, sınav giriş ve sonuç belgeleri internet aracılığıyla öğrenim gördükleri okullarca ulaştırılacaktır. LGS ile öğrenci alan okulların, birinci yerleştirme sonucunda açık kalan kontenjanlarına yine internet aracılığıyla tercih alınarak merkezi sistemle yapılacaktır. Anadolu liselerinde tercihlerde il ve ilçe sınırlaması kaldırılmıştır. Yabancı dil ağırlıklı liseler ile sağlık meslek liseleri de OKS kapsamına alınmıştır. LGS'de adayların aldıkları MF ve TM puanları, en küçüğü 100, en büyüğü 500 olacak şekilde dönüştürme işlemine tabii tutulacak. LGS'yi kazanmak için en az iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber